grickanje nokta 2Izgriženi nokti bez ikakve forme deluju, u najboljem slučaju, neuredno i ružno. Nemojte dozvoliti da se stidite svojih noktiju, nemojte skrivati ruke od tuđih pogleda zbog izgriženih noktiju. Ako ne mislite o lepoti svojih ruka, mislite na svoje zdravlje. Sva prljavština koja se skuplja ispod noktiju završiće u vašim ustima i stomaku, ako imate tu ružnu naviku. Vremenom će doći do deformacije noktiju i, što je još gore, postoji realna opasnost od dobijanja infekcije koja će se preneti i na usta.

Pokušajte uz sledeće savete da se odviknete grickanja noktiju.

– najpre napravite psihoanalizu svog ponašanja i saznajte u kojim situacijama grickate nokte. Na taj način ćete shvatiti kada treba da kontrolišete svoje ponašanje. U težim slučajevima ova navika može biti rezultat ozbiljnog psihičkog poremećaja.

– ukoliko pribegavate grickanju noktiju u stresnim situacijama, pokušajte poznatim tehnikama da se opustite i oslobodite stresa (vežbanjem, naročito jogom, dovoljnim spavanjem, smanjenjem obaveza).

– ako grickate nokte kada ste napeti, pokušajte da se oslobodite opšte napetosti i osećanja teskobe i neprijatnosti misleći da za vas ne postoje prepreke, da i vi možete uraditi isto što i drugi.

– dokažite sebi da i vi možete imati lepe, duge i negovane nokte. Disciplinujte sebe dok taj cilj ne postignete da biste sebi dokazali da odlučna i uporna osoba može sve.

– stalno sebe podsećajte na to da više nećete grickati nokte i nećete prinositi nokte ustima. Samokontrola stvarno čini čuda.

– koristite lak za nokte. On nema prijatan ukus pa će vas svaki put podsetiti da ste odlučili da ćete se odviknuti grickanja noktiju.

– postoje na tržištu različite kreme protiv grickanja noktiju. Možete ih koristiti bar za neko vreme dok se ne odviknete od te navike.

– još naše bake su znale da istrljaju ljutom papričicom deci prste, ili pospu alevom paprikom. Na taj način se deca mogu odviknuti od sisanja palca što je vrlo štetna navika koja dovodi do deformiteta zuba, nepca i prsta.

– jedan od proverenih i veoma efikasnih metoda protiv ove ružne navike jeste stavljanje veštačkih noktiju.

– ako posetite manikira on će vam tako lepo urediti nokte da stvarno nećete imati srca da ih grickanjem unakazite.

– na tržištu postoji veliki izbor i veštačkih sredstava za jačanje noktiju.

– možda bi vam pomoglo, bar za prvo vreme, da praktikujete neku drugu naviku kojom ćete zameniti grickanje noktiju. Na primer – crtanje po papiru, grickanje grickalica, žvakanje žvaka, stiskanje antistres loptica, itd.

– možete pokušati da sakrijete od sebe nokte na prstima, bar neko vreme, na primer rukavicama ili flasterima.

– nosite u tašnici set za nokte da ne padnete u iskušenje da zubima skraćujete nokte. Ako su nokti malo iskrzani odmah možete iskoristiti i turpiju iz seta, ali gledajte da to uradite malo dalje od stola i društva sa kojim ste.

– imajte na umu da vaši nokti u značajnoj meri odražavaju kakvo je vaše zdravlje. Primećeno je da osobe koje grickaju nokte češće imaju problema sa disajnim organima i organima za varenje.

– deca i mladi su naročito podložni pojavi bradavica na rukama, a one se češće javljaju zbog pojave grickanja noktiju. Bradavice prosto bujaju na oštećenoj koži oko nokta.

– ako se oko nokta pojavi bolan otok, crvenilo ili gnoj, ili nokat počne da menja boju, treba se obratiti lekaru, jer je nokat najverovatnije inficiran.

Istraživanja pokazuju da se od navike grickanja noktiju brže i lakše odviknu mlađe nego starije osobe. Kada biste mogli da prestanete sa grickanjem, živeli biste mirnije – što zauzvrat smanjuje vašu potrebu da grickate svoje nokte.