pranje patikaSvi oni koji praktikuju neki vid fizičke aktivnosti u slobodno vreme, moraju da održavaju i vode računa o higijeni patika. Patike, kao uostalom i ostala obuća, se koriste u različitim ambijentalnim uslovima – pri hodanju kroz blato, pesak, kišu, sneg. Kao i za ostale proizvode tako i za patike proizvođač daje uputstvo za održavanje prema kome se treba ponašati pri održavanje patika.

Patike su izrađene od različitih materijala te su i sredstva za čišćenje ovih materijala različita. Osnovna pravila za održavanje patika se ne razlikuju od pravila za održavanje obuće. Mada, većina ipak najradije pere patike u mašini za veš. Dobro je ako mašina za pranje veša ima specijalni program za pranje patika – odnosno program za pranje na niskoj temperaturi. Najlakše je ubaciti ih u veš mašinu, ali pitanje je šta će iz nje izaći nakon pranja. Zato treba znati nekoliko važnih stvari o pranju patika u veš mašini. Većina patika može dobro i bezbedno da se opere, bilo da su one sa delovima velura, kože, obrnute kože ili od veštačkih materijala. Međutim, nekada je moguće da se delovi patika deformišu pri pranju u veš mašini, ili da se neki delovi patika odlepe, ili se neki delovi smanje.

Osnovna pravila za održavanje patika su:

– redovno proveravanje svih delova patika da se ne bi desile neke povrede zbog istrošenosti delova patika. Na primer, istrošeni ili iskrivljeni đonovi mogu biti uzrok raznih povreda.

– ukoliko na patikama ima blata, peska ili žvake na đonu (krupna prljavština), potrebno je najpre odstraniti tu nećistoću pa tek onda početi pranje patika.

– patike trebaju da se suše na sobnoj temperaturi. Nipošto ih nemojte sušiti u blizini veštačkih izvora toplote.

– najsigurniji način pranja belih patika je ručno pranje. Tada vam u čišćenju najbolje mogu pomoći soda bikarbona, sirće i topla voda. Pomešajte po 1 kašiku sode, sirćeta i vode da dobijete pastu. Samo ako su u pitanju potpuno bele patike, možete dodati i par kapi izbeljivača. Ako su patike u boji nemojte koristiti izbeljivač. Takođe, imajte na umu da izbeljivač može da ošteti gumu na patikama ako ih budete duže tretirali smesom. Skinite pertle sa patika, pa operite površinski pod mlazom tople vode. Utrljajte smesu na patike i trljajte kružnim pokretima lagano uz pomoć četkice za ribanje ili četkice za zube. Četkice trebaju biti sa mekanim vlaknima da ne oštete materijal. Dodavajte i pravite još paste ako je potrebno. Sve perite nad lavorom tople vode, pa nakon trljanja ostavite patike u vodi (natopite i pertle) par sati. Nakon toga utljajte malo deterdženta, pa ih ponovo izribajte. Isperite ih obilato vodom nekoliko puta, pa stavite na sunčano i toplo mesto da se ocede i osuše.

– bele platnene patike je najteže očistiti, pogotovo ako ste ih pred zimu ostavili uprljane. Ukoliko je proizvođač preporučio pranje patika u veš mašini, to će vam olakšati posao. Znači, ako perete platnene patike u mašini, prvo im skinite pertle, očistite ih od krupnije prljavštine, stavite sa pertlama u neku staru jastučnicu i perite sa nekoliko starih peškira ili krpa. Uključite mašinu na 30°C i stavite malo deterdženta. Najbolje da koristite blage deredžente – npr. za pranje vune. Važno je da patike perete sa peškirima da biste ublažili “udarce” u mašni i eventualna mehanička oštećenja patika.

– patike možete na nekoliko sati potopiti u mešavini sa vodom i sodom bikarbonom ili samo u kiselom mleku. Posle ih operete trljajući. Takođe, napravite mešavinu od kiselog mleka i sirćeta i sa tim trljajte patike. Dobro ih isperite, pa pranje nastavite sredstvima za skidanje fleka sa bele odeće ili deterdžentom.

– prilikom pranja patika skinite obavezno pertle. Pertle se  najbolje peru kada ih skvasite pa zatim ih sapunom dobro istrljate da se zapene i isperete mlakom vodom. Koristite neki običan sapun za pranje. Pertle možete provući kroz jednu rupicu i zatim napraviti čvor. To će biti dovoljno da se pertle ne zamrse.

– pre pranja patika, ukoliko je to moguće, izvadite uloške i posebno ih operite.

– patike koje su delimično napravljene od kože, a delom od platna perite isključivo ručno i budite naročito pažljivi prilikom pranja kožnih delova. Patike u potpunosti izrađene od kože operite tako što ćete unutrašnjost isprati vodom, a onda papirom ili krpom pokušati da odstranite višak tečnosti. Kada se osuše patike koje imaju kožne delove treba namazati svetlom kremom za obuću ili kremom za ruke. Delove od prevrnute kože ili velura dobro je istrljati čistom gumicom ili finim, sitnim brusnim papirom. Nije loše ni isprskati ih posebnim sprejem za velur, ako ga imate.

– na gumenim delovima patika ne bi trebali koristiti jake izbeljivače, jer ih mogu oštetiti. Radije ih izribajte belom pastom za zube i četkicom ili samo četkicom i vodom. U tu svrhu možete upotrebite i aceton. Samo namočite kuglicu vate acetonom i obrišite zaprljane delove.

– prilikom pranja patike se malo skupe, pa to imajte na umu kada ih koristite prvi put posle pranja.

– čiste patike treba pre nošenja posuti talkom ili nekim drugim sredstvom protiv znojenja i neprijatnog mirisa nogu. Unutrašnjost patika će tako duže zadržati svežinu, naravno, uz redovnu higijenu nogu.

– kada završite trening i skinete patike, nikada ne ostavljajte čarape u njima.

– ne držite patike dugo u najlon kesi ako su vlažne, bolje je da imate platnenu torbicu za nošenje koja propušta vazduh.