kicmaUz svakodnevne obaveze odvojite vreme i povedite računa o svojoj kičmi da biste što duže funkcionisali bez problema. Evo nekih primera o čemu treba voditi računa i kako se treba ponašati u svakodnevnom životu da kičma trpi najmanja opterećenja:

– podizanje tereta bez savijanja nogu u kolenima može izazvati kilu u preponama.

– kad sedimo, zadnji disk kičme trpi pritisak od 120% ukupne telesne težine. Zato treba izbegavati dugo sedenje.

– najviše problema izaziva zona krsta jer je taj deo leđa najpokretljiviji i najviše se troši.

– hladnoća i vlaga posebno loše utiču na leđa. Mogu izazvati bol ili i pojačati postojeće simptome i bol.

– toplina ublažava bolove u leđima. Zato je dobro omotati se vunenim šalom.

– masaža doprinosi povećanju otpornosti i gipkosti mišića a time i fleksibilnosti zglobova. To je dobar način za suzbijanje napetosti u mišićima.

– visoke potpetice i na najudobnijoj obući mogu oštetiti vašu kičmu. Obuća sa visokim potpeticama uzrokuje promene u položaju i držanju tela kao što je – napetost gležnjeva, savijena kolena i bedra, mišići su stalno maksimalno napregnuti, telo je nagnuto napred, itd. Optimalna visina potpetica je maksimalno 4cm. Stručnjaci preporučuju da se obuća sa visinom potpetica od 6cm nosi maksimalno 2 sata dnevno. Treba izbegavati i obuću sa krutim, neelastičnim đonom. Najudobnija je prostrana i ravna obuća koja podržava prirodan položaj tela.

– nemojte torbu nositi stalno samo na jednom ramenu jer, bez obzira na njenu težinu, to opterećenje će izazvati napetost odrežene grupe mišića a zatim i bol. Problemi se povećavaju ukoliko se i težina torbe povećava. Zato se savetuje da ukoliko nosite veću težinu koristite ranac koji ravnomerno opterećuje leđa.

– pravilno sedenje je posebno važno za opterećenje kičme. Sedenje opterećuje donji deo leđa i tada su kičmeni pršljenovi opterećeni i do 3 puta više nego kada stojite. Kada ste zavaljeni u fotelji povećava se napetost u vratu i leđima. Zato je poželjno da pri gledanju TV na primer, odaberete tvrdu i čvrstu stolicu koja će pravilno podupreti vaša leđa, vrat i glavu. Stopala trebaju biti potpuno oslonjena na podlogu, kolena trebaju biti u istoj ravni sa stražnjicom a leđa u prirodnom položaju sedenja sa pravilnim i uspravnim položajem ramena kao i glave. Brada (vilica) treba biti blago nagnuta prema dole, a ne visoko uzdignuta, da ne biste imali problema sa pokretanjem glave. Naročito je važno da pri sedenju u automobilu zauzmete pravilan položaj, jer pogrbljeni položaj tela će dovesti do bolova u leđima i deformiteta. Zato treba voditi računa o izboru sedišta u automobilu koje će omogućiti pravilan položaj tela, što je naročito važno pri dužim putovanjima. Mogu korisno poslužiti i razni jastuci u postavljanju tela u pravilan položaj.

grudnjak

– loš izbor grudnjaka može imati za posledicu bolove u leđima. Tesan grudnjak čija se kopča urezuje u kožu može oštetiti živac kičme. Naramenice koje se takođe urezuju u kožu onemogućavaju normalan protok krvi. Najbolji izbor grudnjaka je onaj čije naramenice se ukrštaju na leđima i na taj način ne opterećuju ramena.

– uske pantalone mogu da spreče normalan protok krvi i mogu uzrokovati napetost leđnih mišića. Uske i tesne suknje onemogućavaju prirodno kretanje. Zato odeća, kao i obuća treba da bude komotna i udobna da biste mogli normalno da se krećete i funkcionišete.

– vrlo često mladi tinejđerskog uzrasta imaju nemarno držanje – opuštena ramena, savijenu kičmu, pognutu glavu, i time pojačavaju pritisak na vrat i tada dolazi do deformiteta kičmenog stuba. Pravilno držanje tela znači da ramena trebaju biti uspravna, da drže leđa, i glava visoko podignuta. U tom položaju je kičma ispravljena i trpi najmanje i pravilno raspoređeno opterećenje. Pravilnim držanjem tela težina treba biti raspoređena na noge tako da peta i stopala trpe ravnomeran pritisak.

– pravilan hod će vam omogućiti da vaša kičma ostane što duže zdrava. Manekenski hod je za modne piste ali ne i za svakodnevni život i obaveze, jer hodanje nogom ispred noge opterećuje kičmu. Pravilan način hoda je sa uspravnim leđima i glave.

– pravilan položaj tela pri obavljanju svakodnevnih poslova je naročito važan da ne bi došlo do deformiteta kičme. To znači da radni prostor treba biti na korektnoj visini za posao koji obavljate (radni sto, radna površina za sklapanje proizvoda) tako da se ne morate savijati ili naginjati napred. Stopala trebaju biti čvrsto na podu, noge malo razmaknute, kolena na nešto nižoj visini od bedara. Sedite uspravno, izravnajte ramena i prsa pa će vam takav položaj tela omogućiti lakše disanje i manji napor.

– briga o vašim najmlađim članovima porodice znači da i sami budete što duže zdravi i pravi. Pripazite kako podižete bebu u naručje. Podizanje savijanjem leđa iz stajaćeg položaja opterećuje vaše mišiće i kičmu. Ako je moguće, čučnite, potom uhvatite bebu. I nikako ne nositi dete na jednom boku dok obavljate kućne poslove, opteretićete mišiće jedne strane tela i rezultat će biti bolovi u leđima.