kamenacSvaka domaćica zna sva ona mesta u kući gde se stalno pojavljuju beli tragovi kamenca. Na tržištu ima bezbroj sredstava protiv kamenca – neka su manje a neke više efikasna. Ipak, pre nego što upotrebite neke od tih sredstava pokušajte da isprobate preporuke naših baka.

Sudoperu, naročito od nerđajućeg čelika najpre saperite običnom vodom da biste odstranili ostatke hrane i prašinu. Zatim pospite sodu bikarbonu po celoj sudoperi i četkom dobro oribajte sudoperu. Slavinu i rešetku za odvod možete očistiti sa četkicom za zube. Nakon što ste završili ribanje, u bocu sa raspršivačem sipajte sirće i isprskajte po sudoperi. Sirće i soda bikarbona će zapeniti kada dođu u kontakt jedno sa drugim. Neke studije pokazale su da ova kombinacija može da neutrališe čak i do 99% bakterija i 80% virusa. Posebno naprskajte i rešetkicu za odvod koja sadrži najviše bakterija, jer se u njoj skupljaju ostaci hrane u toku pranja suđa. Na kraju, dobro isperite sudoperu vodom mada nema opasnosti od zaostalih hemikalija koje mogu biti otrovne za ljude.

Ukoliko je kamenac začepio slavinu na česmi, natopite na krpu belo sirće i omotajte slavinu pa ostavite da deluje par minuta. Sirće će rastvoriti kamenac a zatim će ga voda saprati. Ali, ako su veće naslage kamenca, probajte i sa natapanjem sa limunom. U flašu s raspršivačem pomešajte sok od jednog limuna, petnaestak kapi eteričnog ulja limuna i 1 l vode.

Da je mrežica u slavini puna kamenca videćete po mlazu vode koja prska sa strane slavine. Preko noći stavite mrežicu iz slavine i metalni prsten u posudu sa vrućim sirćetom ili ih ostavite potopljene bar dva sata. Nakon toga sve dobro isperite vodom i ponovo montirajte.

Sa sodom bikarbonom možete očistiti lavabo, kadu i wc šolju. Sodu pomešajte sa limunovim sokom i tom smesom očistite lavabo i kadu. U wc šolju uspite istu razmeru alkoholnog sirćeta i sode bikarbone pa ostavite da se proces odvija oko dva sata. Ovo praktikujte najmanje jednom nedeljno pa će vam kupatilo odisati i mirisom i svežinom.

Za čišćenje wc šolje će odlično poslužiti i samo sirće. U šolju uspite oko 750 ml alkoholnog sirćeta i ostavite ga da počne da deluje oko sat vremena. Nakon toga, jednostavno pustite vodu i kamenac će nestati. Umesto sirćeta, za čišćenje wc šolje od kamenca možete koristiti i koka-kolu. Uspete jednu limenku koka-kole i nakon 60 minuta vodom operite šolju.

Smesom od 300 ml sirćeta, 150 ml vode i 20-ak kapi ulja eukaliptusa, koje ćete staviti u bocu sa raspršivačem, možete očistiti i pločice u kupatilu a zatim prebrisati pamučnom krpom.

U borbi sa kamencom može dobro poslužiti i smesa od 50 g soli otopljena u 300ml sirćeta. Tom smesom očistite lavabo i kadu.

Kamenac nakupljen na staklenim ili plastičnim vratima tuš kabine prebrišite sirćetom i, posle deset minuta istrljajte sunđerom, pa zatim isperite i osušite mekom krpom. Plastične zavese na kadi ribajte pastom napravljenom od sode bikarbone. Plastičnu zavesu možete oprati i u mašini za pranje veša na niskoj temperaturi i kada dodate jednaku količinu sirćeta i 2-3 stara peškira koji će umesto vas trljati zavesu.

Tuš ćete najlakše očistiti od kamenca tako što ćete odvrnuti glavu tuša i ostaviti je nekoliko sati potopljenu u alkoholnom sirćetu. Ono će delovati na kamenac pa kada izvadite tuš, sve što je potrebno jeste da dobro izribate zaprljanu površinu i operete je čistom vodom. Vaš tuš će zablistati i biti ponovo kao nov.

Ružni tragovi kamenca se mogu naći na ogledalu u kupatilu ali i na prozorima. Mešavinom sirćeta i vode skinućete kamenac i svu prljavštinu. Ako je sloj nečistoće veći onda pomešajte 200 ml alkohola, toliko vode i kašiku sirćeta.

Dobro bi bilo da napravite univerzalno sredstvo za čišćenje kamenca u kući: pomešajte 250 ml belog alkoholnog sirćeta, 50 ml etil alkohola, 200 ml destilovane vode, 50 grama boraksa i 10 ml eteričnog ulja eukaliptusa. U posudu ulijte vodu i ostavite je da provri. Kada počne da ključa, sklonite je sa vatre i polako, neprestano mešajući dodajte boraks. Pomešajte ulje eukaliptusa i alkohol i dodajte u ovu smesu kada se boraks ohladi. Poslednje dodajte alkoholno sirće i sve ovo dobro promešajte. Sipajte u flašu sa raspršivačem. Od ove količine sastojaka dobićete oko 500 ml sredstva za čišćenje koje možete koristiti za uklanjanje kamenca. Sve što je potrebno jeste da flašu dobro protresete pre korišćenja, naprskate sredstvo na zaprljanu površinu, ostavite 15-ak minuta i obrišete vlažnom krpom ili salvetom.