noge 1Kao što vodite računa o zdravlju i svom celokupnom dobrom izgledu tako trebate posebnu pažnju posvetiti svojim nogama. Ipak, one trebaju da vas služe celog života – kada je toplo i hladno, kada ste u sandalicama sa visokim potpeticama ili u cipelama sa uskim, dugačkim vrhom ili u čizmama. Zato je vrlo važno voditi stalnu brigu o nogama i posvetiti im svakodnevnu pažnju. Ne zaboravite da ženske noge i stopala brže stare od muških pa zato na vreme počnite sa negom.

Evo nekih saveta kako da održite zdrave i lepe noge i stopala:

– Tuširajte noge i stopala ujutro i uveče naizmenično toplom i hladnom vodom
– Pripremite tople kupke za noge u vodi začinjenoj morskom solju i sa par kapi relaksirajućih eteričnih ulja poput ruzmarina, lavande, kestena i mente
– Tuširanje ili kupke, ujutro završite hladnom, a navečer toplom vodom
– Kad god je moguće, više puta dnevno malo prohodajte i podignite noge u vodoravan položaj, naslanjajući ih na jastučić na stolici                                                                                                                                               – Više svakodnevnog kretanja i uzimanja C vitamina ublažiće pojavu proširenih vena i popucalih kapilara, te bolne otoke gležnjeva.
– Pokušajte da organizujete redovne odlaske na masažu i kod pedikira.
– Ako pedikir obavljate kod kuće izbegavajte rezanje kožice oko nokta kako biste izbegli mogućnost upala. Nakon turpijanja i oblikovanja noktiju kožicu blago pogurajte prema korenu nokta i namažite blagom antiseptičkom kremom.
– Ogrubelu kožu na rubovima stopala nakon tuširanja iščetkajte grubljom četkicom, a pete kamenom ili za to predviđenom turpijom, zatim isperite i namažite kremom.
– Za negu nogu i stopala najbolje je odabrati prirodne proizvode na osnovi biljnih i eteričnih ulja i ekstrakata koji blagotvorno deluju na vene i kapilare te antiseptičkim svojstvima sprečavaju znojenje i neugodan miris stopala. Preparati na osnovi divljeg kestena i bora, s dodacima poput eukaliptusa, mente i lavande, dokazano učvršćuju zidove vena i kapilara, pospešuju cirkulaciju, sprečavaju gomilanje tećnosti i deluju relaksirajuće.                                                                                                                                  – Ako ne želite da stopala neugodno mirišu i postanu sklona gljivičnim infekcijama, te od neudobnih cipela dobiju ružnu koru na petama, negujte ih ujutro i uveče sa nekim od preparata na bazi čajevca, lavande i mente, koji deluju antiseptički i opuštajuće. Pri tom su uvek bolji balzami koji ujedno neguju i omekšavaju suvu i ogrubelu kožu stopala i peta.                                                                                                                                                  – Ukoliko mnogo vremena provodite sedeći 3 – 4 puta nedeljno radite vežbe za istezanje mišića kukova i učvršćivanje mišića stražnjice jer će ovaj trening potaknuti rad donjeg dela tela, učvrstiti bedra i stražnjicu. Rezultati će biti vrlo brzo vidljivi.                                                                                                                                             – Žene teško mogu odoleti visokim potpeticama, pogotovo u letnjim mesecima. Tada se često nose i modeli sa kaišićima koji stežu stopala pa se javlja otok i bol u stopalima. U tom periodu, naročito bi trebalo raditi vežbe za noge i stopala.

U letnjem periodu mnogi se žale na otečene i teške noge za šta je prvenstveno kriva loša cirkulacija. Na višim temperaturama krvni sudovi se šire, što usporava protok krvi iz donjih ekstremiteta ka srcu. Usled usporenog pumpanja krvi, tečnost se zadržava u tkivima zbog čega i dolazi do oticanja nogu. Otoci usled vrućine su još izraženiji kod osoba koje imaju proširene vene. Saveti kojih se treba pridržavati su već poznati ali nezaobilazni – vodite računa o telesnoj težini, izbegavajte industrijski prerađene namirnice, alkohol i duvan. Noge, naročito stopala i gležnjevi, su najoptererećeniji deo tela. Izloženi su stalnom pritisku telesne težine kod dugih stajanja, pa čak i prekidu cirkulacije, kao i protoka limfe prilikom dugog sedenja. Sve to s godinama dovodi do neugodnih posledica poput proširenih vena i kapilara te nagomilavanja tećnosti oko kolena i gležnjeva, naročito tokom letnjih vrućina.