Možda niste ni svesni koje znake vam vaš organizam šalje, ali ako mu posvetite samo malo svog vremena i pažnje – možda ćete uspeti i neke bolesti da predupredite. Zato ne zanemarujte svoje telo i povremeno stanite – posvetite se sebi!

Ukoliko vam se dešava krvarenje iz nosa– mogući uzrok je nedostatak vitamina K. U zgrušavanju krvi važnu ulogu ima vitamin K, koga inače ima u zelenom povrću – spanaću, prokelju i brokoliju.

Ukoliko vam se dešava krvarenje iz desni – mogući uzrok je nedostatak vitamina C. Krvarenje desni može biti posledica obolenja desni koje izazaiva nedostatak vitamina C.

Trljanje očiju može biti posledica stresa. Trljanjem očiju pritiskaju se mišići koji pokreću očnu jabučicu, odnosno posredno nerv koji stimuliše rad srca. Ljudi pod stresom se bolje osećaju ako rukama trljaju i masiraju oči i lice. To je jedan od načina da se trenutno prevaziđe stresna situacija, ali bi bilo bolje da izbegavate stresne situacije.

Često mrštenje i pokreti lice (facijalna ekspresija) – ukazuju na probleme sa gastritisom.

Drhtanje ruku može biti posledica nedostatka mgnezijuma i vitamina B1, koji su suštinski za kontrolu nerava. Oni su lako rastvorljivi i lako se izbacuju iz organizma i zato se lako izbacuju iz organizma.

Grickanje noktiju ukazuje na nedostatak kalcijuma i drugih minerala. Mineralni sastav naših noktiju i kose sličan je sastavu kostiju – natrijum, kalcijum, kalijum, magnezijum, gvožđe, bakar i cink. Istraživanja pokazuju i da alkalni metali (kalcijum, kalijum i natrijum) u noktima pomažu da se otkloni višak kiselina koje naše telo proizvodi u stresnim situacijama, a tada se nokti obično i grickaju. Možda uzimanje nekog suplementa sa mineralima može da vam pomogne zdravstveno a i da se oslobodite i ove loše navike.

Preterano znojenje su mogući znaci dijabetesa ili hroma. U slučaju dijabetesa tipa 2 do preteranog znojenja može doći zbog talasa vrućine zbog promena u nivou insulina. Neke studije ukazuju da hrom može da stabilizuje šećer u krvi i niži nivo insulina. Hrom se tokom prerade hrane često odstranjuje, pa je moguće nekim suplementom hroma ublažiti ovaj problem.

Žuta koža  – može da ukaže na nedovoljan rad tiroidne (štitaste) žlezde (hipotiroidizam). Postoje i drugi znaci ovog obolenja kao što su: osećaj hladnoće, umor, suva koža, loš kvalitet kose i lomljivi nokti. Nedovoljna aktivnost tiroidne žlezde može da bude rezultat autoimunog obolenja- kada sistem imuniteta napada sopstvenu tiroidnu žlezdu. Ona tada ne može da proizvede dovoljnu količinu hormona tiroksina, koji izmežu ostalog pretvara antioksidant karotin u retinol, pa otud takva žućkasta koža.

Strije mogu ukazati na nedostatak cinka. Cink pomaže u proizvodnji kolagena koji kožu čini elastičnijom. Nedostatak cinka se nepovoljno odražava i na plodnost, brzinu oporavka od bolesti itd. Ali se cink iz hrane teško resorbuje a i velikim delom odlazi u vodu u kojoj se namirnice kuvaju, tako da obavezno treba pojesti i tu tečnost kao supu ili sos. Namirnice bogate cinkom su: školjke (posebno ostrige), pšenične klice, orasi, sir, jaja, meso.

Stopala koja “gore” mogu ukazati na nedostatak vitamina B5. Ovaj vitamin je poznat kao antistresni vitamin i učestvuje u proizvodnji nekih supstanci koje kontrolišu nervni sistem i oslobađaju energiju iz zaliha masti. Nedostatak ovog vitamina remeti proizvodnju energije iz zaliha masti u ekstremitetima. Zato se ima osećaj da stopala, pa čak i donji delovi noge, “gore”. Taj osećaj je naročito izražen pri odmaranju ili noću, kada je cirkulacija krvi smanjena.

Usporeni pokreti, usporen govor, spušteni kapci ili onaj čudan “prazan” pogled mogu biti prvi znaci depresije. Bolest duše može da se uoči pažljivim posmatranjem spoljnjih znakova. I depresija je, kao i sve druge bolesti, za ljude i treba je lečiti. Jedino će lekar dati ispravan savet i ukazati na put lečenja bolesti.