vebe za oiPomozite svojim očima da bi vam što duže dobro služile. Boravite u provetrenim i svetlim prostorijama, pravilno sedite i pravilno se hranite, povremeno prekontrolišite svoje oči kod specijaliste za oči, i posebno, svakodnevno uradite par vežbi za oči. Vežbe za oči treba praktikovati kao i vežbe za bilo koji drugi deo tela. To znači da se rade vežbe za jačanje očnih mišića i poboljšanje vida.

– treptanje je dobar način za očuvanje svežine očiju jer omogućava da oči budu sposobne za duže fokusiranje. Osobe koje koriste rаčunаr ili gledaju televiziju manje trepću. Preporučuje se sledeća vežba: u sledećа dvа minutа trepnite svаkih 3 – 4 sekunde. Zatim se opustite pa nemojte treptati 30 sekundi i onda  napravite pauzu od 10 sekundi. Ponovite vežbu pet puta. Ova vežba će pomoći da se smanji naprezanje očiju.

– stаvite obe ruke iznаd očiju tako da dlаnovima pokrijete oči, a prste stavite nа čelo tako dа možete slobodnoа treptati i nemojte pritiskati oči. Nekoliko minuta se opustite u ovom položaju i duboko dišite. Ova vežba vam pomaže da se oslobodite stresa.

– usmerite pogled prema krajnjem gornjem levom uglu pa zatim prema krajnjem gornjem desnom uglu. Ponovite vežbu pet puta.

– kružite očima gore – levo – desno, par puta, pa zatim obrnutim redom, isto toliko puta. Pri tome se glava ne sme pomerati, samo oči.

– kružite očima gledajući najpre levi krajnji ugao gore, pa levi krajnji ugao dole, pa onda isto to ponovite gledajući u desni ugao. Nemojte pomerati glavu, samo očima ponovite par puta istu vežbu.

– gledajte ravno ispred sebe, otvorite širom oči pa ih zatim čvrsto zatvorite najjače što možete oko 5 sekundi. Ponovite i ovu vežbu par puta.

– usmerite pogled prema krajnjem donjem levom uglu pa zatim prema krajnjem donjem desnom uglu. I ovu vežbu ponovite pet puta.

– fokusirajte pogled na neki predmet udaljen desetak centimetara od oka. Zatim pogled premestite na predmet desetak metara udaljen od vas. Premeštajte pogled na jedan pa na drugi predmet sa svakim udisajem, 10 puta. Ova vežba će ojačati očne mišiće tokom vremena i smanjiti naprezanje očiju. Naročito se preporučuje kod tzv. kompjuterskog zamora očiju.

– stavite palac u uspravan položaj i ispružite ruku i fokusirajte pogled na palac. Zatim približite palac na oko 3cm od očiju. Zatim ponovo vratite palac u prvobitnu poziciju. Ponovite vežbu par puta. Ova vežba je dobra za poboljšanje koncentracije i jačanje očnih mišića.

– gledajte u vrh prsta, na udaljenosti ispružene ruke, jednim okom a drugo držite zatvoreno. Zatim naglo skrenite pogled na neki udaljen predmet. Ponovite ovu vežbu 10 puta pa isto uradite sa zatvorenim drugim okom.

– vežba klimanja glavom će poboljšati cirkulaciju krvi prema glavi i očima. Ispravite glavu tako da je pogled usmeren u plafon pa zatim spustite glavu i pogled prema podu. Ponovite vežbu 10 puta.

– masaža očiju podrazumeva nežne i mаle pokrete kojima ćete opustiti i odmoriti oči. Zаtvorite oči i nežno stаvite vrhove prstiju nа kаpke i mаsаirajte pаžljivo u smeru kаzаljke nа sаtu, а zаtim nаizmenično u suprotnom smeru od kаzаljke nа sаtu oko 2 minutа.

– vežba koja se naziva “ležeće osmice” sastoji se u tome da vrhom nosa opisujete položen broj osam (ili znak za beskonačnost). Njena svrha je da opusti mišiće vrata i leđa i umiri ceo nervni sistem, naročito ako postoji osećaj napetosti. Male “ležeće osmice” opuštaju sitne male mišiće. Velike, s druge strane, opuštaju krupnije mišiće i čine da krv poteče kroz glavu, vrat i oči ka mozgu. Vežba se može izvoditi bilo gde; dovoljno je zatvoriti oči i “crtati ležeće osmice” vrhom nosa. Osmice se mogu transformisati u iskošene, uspravne, itd – jedino je važno glavu pomerati lagano i ravnomerno Ponekad je dovoljno samo lagano pokrenuti glavu, tako da osetite da su se sva tkiva aktivirala: treba osetiti kako se pomera svaki delić ramena i vrata.

– jedna od vežbi za proširivanje perifernog vidnog polja se sastoji u tome da se usprave oba kažiprsta na rastojanju od oko 12cm jedan od drugog i 15cm od lica. Treba gledati u jedan prst, a biti i svestan slike onog drugog. To znači da se koristi sposobnost centralnog vida kod jednog i perifernog kod posmatranja drugog prsta. Zatim, treba premeštati pogled sa jednog na drugi prst, ali tako da se nikada ne izgubi iz vida bilo koji od njih. Poželjno je da se, istovremeno, posmatra cela soba i svi oblici u njoj. Rastojanje između dva kažiprsta treba, svaki put kada se izvodi vežba, malo povećati (recimo, za oko 2cm).

Da bi radili vežbe za opuštanje facijalnih mišića, potrebno je da sednete u stolicu sa uspravnim naslonom, tako da vam bude udobno. Stopala treba da stoje ravno na podu, telo treba da bude sasvim opušteno i oslonjeno na naslon. Postavite jagodice palčeva na tačke koje se nalaze na kraju lučne kosti (malo ispod obrva), otprilike tamo gde se obrve završavaju. Pritisnte samo toliko da osetite kost pod prstima. Sada pravite male kružne pokrete prstima, tako da se koža pomera iznad kosti. Dok ovo radite, zatvorite oči; brojte, u sebi, polako do 8. Ovo područje, zbog napetosti, može biti vrlo osetljivo, ali rezultat će svakako biti prijatan. Zapazićete da se osetljivost polako smanjuje kako rotirate prstima. Posle ovoga, postavite jagodice kažiprsta na tačku koja se nalaz niže na istom luku koji se spušta od obrva prema nosu; neposredno uz unutrašnje granice oka. Zatim pravite nežne kružne pokrete, dok u sebi ne izbrojite, lagano, do 8.
Pomerajte polako jagodice prstiju prema unutra, niz nosnu kost, preko koštanog grebena, ka unutrašnjoj strani očne duplje, prema tačkama gde su suzni kanali. Ova oblast se naziva kantus. Rotirajte prstima i ovde ili pokušajte da pritisnete blago prstima nadole, ka kosti, pa oslabite pritisak. Naizmenično pritiskajte i opuštajte pritisak 8 puta. Najbolje bi bilo kombinovati, naizmenično, kruženje prstima i pritisak (po 8 puta).
Zatim, nađite rupice – udubljenja ispod jagodica na obrazima; osetićete ih pod pritiskom kažiprsta. Pritisnite jagodicu prsta na centar ove jamice. Pritiskajte, pa opuštajte, naizmenično, 8 puta, a zatim pravite kružne pokrete isto toliko puta. Ukoliko su vam ove tačke vrlo osetljive (to je mesto gde se nalaze sinusne šupljine), možda će vam prijati da posle završene vežbe pređete na laganu masažu tih tačaka.
Za kraj, treba se vratiti na koštani greben (ivica očne duplje) iznad očiju. Započnite od krajnje granice-grebena, koja se nazire prema ušima i pravite nežne kružne pokrete prstima, krećući se duž celih obrva, dok ne dodjete do granice nosa. Ponovite ovo nekoliko puta, da biste opustili tenziju koja postoji u ovom području.
Ovim tehnikama treba posvetiti 2 puta po 20 minuta u toku dana, da bi se izvukao maksimum njihovog korisnog dejstva. Osim osećaja opuštenosti, koji pomaže pravilnom ishranjivanju očiju, može se uočiti i poboljšanje kod osoba koje pate od jakih glavobolja ili sinuzitisa.

– oči ne mogu dugo da budu u jednom istom, nepromenjenom položaju, usredsređene na isto rastojanje ili nepromenljivu količinu svetlosti, a da se ne javi njihov zamor. S toga nije čudno što se u današnje vreme sve češće pominje kompjuterski zamor očiju. Slično kompjuterskom, može se javiti i televizijski zamor. Da biste ga otklonili, nemojte da gasite svetlost u sobi, ali zatvorite oči i pustite ih da se odmore, zatim ih otvorite, ali zadržite osećanje usporenosti dok prelazite pogledom sa jedne na drugu stranu TV ekrana, lagano pomerajući glavu. Ponovo otvorite oči i nastavite da slušate i pokrećete oči prema zamišljenom ekranu – 6 puta zatvorenih, pa 6 puta otvorenih očiju. Ceo postupak ponovite 6 puta.