sanJedan od postulata zdravih životnih navika je odlazak na spavanje najkasnije oko 22 časa i osmočasovni san. Svakako da savremeni način života ne ostavlja mnogo vremena za odmor, ali pokušajte odvojiti dovoljno vremena za odmor i san, jer ćete vrlo brzo primetiti da su vaša efikasnost i dobro raspoloženje rezultat zdravog i dovoljno dugog sna.

Ako ne možete odmah da zaspete kad se spustite na jastuk, pokušajte da taj problem rešite na neki od sledećih načina:

Aromaterapija podrazumeva korišćenje ulja iz aromatičnih biljaka koja imaju opuštajuće dejstvo. Najčešće se ulja koriste tako što se u manjim količinama, pre spavanje, utrljaju na slepoočnice ili vrat, a mogu se njima namirisati i posteljina ili jastuk. Broj jedan je svakako ulje lavande, za koje je utvrđeno da ima dejstvo prirodnog sedativa i poboljšava kvalitet sna. Pred odlazak na spavanje dobro je sunđerom prebrisati noge sa sledećom tečnošću – pomešajte tri kapi ulja lavande sa kašičicom tople vode, pa onda dodajte pola litre hladne vode. Natopite sunđerastu rukavicu, iscedite je i kružnim pokretima masirajte noge od gležnjeva do prepona. Ponavljajte dok god ima vode.

Ulje kamilice (kao i čaj i tinktura ove biljke) ima, takođe, opuštajuće dejstvo na organizam i pomaže u borbi protiv stresa.

Valerijan (Valeriana officinalis) je biljka koja se odavno koristi za nesanicu. Valerijan se obično uzima između 30 i 60 minuta pre spavanja. Valerijan obično ne utiče na sposobnost za vožnju i ne stvara jutarnju pospanost.

Izbegavajte obilnu večeru zato što će varenje trajati dugo pa se neće završiti pre nego što odete na spavanje. Za večeru treba uzeti namirnice koje doprinose mirnom snu – npr. tvrdi sirevi, mleko, jogurt. Zatim zelena salata, mahunarke, krompir, a od voća su dobre jabuke, banane i kajsije. Ni prazan stomak vam neće pomoći da zaspete.

Možete iskoristiti i druge poznate trikove koji će vas pripremiti za miran san:

– pred spavanje radite nešto što vas opušta kao što je gledanje filma, čitanje knjige, slušanje muzike,

– posle večere, a pre odlaska na spavanje, će vam prijati kratka šetnja koja će ubrzati probavu,

– iskoristite blagodeti vode koja odlično opušta, pa se istuširajte pred spavanje ili zaronite u toplu kupku,

– trudite se da na spavanje odlazite u isto vreme,

– nabavite kvalitetan i udoban dušek – kvalitetan krevet direktno utiče i na kvalitet sna kao i odgovarajući jastuk,

– uveče, pred spavanje izbegavajte pušenje, kafu, alkohol, gazirane sokove i toplu čokoladu,

– izbegavajte da pijete velike količine tečnosti pre spavanja.

– ne preporučuju se vežbe pred spavanje pošto fizički napor ubrzava metabolizam i razbuđuje organizam,

– spavaću sobu koristite samo za spavanje, sa određenom temperaturom za spavanje i izolovano od buke i svetlosti,

– izbegavajte ili bar ograničite dnevno dremanje jer i to može poremetiti noćno spavanje. Ako morate da odspavate, odmorite se samo 30 minuta i ne dremajte posle 15 časova.

– jedan od načina da se opustite jeste da se usredsredite na disanje tako što ćete polako disati na nos i brojati do 6. Dok izdišete na usta brojite do 8.