Kao što ljudi različitih krvnih grupa imaju različite karakterne osobine tako je potrebno za njih napraviti i različite, odnosno odgovarajuće jelovnike. Tvorac ove teorije je lekar Dr.Peter J. D’Adamo i on tvrdi da takva ishrana prema krvnoj grupi doprinosi najboljem opštem zdravlju.

Krvna grupa O

Osobama krvne grupe “O” odgovara intenzivna fizička aktivnost kao aerobik, trčanje i borilački sportovi. Njihova ishrana treba da obiluje mesom, ribom, voćem i povrćem.  Njima ne odgovaraju mlečni proizvodi, pasulj i žitarice.

Osobe sa ovom krvnom grupom su mesojedi, lovci, jake i samouverene vođe. Oni imaju jak probavni i imuni sistem, prirodnu zaštitu od infekcija i vrlo efikasan metabolizam. Ali imaju slabosti u vidu netolerancija prema novoj ishrani i novim uslovima okoline. Oni su podložni autoimunim bolestima, naročito zapaljenskim bolestima zglobova, smanjenoj funkciji štitaste žlezde, alergijama i čirevima.

Dijetalna ishrana za ovu krvnu grupu se bazira na morskim plodovima, povrću, voću. Preporuka su i dodaci ishrani u vidu vitamina B i K, joda i kalcijuma. Njima se preporučuju intenzivnija fizička aktivnost kao što je aerobik, trčanje i borilački sportovi.

Krvna grupa A
Ovoj krvnoj grupi više odgovara vegetarijanska ishrana. Ove osobe su veoma osetljive na infekcij, imaju osetljiv probavni i imuni sistem. Važno je da jedu hranu u što prirodnijem obliku – svežu, čistu i neprerađenu. Bilo bi dobro da potpuno izbace meso iz upotrebe, a za početak je dovoljno da se meso zameni ribom. Naime, zbog niskog nivoa želudačne kiseline, njihovi digestivni enzimi sporo deluju i one meso skladište kao mast.

Često su to vrlo promišljene osobe, precizne i kooperativne. Osobe sa ovom krvnom grupom su sklone srčanim obolenjima, malokrvnosti, karcinomima, bolestima jetre i žuči i šećernoj bolesti.

Njima se preporučuje dijetalni jelovnik sa sojom, povrćem i voćem. A osnovu dijetalne ishrane treba da čini povrće i voće. Treba da izbegavaju meso, mleko i mlečne proizvode. Od vežbi treba da upražnjavaju jogu i tai či. Od dodataka ishrani, njima se preporučuju dodaci vitamina B, C i E.

Krvna grupa B

Osobe sa ovom krvnom grupom su najčešće stabilne ličnosti, realne i vrlo kreativne. Imaju jak imuni i nervni sistem. Obično imaju dobar metabolizam i mogu praktično da jedu sve namirnice, ali bi trebalo bi da iz jelovnika izbace piletinu.

Za mršavljenje osoba koje imaju ovu krvnu grupu preporučuje se zeleno povrće, meso divljači, jaja, niskomasni mlečni proizvodi.

Osobe sa ovom krvnom grupom su sklone virusnim infekcijama, autoimunim bolestima (lupus, multipla skleroza, …), šećernoj bolesti. Od dodataka ishrani njima se preporučuje konzumiranje magnezijuma i ginkoa. Obavezno treba da praktikuju umerene vežbe kao što je pešačenje, biciklizam, plivanje i tenis.

Krvna grupa AB
Osobe sa ovom krvnom grupom su pomalo tajanstvene i harizmatične. Oni ujedinjuju sve prednosti krvnih grupa A i B. Imaju dobar imuni sistem. Često je njihov probavni sistem vrlo osetljiv i podložan infekcijama. Osobe ove krvne grupe rizikuju obolevanje od srčanih bolesti, karcinoma i malokrvnosti.
Njihova ishrana treba da se bazira na mesu, morskim plodovima, žitaricama, pasulju, mlečnim proizvodima i voću.
Pri sprovođenju dijete osnova ishrane treba da bude morska riba, mlečni proizvodi, povrće. Treba izbegavati crveno meso i pasulj. Vitamin C treba da konzumiraju kao dodatak ishrani. Preporučuju se umerene vežbe – joga, biciklizam, tenis.