vino_kao_lekVino je poznato “rajsko piće” i mnogi uživaju u njemu, ali da li znate da ono može biti i efikasan lek? Često se koristi samo ili u kombinaciji sa nekim biljkama za lečenje određenih tegoba. Na primer, crveno (crno) vino sadrži mnoge antioksidanse, komponente koje čuvaju srce, nervni sistem i štite ceo organizam od oksidativnog stresa. Što je vino tamnije ono sadrži više korisnih sastojaka za zdravlje. Prema dosadašnjim istraživanjima “Cabernet Sauvignon” sadrži najviše antioksidanata, zatim “Pinot noir”, “Merlot” itd.

Probajte sledeće recepte pre nego što uzmete lekove.

Upala grla i zubobolja – U 1l vrelog crnog vina stavite kašičicu belog sleza, rusomače (“pastirska torbica” ili “hoću-neću”) i žalfije. Ostavite 5 minuta, pa procedite. Ovaj rastvor se isključivo koristi za ispiranje usta i grla, ne pije se.

Grip – U šerpi ispržite 60 g šećera i prelijte sa 1litrom vrelog crvenog vina. Pustite da se malo prokuva, ohladite, dodajte 2 dl ruma i jednu vanilu. Ovaj “čaj” pijte umereno, nekoliko gutljaja tri-četiri puta dnevno.

Prehlada – Crno vino je efikasno i u borbi protiv prehlade. Jedna čaša vina dovoljna je da suzbije sve simptome i smanji za 88% šanse od ponovne prehlade.

Za zaštitu od bronhitisa – treba piti crno vino, kao i u slučaju upale pluća.

Vino pomaže u regulaciji krvnog pritiska – Preporučuje se osobama sa niskim krvnim pritiskom jer ubrzava puls i povećava količinu krvi u mozgu.

Protiv hemoroida – belo vino je bogato bioflavonoidima, pigmentima, poznatim po svojoj efikasnosti na stezanje hemoroidnih vena.

Kod bolesti jetre – ne preporučuje se konzumiranje crnog vina.

Depresija – Dve šake biljke rutvice ostavite da odstoji nedelju dana u litru crnog vina, procedite i pijte gutljaj po gutljaj, 1 dl dnevno, najmanje šest nedelja.

Potištenost i nervoza – Pomešajte bosiljak, majčinu dušicu i ruzmarin. Dve kašike mešavine tih biljaka prelijte sa pola litra razređenog, vrelog vina. Ostavite da odstoji jedan sat. Pije se po pola čaše pre i posle jela.

Vino štiti od neuroloških poremećaja – istraživanja su pokazala da rezveratrol može doprineti sprečavanju formiranja amiloidnog plaka, za koji se smatra da oštećuje ćelije mozga i doprinosi razvoju Alchajmerove bolesti.

Za opuštanje posle stresnog radnog dana – zahvaljujući magnezijumu koje vino sadrži u većim količinama ono deluje smirujuće. U slučaju velikog zamora čašom crnog vina obezbediće se glukoza, galaktoza, fruktoza i manoza, koje pomažu glukozi da lakše prođe kroz zaštinu barijeru mozga.

Aritmija, lupanje i preskakanje srca – uopšte srčani bolesnici, oboleli od angine pektoris i oni koji imaju problema sa probadanjem i treperenjem srca, treba da probaju sledeći lek za srce koji treba pripremiti od: 10 stabljika peršuna, 1l domaćeg vina (crno ili belo svejedno, važno je da je potpuno prirodno), 2 supene kašike vinskog sirćeta i 300g prirodnog meda. Priprema se na sledeći način – potpuno sveže stabljike peršuna zajedno sa lišćem, ali bez korena, stavite u litar prirodnog čistog vina i dodajte mu jednu do dve velike supene kašike vinskog sirćeta. Na laganoj vatri kuvajte 10-tak  minuta (oprez – peni se). Kasnije dodajte med i lagano kuvajte naredne 4 minute. Dok je još vruće vino dobro procedite i prespite u staklene flaše (koje ste prethodno dezinfikovali sa koncentrovanim alkoholom). Flašu dobro zatvorite. Na dnu flaše nastaće talog, koji takođe slobodno možete piti, jer ne škodi, naprotiv  veoma je lekovit.

Preporuka je dnevno uzimati jednu do dve supene kašike ovog prirodnog leka, sve dok se tegobe ne ublaže i potpuno ne iščeznu. Kod težih srčanih oboljenja vino za srce se može uzimati više meseci. Maksimalna doza je 3 supene kašike po danu i to samo kod najtežih bolesnika.

Regulacija holesterola – flavonoidi u crvenom vinu smanjuju “loš holesterol” u krvotoku i povećavaju “dobar holesterol”. Flavonoidi i rezveratrol u vina sprečavaju zgrušavanje krvi, te nastanak tromba koji je okidač za nastanak srčanog i moždanog udara.  Grožđe sadrži materije koje štite krvne sudove od oštećenja, jačaju kapilare, sprečavaju oksidaciju masti i nastanak infarkta srčanog mišića. Takođe, komponente iz grožđa stabilišu venske krvne sudove i smanjuju rizik za razvoj proširenih vena, smanjuju aterosklerotske plakove – nakupine masti na zidovima krvnih sudova.

Vino štiti od pojave raka – žene koje svakodnevno piju vino imaju 42% manje šansi da obole od raka dojke, dok muškarci koji popiju čašu dnevno smanjuju opasnost od razvoja raka prostate, želuca i debelog creva.

Kanadski istraživači su konstatovali da osobe koje povremeno piju vino imaju 13% manje šansi da obole od dijabetesa.

Osteoporoza – može da se ublaži ako se pije crno vino. U crnom vinu nalazi se dosta jonizovanog hlora neophodnog za regeneraciju poroznih kostiju.

Alkoholna pića mogu, takođe, znatno da poboljšaju libido. Istraživanje koje su 2009. sproveli italijanski naučnici otkrilo je da žene koje redovno piju vino imaju ispunjeniji seksualni život.

Bela, laka vina piju se dobro razređena, ponekad mogu da se razblaže soda vodom, ali nikad kiselom vodom koja potpuno menja “buke”, vina.