nokti turpijaLepi i negovani nokti su ukras na svakoj ruci. Zato njima treba posvetiti posebnu pažnju.

Nokte nikada ne secite makazama, skraćujte ih turpijom. Limunov sok je prirodno a odlično sredstvo za izbeljivanje noktiju. Deluje i kao piling na kožicu pri dnu nokta. Dovoljno je da nokte držite u limunovom soku 2 min, pa da se efekat vidi. Ako vam je koža na prstima suva i nokti vam se listaju, maslinovo, suncokretovo ili susamovo ulje malo zagrejte a onda potopite u njega prste ili cele šake. Možete i ovde dodati malo limunovog soka. Ovakav tretman treba da traje 10min.

Nemojte koristiti svoje nokte kao pomoć pri otvaranju boca ili limenki, pri grebanju žvakaće gume ili nalepnica.

Nosite gumene rukavice pri čišćenju kupatila ili pri pranju posuđa.

Poliranje – jednom nedeljno polirajte nokte četvorostranom turpijom. Tako ćete ubrzati cirkulaciju, pa će nokti biti jači. Nokte jedne ruke polirajte barem 2min, ali pazite da vam pritisak ne bude prejak. Nakon poliranja utrljajte ulje za jačanje noktiju.

Lakiranje – lak za nokte štiti nokte od sušenja i listanja. Sada postoje specijalni lakovi za jačanje noktiju koji sadrže kalcijum i razne vitamine. Nokte možete premazati i bezbojnim lakom ako niste ljubitelj jakih boja.

Turpijanje – nabavite nekoliko turpijica za nokte koje ćete uvek imati pri ruci. Tako nećete pasti u iskušenje da grickate nokte, već ćete uvek moći da isturpijate nepravilnosti. Nokte turpijajte u jednom smeru kako biste sprečili njihovo listanje. Nemojte da koristite turpiju odmah posle tuširanja ili kupanja jer su nokti zbog vlage skloniji pucanju i lomljenju. Brže i lakše će rasti ako ih oblikujete kvadratno i sa blago zaobljenim vrhovima.

Masaža – kad god mažete kremu, pomalo izmasirajte nokte. To će stimulisati i njihov rast. Utrljajte hidratatnu kremu u kutikule i nokte nakon kupanja, a ako imate suve nokte namažite ih kremom pre spavanja i navucite pamučne rukavice.

Protiv infekcije – kašičica ulja od čajevca u kombinaciji sa nekoliko kapi vitamina E će vam pomoći da imate čvršće i zdravije nokte, ali će sprečiti i razvoj gljivica na noktima i uspešno zalečiti sve postojeće infekcije. Utrljajte mešavinu što češće i rezultati će biti brzo vidljivi.

Pravilna ishrana – kako biste imali zdrave i čvrste nokte, jedite namirnice bogate cinkom, kao što su tvrdo kuvana jaja i mleko. Bele mrlje na noktima znak su manjka upravo ovog minerala. Nokti se sastoje od proteina, zato obogatite svoju ishranu ribom, mesom, jajima i mahunarkama. Vitamin A je neophodan za rast i jačanje noktiju. Ulje, paradajz, mrkva i zeleniš sadrže velike količine ovog vitamina. Vitamin B pomaže asimilaciju proteina i potreban je za rast noktiju. Možete ga naći u kupusu, pivskom kvascu i žumancu. Jod unapređuje rast noktiju, a velike količine joda možete pronaći u špinatu. Silicijum je veoma važan za elastičnost i čvrstoću noktiju. Većina povrtlarskih kultura sadrži ovaj mineral. Kalcijum je dobar za čvrstoću noktiju, a prirodni izvor su mu mlečni proizvodi. Željezo je neophodno za pravilno formiranje strukture i oblika noktiju. Heljda, proso, pasulj, ovas i crveno meso sadrže željezo u većim količinama. Sumpor sprečava upale i veoma je bitan za pravilno formiranje noktiju. Možete ga naći u kupusu, crvenom luku i krastavcima.