Već smo svi naučili, naročito u zimskim i jesenjim danima, da postoji razlika između prehlade i gripa. Ali čim počnemo da kišemo, nos počne da curi i grlo da boli, mi već nismo sigurni o čemu se radi – da li je grip ili samo obična prehlada. Treba otići kod lekara koji će najbolje prosuditi o čemu se radi i predložiti vam terapiju. Pogotovo se ne preporučuje uzimanje lekova bez konsultacija sa lekarom.

Mnogo pre nego se pojave prvi simptomi prehlade ili gripa treba raditi samo na  podizanju sopstvenog imuniteta. To znači da u jesenjim i zimskim mesecima treba povećati unos vitamina i oblačiti se adekvatno spoljnjim vremenskim prilikama.

Neki od tipičnih simptoma zdravstvenih problema u hladnijem periodu godine su prikazani u sledećoj tabeli.

simptomi PREHLADA GRIP
temperatura retko uvek
glavobolja blaga jaka
bolovi u mišićima i zglobovima blago izraženi jako izraženi
malaksalost blaga i povremena iscrpljujuća
kašalj blag i umeren čest i uporan
sekrecija iz nosa i kijanje da ne
bol u grlu pri gutanju često retko

Nutricionisti naročito preporučuju konzumiranje namirnica bogatih vitaminima C, A i E kao što je pomorandža, kivi, limun i mandarine (bogatih vitaminom C), šargarepa i bundeva (vitamin A), orasi, lešnici i bademi (vitamin E). Takođe se preporučuju i namirnice bogate cinkom kao što je pivski kvasac, semenke bundeve, grašak, sočivo, brokoli i kupus. Možete uzeti i šumeću tabletu cinka, rastvoriti je u vodi, pa tim rastvorom ispirati usnu duplju i grlo na svaka dva sata.

Veoma je delotvorna inhalacija u borbi sa prehladom. U tu svrhu mogu se koristiti biljke poput cvetova kamilice i bosiljka, mente, belog bora ili origana. Mogu se koristiti i razna etarska ulja od navedenih biljaka koja će vam olakšati disanje. Osim ublažavanja disajnih tegoba, ove inhalacije će povoljno delovati i na nervni sistem koji je napadnut neprijatnostima uzrokovanim prehladom.

Pri inhalaciji ovim biljkama osveži će se i vazduh u prostorijama koji u toku zimskih meseci može biti prilično topao i vlažan. Veoma je važno i povremeno provetravanje prostorija u kojima se boravi. To znači da na svakih sat vremena možete napraviti promaju u prostoriji od par minuta i na taj način će doći do zamene vlažnog i toplog vazduha svežim.

Od davnina su naši preci zimi konzumirali kuvano vino i kao preventivu i kao lek.

U toku prehlade i gripa se ne preporučuje komzumacija: 

– mleka i mlečnih proizvoda jer podstiču stvaranje sluzi koja otežava disanje.

– slatkiša i šećera jer povećavaju temperaturu, pa je bolje koristiti med ili ječmeni slad.

Od narodnih lekova se takođe preporučuje:

– beli luk koji je najbolje koristiti u svežem stanju, a ako ne možete da podnesete njegov jak ukus, prokuvajte ga sa nekim drugim povrćem.

– ako vas već uhvati kijavica, kašalj i temperatura sitno iseckajte glavicu crnog luka i pomešajte to sa 3 kašike meda pa sipajte u teglicu i zatvorie. Ostavite da odstoji u frižideru 6 sati pa procedite i napravite sirup. Pijte ga na 3 sata i to po 1 kašiku.

– pileća supa će olakšati disanje i zagrejati telo.

– đumbir zaustavlja kašalj i doprinosi bržem uklanjanju sluzi iz grla i pluća. Možete sami napraviti sirup protiv prehlade: u 2dl vode stavite 2 kašičice sveže iseckanog đumbira, pa kuvajte na tihoj vatri oko 30min. U to dodajte 2 kašike meda i kuvajte još nekoliko minuta. Dnevno uzimajte po jednu kašiku sirupa.

Čaj od đumbira će vas zagrejati i ojačati a pripremićete ga tako da u 1l vode iseckate jedan veći komad đumbira i kuvate oko 15min na tihoj vatri. Ovaj čaj zasladite medom po potrebi i dodajte limun po ukusu.