kuvano vinoU hladnim zimskim danima nezamislivi su trenuci opuštanja bez čaše kuvanog vina i prijatnog društva. Posle najpopularnijeg pića – čaja, i kuvano vino će vrlo brzo zagrejati promrzle noge i ruke, pa i srce. A dobro je i kao preventiva protiv prehlade.

Mnogi imaju sopstvene recepte za kuvano vino. Najpre treba napraviti najjednostavniju varijantu a zatim dodajte sastojke koji će vama najviše prijati zbog ukusa i mirisa.

Mada se tradicionalno kuvano vino sprema od crnog vina, danas je prilično popularno spremanje i od belog vina. Pri odabiru vina imajte na umu da se pri visokoj temperaturi gube neka svojstva vina pa saglasno tome nemojte u tu svrhu kupovati preskupo vino koje će pri termičkoj obradi izgubiti kvalitet. To svakako ne znači da se trebaju koristiti najjeftinija vina poput onih koja su raznim tehnološkim tretiranjem postala bez prepoznatljivog ukusa i mirisa.

Predlog 1: Potrebni sastojci za kuvano vino su:

– 0,5l polusuvog crnog vina

– 3 kašike šećera

– 2,5dl vode

– 3 karanfilčića

– malo cimeta

– nekoliko kriški pomorandže

U posudu stavite vodu i šećer, zagrejte i dodajte karanfilčić i cimet. Kada proključa dodajte i vino. I dalje neka se kuva ali ne sme više da proključa. Posle desetak minuta skinite sa šporeta i sipajte vino u čaše sa ručkom u koje ste prethodno stavili po jednu krišku pomorandže.

Predlog 2: Za kuvano vino na engleski način potrebni sastojci su:

– 1 flaša crnog vina (0,75l)

– 60g šećera

– 1 pomorandža

– 1 štapić cimeta

– 1 narendani oraščić

– 1 lovorov list

– 60ml džina

U posudu sipajte vino, dodajte šećer, pomorandžu, cimet, oraščić i lovorov list. Zagrevajte polako dok se šećer ne istopi. Ako želite da vino bude slađe možete dodati još šećera. Vino ne sme da proključa. Skinite sa šporeta, sipajte u čaše i dodajte džin.

Predlog 3: Za pripremu kuvanog vino sa  belim vinom potrebni sastojci su:

– o,5l belog vina

– 0,25l vode

– 50g šećera

– 1 štapić cimeta

– 5 karanfilčića

– 1 pomorandža

Sve sastojke sjediniti i promešati, prokuvati desetak minuta pa ostaviti da odstoji. Nakon 15 minuta poslužiti i uživati!

Za kuvano vino se preporučuje upotreba smeđeg šećera, mada može i beli da se upotrebi. Stevija je dobra zamena. Ako se koristi med, onda ga treba dodati na kraju, kada se vino ohladi a nikako ne u toku kuvanja vina. Med se treba dodati pri kuvanju jakih crnih vina koja se piju u malim količinama.

Razni začini se mogu koristiti uz kuvano vino. Najčešće se koriste cimet i zvezdasti anis, ali i đumbir, koji se posebno preporučuju pri kuvanju belog vina. Za crno vino se preporučuje kardamon. Pri upotrebi muškatnog oraščića treba biti pažljiv u doziranju, a vanilu je bolje izbegavati. Biber svojom oštrinom nadomešta gubitak alkohola.

Od voća se najčešće koriste pomorandža, limun i limeta. Limun bi bilo dobro izbeći u crnim vinima, kao i pomorandžu u belim. Suvo grožđe, brusnicu ili voćne čajeve treba oprezno isprobati.