sta je bolje jesti

Većini je dobro poznata preporuka lekara da vaša ishrana treba da bude raznolika a posebno bogata voćem i povrćem. Uravnotežena i raznolika ishrana je preduslov vašeg zdravlja.

Crna ili mlečna čokolade

Crna čokolada je antioksidans. Ona koja sadrži 70% kakaa ne podiže holesterol, a umereno konzumiranje crne čokolade do 50gr tri puta nedeljno koristi zdravlju. Fenoli iz čokolade i kakaa sprečavaju otvrdnjavanje arterijskih zidova i snižavaju holesterol u krvi.

Istarživanja su pokazala da 50gr crne čokolade ima antioksidantno dejstvo i uspešno suzbija razvoj bakterija u usnoj duplji i tako štiti zube od karijesa. U 100gr crne čokolade ima 533cal. Crna čokolada izaziva osećaj sitosti.

Mlečna čokolada ima više šećera. Ona je po sastavu identična crnoj, samo što sadrži do tri puta manje kakaa, koji crnu čokoladu i čini kvalitetnijom. Takođe, mlečna čokolada ima mleko u prahu i više šećera koji podstiču organizam da traži još slatkiša. Mlečna čokolada ima oko 30% masti, 8% proteina, 62% ugljenih hidrata, a u 100gr ima 552cal.

Nemasno ili punomasno mleko

Nemasno mleko se lakše vari. Lekari ovo mleko sve više preporučuju odraslim osobama jer sadrži manje holesterola i više belančevina. Takođe, ima dva puta manje kalorija, bogatije je kalcijumom i znatno se lakše vari od ostalih vrsta mleka. Ovo mleko može pomoći osobama koje boluju od hipertenzije ili visokog krvnog pritiska.

Punomasno mleko se preporučuje za razvoj beba i dece jer sadrži više vitamina A i D koji su važni za jačanje imuniteta i kostiju. Ovo mleko se preporučuje i osobama koje se izlažu velikim fizičkim naporima jer brzo nadoknađuje izgubljenu energiju. Visok sadržaj esencijalnih masnih kiselina u ovom mleku povećava i plodnost kod žena.

Kravlji ili kozji sir

Kravlji sir je veoma bogat proteinima koji su nephodni za izgradnju mišića, pa se zato posebno preporučuje sportistima, deci i osobama koje redovno vežbaju. Ima više kalcijuma koji je važan za zdravlje kostiju i zuba i takođe pomaže u sprečavanju osteoporoze. Ovaj sir je jeftiniji od kozjeg a u 100gr mladog polumasnog sira ima 156cal.

Kozji sir je manje kaloričan od kozjeg (u 100gr ima 79cal) i lakše se vari od kravljeg. Sadrži manje laktoze pa se preporučuje osobama osetljivim na mlečni šećer. Ovaj sir sadrži konjugovanu linolnu kiselinu u mlečnim mastima za koju je dokazano da ima antikancerogena svojstva. Takođe je dobar i kao afrodizijak.

Puter ili margarina

Puter daje prijatan ukus jelima, a za zdravu ishranu se preporučuje 10-15gr za doručak svakog drugog ili trećeg dana. Puter je prirodni izvor vitamina A i D, jača funkcije nervnog sistema i popravlja raspoloženje. Njegova mana je što je veoma bogat zasićenim masnim kiselinama i holesterolom, čiji unos treba ograničiti. U 100gr putera ima 752cal.

Margarin sadrži tzv. transmasne kiseline koje utiču na porast lošeg LDL holesterola i snižavanje HDL dobrog holesterola u krvi i tako oštećuju krvne sudove i opterećuju rad jetre. Još jedna loša strana margarina je to što sadrži i veliki broj aditiva, u 100gr ima oko 740cal.