muski miris 2I za muškarce važi, kao i za žene, da je miris deo opšteg stila i ponašanja, poput nekog modnog detalja. Utisak koji ostavlja muškarac može biti “pojačan” ili čak poražavajući, između ostalog i zbog izbora mirisa. Dobro odabran miris će vas učiniti zadovoljnim i ispuniti vas samopouzdanjem.

Mnogi muškarci prepuštaju svojim partnerkama da izaberu za njih miris. Ali bi bilo mnogo bolje da se i sami uključe u izbor mirisa, jer odabrani miris može sasvim drugačije mirisati na vama. Treba ga birati prema sopstvenom senzibilitetu, prilici, godinama, godišnjem dobu.

Muški parfemi su određeniji nego ženski, i nipošto ne smeju da budu meki, ženstveni, cvetni. Osnovna nota dobrog muškog parfema mora biti jaka i jasnog mirisa. Nijednom muškarcu neće biti kompliment ako mu žena kaže da miriše na neku vanilu ili neki sladunjav cvet.

U kupovinu mirisa treba ići ujutro jer vam je tada čulo mirisa najizoštrenije i neopterećeno drugim mirisima. Izbor mirisa treba uraditi po standardnoj proceduri – najpre nanesite 3-4 vrste mirisa na papiriće za testiranje mirisa. Pažljivo mirišite a onda se odlučite za dva mirisa koje ćete naprskati na svaku ruku po jedan, odnosno na podlanicu svake ruke pomalo nanesite miris. Nemojte ga trljati da ne narušite njegovu strukturu. Ostavite ga bar petnaestak minuta da odstoji na vašoj koži, još bolje i duže vremena, pa ako vam se i dalje sviđa taj miris, verovatno ćete i ubuduće biti zadovoljni izbororm.

Obratite pažnju na ambalažu mirisa. U malim, minimalističkim pakovanjima su obično parfemi. Oni su skuplji. U raskošnim i upečatljivijim pakovanjima su obično, teži, sladunjavi mirisi.

Prilikom kupovine novog mirisa nemojte prethodno koristiti neki drugi miris ili parfemski dezodorans, jer ćete na taj način izmešati sve te mirise i nećete moći odrediti kako novi miris miriše na vašoj koži.

Postoje različite vrste mirisa prema koncentraciji eteričnih ulja u njima, kao osnovnog sastojka. Najmanju koncentraciju ima kolonjska voda, zatim toaletna voda, pa parfemska voda i na kraju je parfem sa najvećom koncentracijom. U skladu sa tim je i vreme delovanja odgovarajućeg mirisa.

Preporučuje se upotreba parfema za noć, dok je za dan predviđena upotreba toaletne vode. Toaletna voda na telu  se zadržava nekoliko sati, dok parfem traje znatno duže. Nikad ne nanosite previše mirisa, jer bez obzira na to koliko ste, na primer toaletne vode stavili na sebe, ona će ispariti posle tačno određenog vremena (toaletna voda obično ispari nakon 4 sata). Parfemi koji imaju uljnu osnovu duže se zadržavaju na koži nego oni koji imaju alkoholnu bazu. U zimskom periodu se preporučuju intenzivniji mirisi.

I muškarci nanose parfem na vrat, iza ušiju, na unutrašnju stranu ručnog zgloba, ali pri tome trebaju biti sveže obrijani, a preporučuje se i upotreba muških losiona. Najbolje je da se mirisi i prateća kozmetika podudaraju po mirisnoj noti.

Posle kupanja nanesite samo nekoliko kapi parfema na sebe. Čulo mirisa će vam se posle izvesnog vremena navići na izabrani parfem, pa ga više nećete ni osećati i tada ćete ga, možda, naneti previše. To je svakako pogrešno jer je dobar miris samo onaj koji osećaju svi oko vas, ali ne i vi.