zuljanje cipela

U toku letnjih meseci i visokih temperatura mnogima otiču noge i tada imaju problema sa kaišičima na sandalama.

Vlažna koža, znojava koža se mnogo više tare o obuću nego suva koža. Zato je dobro spečiti znojenje nogu. Ako naprskate antiperspirant na obuću i to na mesta gde vam se obično prave žuljevi, sprečićete znojenje i na taj način sprečiti i stvaranje žuljeva. Protiv znojenja nogu možete upotrebiti i običan talk ili vazelin ili neki drugi lubrikant.

1. Kesa i voda – kesu za zamrzivač napunite vodom i stavite u cipele koje vas žuljaju. Važno je da je kesa dovoljno velika i da je količina vode tačno onolika da u potpunosti ispuni cipelu i rastegne je koliko treba. Radi sigurnosti sipajte vodu u dve kese. Cipele s kesom zatim stavite u zamrzivač, neka stoje barem jedan dan.

2. Alkohol – najpre odredite mesto na kome vas žuljaju cipele, a zatim ga natopite alkoholom. Neka odstoji 5min a kada se osuši do kraja, osetićete da je bolno mesto mekše. Ovaj recept najbolje deluje na kožnoj obući. Ako ste kupili tesne cipele, čitavu unutrašnjost premažite alkoholom, pa ih nosite po kući dok alkohol ne ispari, a obuća se ne osuši. Najbolje je koristiti apotekarski 98% alkohol, ali ako ga nemate u kući, dobro će doći i prepečenica ili lozovača.

3. Čarape – pokvasite čarape, ocedite ih i nagurajte u cipelu. Neka se osuše u njima. Čarape će se sušiti i širiti i tako rastegnuti cipele. Isprobajte ovaj recept i sa novinama. Efekat će biti isti.

4. Fen – iskoristite da dobro zagrejete obuću (oko 1 minut) doko koža ne omekša, a zatim obujete debele čarape i šetate dok se koža potpuno ne ohladi.

5. Krompir – uzmite krompir srednje veličine, ogulite ga i stavite u cipelu. Neka odstoji preko noći. Sok od krompira deluje u kontaktu sa kožom, antilopom i drugim materijalima tako da ih omekšava i širi.

6. Jabukovo sirće – se preporučuje za ublažavanje bolova od žuljeva. Sirće dezinfikuje, deluje protiv bakterija i skuplja kožu. Stavite stopala u lavor u koji ste usuli pola vode i pola jabukovog sirćeta. Može pomoći i pamučna maramica namočena jabukovim sirćetom i više puta dnevno natapkajte žulj. Sirće će ublažiti i jače bolove.