nogeDa li ste znali da ženske noge stare brže od muških? Znači da trebate na vreme početi da ih negujete i čuvate. Čvrste, duge i dobro oblikovane noge su nešto što svaka žena priželjkuje. Vodeći računa o zdravlju nogu i izboru obuće, vi olakšavate funkcionisanje svoje kučme i na vreme sprečavate bolove u leđima, ramenima, vratu, a ni hodanje vam neće predstavljati problem.

Možda vam svakodnevne obaveze ne dozvoljavaju česte posete rekreativnim centrima, ali morate i, sigurno možete, odvojiti pola sata svakog dana za šetnju, jer je to najbolji način da se aktiviraju mali krvni sudovi na stopalima, u kojima se prikuplja krv. Pri svakom koraku krv se potiskuje prema gore, a to pospešuje cirkulaciju.

Pored redovnog odlaska kod pedikira i vi sami možete nešto uraditi za savršene noge. Jedan od načina da to postignete su razne vežbe. Vrlo brzo ćete primetiti prve rezultate i vaše samopouzdanje će sve više rasti. Prilagodite vežbe svojim godinama, konstituciji i sklonostima, najbolje uz savet stručnjaka. Dovoljno će biti i da u toku dana nađete dvadesetak minuta i odradite bar neku od predloženih vežbi.

Vežbe od 1 do 4 trebate odraditi 3 -4 puta nedeljno da biste ublažili posledice dugog sedenja. Istezanjem mišića kukova i učvršćivanjem mišića stražnjice ovaj trening će potaknuti rad donjeg dela tela, učvrstiti bedra i stražnjicu.

Vežba 1 – Stanite ispred stepenice i levo stopalo stavite na stepenicu. Podignite celo telo sve dok levu nogu potpuno ne ispravite. Vratite se na početnu poziciju. Ponovite i sa desnom nogom isti postupak. Napravite 10 ponavljanja sa svakom nogom.

Vežba 2 – Stanite i obema rukama se uhvatite za neki ravan oslonac ravno ispred sebe. Zamahnite desnom nogom i dignite je najviše što možete, brzim pokretom zamahnite natrag i ukrstite noge. Sledeći put to isto ponovite ali zamahnite ispred oslonjene noge. Napravite ponavljanje ove vežbe sa oslonjenom levom nogom 10 puta. Zatim se oslonite na desnu nogu i ponovite vežbu isto 10 puta.

Vežba 3 – Stanite tako da su stopala u ravnini s ramenima, a ruke opuštene uz tijelo. Desno koleno savijte pod uglom od 45°. Kukove usmerite prema napred, a leva noga mora ostati ravna. Vratite se na početak. Ponovite 15 puta vežbu, a zatim ponovite istu vežbu ali sa ravnom levom nogom.

Vežba 4 – Legnite na leđa. Kolena moraju biti savijena, stopala čvrsto na podu, a dlanovi okrenuti prema podu. Podižite kukove dok telo ne bude u ravnoj liniji od kolena prema ramenima. Zadržite položaj 2 sekunde i vratite se na početak. Napravite 20 ponavljanja.

Žene teško mogu odoleti visokim potpeticama, pogotovo u letnjim mesecima. Tada se često nose i modeli sa kaišićima koji stežu stopala pa se javlja otok i bol u stopalima. U tom periodu, naročito bi trebalo raditi vežbe za stopala.

Vežba 5 –

tikleKada se probudite, istežite stopala gore-dole, zatim savijajte sve prste, zatim stopala uvrćite na spoljašnju i unutrašnju stranu. Vežbe završite kružnim okretanjem stopala na desnu, a zatim na levu stranu.

Vežba 6 – Noge, naročito stopala i gležnjevi, su najoptererećeniji deo tela. Izloženi su stalnom pritisku telesne težine kod dugih stajanja, pa čak i prekidu cirkulacije i protoka limfe prilikom dugog sedenja. Sve to s godinama dovodi do neugodnih posledica poput proširenih vena i kapilara te nagomilavanja tečnosti oko kolena i gležnjeva, naročito tokom letnjih vrućina.

Dugotrajno sedenje ili stajanje ima poguban učinak za vene u nogama. Zato bi bilo dobro, i pre nego osetite nelagodnost u takvim situacijama, da se relaksirate podižući se na prste nakoliko minuta. Ili, još dok sedite, savijajte prste ka peti. A naročito vodite računa da nikad ne prekrštate noge, zato što se u tom položaju pritiskaju i opterećuju vene u udubljenju kolena.

Vežba 7 – Kada ste kod kuće, nekoliko puta dnevno lezite na pod i noge podignite na zid. Već nakon pet minuta osetićete kako težina iz nogu nestaje.

Vežba 8 – Kada se probudite, podstaknite cirkulaciju desetominutnom vežbom: ležeći na leđima ruke stavite ispod zadnjice i kružite nogama kao da vozite bicikl.

Vežba 9 – Plivanje je idealan izbor jer položaj tela i pritisak vode olakšavaju protok krvi kroz vene, a hladna voda jača zidove krvnih sudova. Za cirkulaciju je odlična gimnastika u vodi. Napunite kadu hladnom vodom do listova i gazite energično 10 minuta kroz nju.

Vežba 10 – Ukoliko vam otiču noge hodajte na prstima 5 minuta dnevno i na taj način će vam ojačati bedra i noge. Ovom vežbom ćete ispraviti leđa, hodaćete graciozno a i cirkulacija će se ubrzati. Nećete više imati osećaj težine i umora u nogama.