Kašalj je propratna neprijatnost mnogih bolesti a naročito je u zimskim mesecima prvi znak prehlade i gripa. Na taj način nas i naše telo upozorava na obolenje.

Upala pluća

Simptomi– otežano disanje, gušenje, bol u grudima, jak kašalj je karakterističan za bronhitis.

Terapija– odmah treba snimiti pluća i dati krv na analizu. Osnovna terapija su antibiotici koje može da odredi samo lekar. Olakšanje treba da se oseti 3-4 dana nakon početka terapije.

Grip

Simptomi– suv kašalj koji vremenom postaje vlažan, povišena temperatura, kijavica, malaksalost, glavobolja. Ako je sekret providan, reč je o virusnoj infekciji, a ako ima gnoja onda je u pitanju bakterijska infekcija.

Terapija– u prvim satima bolesti treba koristiti lekove koji tretiraju virusne infekcije. Kad kašalj postane vlažan, treba piti neki mukolitik, sirup koji rastapa sekret i pomaže iskašljavanje. Ako u sekretu ima bakterija, lekar treba da proceni da li treba uključiti i antibiotik.

Laringitis

Simptomi– iscrpljujući i suv kašalj, promuklost – za razliku od upale grla kada se javlja golicanje, probadanje ili jak bol u grlu.

Terapija– obavezno posetiti otorinolaringologa i uraditi laringoskopiju. Za lečenje su gotovo uvek neophodni antibiotici. Ne treba piti ni vruće ni hladno već mlako.

Bronhitis

Simptomi– dubok kašalj praćen obilnim sekretom, otežano disanje, škripanje i zviždanje u grudima, temperatura 38,5-39° C, opšta slabost. Kašalj je jači noću.

Terapija– treba se inhalirati nekoliko puta dnevno, uzimati mukolitike, piti što više tečnosti. Ako je bronhitis izazvan nekom bakterijim, neophodno je uključiti antibiotike. Samostalno nikad ne uključujte antibiotike jer mogu i usporiti oporavak.