cipele 2Obući morate posvetiti posebnu pažnju jer će vam ona omogućiti pravilan oslonac tela i održavanje kičme i kostiju u dobrom stanju duže vreme. Svako narušavanje ravnoteže tela može dovesti do krivljenja kičme i deformisanosti kostiju. Obuća će vam takođe pomoći da vam noge ne budu mokre i na taj način uticati na vaše zdravlje. Znate sigurno i kako mogu biti bolna i otečena stopala zbog neudobnih cipela. Neke modele zaista trebate izbegavati ili ih bar nosite najkraće vreme. Na primer:

– cipele sa visokom potpeticom su veoma loš izbor za vaša stopala. Položaj stopala kod nošenja visokih potpetica je takav je da je sav pritisak na delu tabana kod prstiju. Kolena i bokovi pomeraju se prema napred i to šteti kičmi i nogama. Tako se možete lako ozlediti i uganuti nogu ako krivo stanete i izgubite ravnotežu, te dobiti upalu živaca uz bolna stopala ili otečen palac zbog nabijanja noge u vrh cipele. Najprijatnija visina potpetice je oko 5 centimetara.

– cipele sa tzv. ortopedskom, punom potpeticom mogu biti loš izbor za vašu kičmu ukoliko su sa tankim đonom. U ovom slučaju je pritisak na stopala manji i lakše je održati ravnotežu. Bolji izbor bi bio kada su cipele sa višom platformom koje će učiniti da je ugao noge povoljniji.

– čizme sa visokim potpeticama se ne preporučuju ali imaju jednu prednost u odnosu na cipele sa visokim potpeticama. Naime, u čizmama su zglobovi bolje zaštićeni nego u cipelama sa visokim potpeticama, ali i sa njima ćete imati iste probleme što se tiče umornih stopala, žuljeva i upaljenih živaca.

– čizme za kišu su izrađene od nepropusnih materijala pa tako ni noge u njima ne mogu da “dišu”. Nosite ih samo kada je stvarno neophodno, jer u suprotnom možete dobiti neke neprijatne bolesti poput gljivičnih obolenja i bakterija. Ako treba duže da ih nosite nije loše da obučete vunene čarape koje će napraviti izolacioni sloj između vaše noge i gume.

– ravne cipele i baletanke mogu dovesti do upale mišića i bolova u peti. Ni one nisu preporučljive za vašu kičmu.

– sportske patike su vrlo udobne i mekane, i preporučuju se za sve sportske aktivnosti jer omogućavaju sigurne pokrete stopala i zaštitu zglobova. Birajte patike koje imaju dobru zaštitu zglobova. Unutrašnjost patika kao i debljina đona je predviđena za različite sportske aktivnosti. Zapamtite da su patike namenjene za sport i tada se trebaju i nositi. Pogrešno je nositi ih po ceo dan, u svim prilikama.

– čuvene i veoma popularne  “japanke” su namenjene za odlazak na plažu i samo tada se i trebaju koristiti. One su obično potpuno ravne i sa tankim đonom pa se zato često dešavaju razna išćašenja zglobova. Obzirom da se prsti na nogama pri nošenju japanki često grče, moguća je fraktura palca i prsta do njega.

– gumene papuče za plažu su loš izbor ako se nose i u drugim prilikama a ne samo na plaži. I tada postoje velike šanse da se dobiju gljivična obolenja.