Kao što ljudi različitih krvnih grupa imaju različite karakterne osobine tako je potrebno za njih napraviti i različite, odnosno odgovarajuće jelovnike. Tvorac ove teorije je lekar Dr.Peter J. D’Adamo i on tvrdi da takva ishrana prema krvnoj grupi doprinosi najboljem opštem zdravlju pojedinca.

Istraživanja su pokazala da krvna grupa ima uticaja na mentalno, emotivno i fizičko zdravlje, kao i na imunitet svakog čoveka. Jedan od načina da izbegnete neke bolesti i probleme jeste da se hranite prema preporukama za ishranu pojedinih krvnih grupa

Krvna grupa O – najčešće odgovara astrološkim znacima Ovan, Lav i Strelac.

Osobama krvne grupe “O” odgovara intenzivna fizička aktivnost kao aerobik, fitnes, trčanje i borilački sportovi. Njihova ishrana treba da obiluje mesom, ribom, voćem i povrćem.  Njima ne odgovaraju mleko i mlečni proizvodi, žitarice, previše testenina, kupus, karfiol i pasulj.

Oni imaju jak probavni i imuni sistem, prirodnu zaštitu od infekcija i vrlo efikasan metabolizam. Ali imaju slabosti u vidu netolerancija prema novoj ishrani i novim uslovima okoline. Oni su podložni autoimunim bolestima, naročito zapaljenskim bolestima zglobova, smanjenoj funkciji štitaste žlezde, smetnjama u koagulaciji, cirkulaciji, srčanim smetnjama, problemima sa žučnom kesom i bubrezima, alergijama i čirevima.

Dijetalna ishrana za ovu krvnu grupu se bazira na morskim plodovima, povrću, voću. Preporuka su i dodaci ishrani u vidu vitamina B i K, joda i kalcijuma.

Krvna grupa A – najčešće odgovara astrološkim znacima Bik, Jarac i Devica.
Ovoj krvnoj grupi više odgovara vegetarijanska ishrana. Ove osobe su veoma osetljive na infekcije, imaju osetljiv probavni i imuni sistem, imaju preosetljiv želudac i imaju probleme sa pritiskom i nervima. Osobe sa ovom krvnom grupom su sklone srčanim obolenjima, malokrvnosti, karcinomima, bolestima jetre i žuči i šećernoj bolesti.
Važno je da osobe sa ovom krvnom grupom jedu hranu u što prirodnijem obliku – svežu, čistu i neprerađenu. Bilo bi dobro da potpuno izbace meso iz upotrebe, a za početak je dovoljno da se meso zameni ribom. Naime, zbog niskog nivoa želudačne kiseline, njihovi digestivni enzimi sporo deluju i one meso skladište kao mast.

Ni mlečne proizvode i pšenicu ne bi trebalo da konzumiraju, ili bar u što manjem obimu. Njima se preporučuje dijetalni jelovnik sa sojom, povrćem i voćem. A osnovu dijetalne ishrane treba da čini povrće i voće. Od vežbi treba da upražnjavaju pilates, jogu i tai či. Od dodataka ishrani, njima se preporučuju dodaci vitamina B, C i E.

Krvna grupa B- najčešće odgovara astrološkim znacima Rak, Škorpion i Riba.

Osobe sa ovom krvnom grupom imaju jak imuni i nervni sistem. Obično imaju dobar metabolizam i mogu praktično da jedu sve namirnice, ali bi trebalo da iz jelovnika izbace piletinu, kukuruz i pšenicu. Jelovnik treba da obogate sa što više voća i povrća, jajima, ribom i morskim plodovima, mesom divljači, teletinom, mlekom i mlečnim proizvodima.

Za mršavljenje osoba koje imaju ovu krvnu grupu preporučuje se zeleno povrće, meso divljači, jaja, niskomasni mlečni proizvodi.

Osobe sa ovom krvnom grupom su sklone virusnim infekcijama, autoimunim bolestima (lupus, multipla skleroza), šećernoj bolesti, bolestima bubrega. Od dodataka ishrani njima se preporučuje konzumiranje magnezijuma i ginkoa. Obavezno treba da praktikuju umerene vežbe kao što je pešačenje, biciklizam, plivanje i tenis.

Krvna grupa AB – najčešće odgovara astrološkim znacima Blizanci, Vaga i Vodolija.
Osobe sa ovom krvnom grupom ujedinjuju sve prednosti krvnih grupa A i B. Imaju dobar imuni sistem. Često je njihov probavni sistem vrlo osetljiv i podložan infekcijama. Osobe ove krvne grupe rizikuju obolevanje od srčanih bolesti, anemije, karcinoma i malokrvnosti.
Njihova ishrana treba da se bazira na mesu, morskim plodovima, žitaricama, pasulju, mlečnim proizvodima, povrću i voću.
Pri sprovođenju dijete, osnova ishrane treba da bude morska riba, mlečni proizvodi, povrće. Treba izbegavati crveno meso i pasulj. Vitamin C treba da konzumiraju kao dodatak ishrani. Preporučuju se umerene vežbe od fizičke aktivnosti kao što su joga, biciklizam, tenis.