kako vitkijiNiko nije apsolutno zadovoljan svojim izgledom. Na svakom od nas postoje neki detalji koje bi bilo dobro korigovati. Ali je, ipak najvažnije da ne gubite samopouzdanje, čak i kada ste veoma nezadovoljni svojim izgledom. Postoji mnogo načina da korigujete svoj izgled i malim trikovima sakrijete prirodne nedostatke, odnosno istaknete ono najlepše na sebi.

Svuda oko vas, u svim časopisima, na reklamnim panoima, u filmovima vas gledaju lepotice besprekorne linije. Nemojte se upoređivati sa fotografijama. Često su u pitanju savremene mogućnosti fotografija a ponekad i veštačke korekcije na telu poput raznih plastičnih zahvata. Nemojte žuriti sa takvim zahvatima. Najpre sami učinite sve da svoju liniju dovedete u red. Sledeći korak je da povedete računa o izboru garderobe i raznim detaljima vizuelno eliminišete svoje nedostatke.

Ukoliko ste prirodno punije građe, možete pokušati primeniti neke od sledećih trikova koji će pomoći da izgledate vitkije:

– posebnu pažnju treba posvetiti izboru materijala za odeću. Tanki materijali koji prate liniju tela nisu dobar izbor. Ali, ako je ipak to haljina koju morate imati u svom o rmanu, onda nabavite lagani, tanki steznik koji ćete nositi ispod odeće i koji će vam pomoći da sakrijete ružne “kobasice” na trbuhu.

– pravilo je i izbegavanje teške teksture na materijalima kao i velikih motiva na materijalima. Umesto toga odaberite lagane tkanine sa malo teksture. Takođe, su dobar izbor i tkanine bez sjaja. Sjajne tkanine kao saten će uhvatiti svetlost i prikazati svaku kvrgu i izbočinu na telu. Dobar izbor je i uzorak koji nije veliki i koji je na tamnijoj pozadini.

– izbor boje vaše garderobe je neizbežan element koji će doprineti vašem opštem izgledu. Nošenje tamnih boja odeće vizualno smanjuje veličinu. Ne mora to biti baš crna odeća jer i tamno braon, čokoladna ili teget boja, su sasvim dobar izbor. Ako ste nižeg rasta, nošenje tamnih boja na donjem delu tela može vam dodati malo visine. Izbegavajte oštre podele boja u odeći – na primer, kada nosite suknju obucite čarape koje se gotovo spajaju sa bojom cipela i suknje.

– izbegavajte široku, “opuštenu” odeću. Takvim izborom odeće nećete sakriti višak kilograma, naprotiv, izgledaćete još veći. Bolji izbor je odeća koja ima neki oblik i ističe najbolji deo vaše figure.

– detalji kao što su – minđuše, ogrlica, šal, broš, treba da budu srednje veličine, jer sve što je preveliko može dodati težinu i poništiti efekt koji ste želeli postići. Dobar izbor detalja može skrenuti pažnju na vaše lice umesto na neke delove vašeg tela.

– obratite pažnju i na izbor cipela. Ako su vam cipele prevelike i previše zaobljenog vrhna izgledat ćete još većom nego što jeste. Najbolje cipele koje će vizuelno smanjiti vašu težinu, su cipele sa tankim đonom, sa srednje visokim potpeticama i sa ovlaš izraženim vrhomcipela. Držite se podalje od kaišića na zglobovima, pa radije odaberite cipele koje su otvorene na stopalu, jer to će vizualno izdužiti noge, što pomaže u smanjenu vizualne težine.

– odgovarajuća šminka je deo ukupnog vašeg identiteta. Ako ste se već potrudili i pažljivim izborom odeće i detalja doveli svoj izgled do savršenstva, nemojte da vaše lice izgleda isprano i umorno.

– održavajte svoj izgled jednostavnim, ali elegantim.

-i na kraju, niikad nemojte zaboraviti da uspravan stav čini kompletnu figuru vitkijom. Pored toga i vaša kičma će biti sačuvana takvim držanjem.