meso

Mnogi ne umeju da izaberu najbolji komad mesa u prodavnici. Mada u svakoj dobro opremljenoj prodavnici imate nacrtanu šemu životinjskog organizma sa tačno naznačenom kategorijom mesa. Evo nekih osnovnih pojmova da biste odabrali meso koje vam najbolje odgovara za jelo koje nameravate da spremite.

Kategorije svinjskog mesa

I kategorija – but i slabina

II kategorija – leđa, plećka i vrat

III kategorija – trbuh, rebra, grudi i kolenice

Kategorije goveđeg mesa

I kategorija – but i slabina

II kategorija – leđa i plećka

III kategorija – preostali delovi

Govedina– od prodavca tražite junetinu tamnocrvene boje, da izgleda jedro i da bude prošarana sitnim žilicama a ne debelim. Grube i žute masne žile upućuju na to da je meso verovatno od starijeg grla.

Jagnjetina– je svetloružičaste boje a kod mladog ovna ili ovce je meso svetlocrvene boje. Starije meso ćete prepoznati po tamnocrvenoj boji, čak smeđoj boji. Osim toga, ovčiji loj se kod mladih životinja stvrdnjava već na sobnoj temperaturi, a kod starijih na 36°C.

Piletina ako je prsna kost mekana i savitljiva, reč je o mladoj živinji. Osim toga, boja nogu bi trebalo da bude svetla i glatka. Kod stare živine je izrazito tamna i hrapava.

Riba sveža riba ima škrge sočno crvene, kost od škrga čvrsto prileže, meso je čvrsto, oči sjajne i bistre a krljušt sjajna. Ako riba nema ove karakteristike obično i neprijatno miriše. Dobra smrznuta riba mora biti čvrsta.

Svinjetina– treba biti svetlije boje i ne premasna. Crvena boja mesa ukazuje na to da je svinja stara jer je meso suvo, kotlet je veći, a beli obrub masnoće deblji. Meso je prošarano krupnijim masnim žilama.

Teletina treba da bude svetloružičaste boje, bez masnoće i veoma vlažno.