miris

Ljudska čula često reaguju i neočekivano, na prijatne ili neprijatne pojave ili mirise. To se zatim prenosi na naš odnos prema konkretnoj pojavi, odnosno ono što registruju naša čula može da izazove prijatna, neprijatna ili odbojna osećanja i raspoloženja. Mirisi imaju moć da u nama pokrenu pravu buru strasti, ali i da nas uspore, oraspolože, ojačaju. Ustanovljeno je da prijatni mirisi kod žena izazivaju osećaj sreće, a na muškarce utiču uzbuđenjem.

Od svih naših čula, miris budi najbrže uspomene. Već tokom prvih dana života beba raspoznaje majku po mirisu. Čovek, posredstvom mozga, može da detektuje oko 50.000 mirisa, ali je mnogo manji broj mirisa koji raspoznaje i koje može da definiše. A ako je verovati istraživačima, najprivlačniji su partneri koji mirišu sasvim drugačije od nas. Tako da bi partneru trebalo kupovati suprotan parfem od onog koji se nama sviđa.

Mirisi mogu da imaju pozitivan efekat na zdravstvene probleme. U nekim kulturama se takav način lečenja praktikuje već generacijama. Pre nego što ih počnete koristiti, imajte na umu da je za zdravlje najvažnije živeti u provetrenim i čistim prostorijama. Prostor treba provetravati najmanje dva puta na dan po 15-ak minuta.

U našoj kulturi su najčešće zastupljeni mirisi biljaka koje se nalaze u našem prirodnom okruženju. Ove biljke se lako mogu koristiti za osveženje doma, za masažu ili za opuštajuću kupku. Jednostavno, stavite nekoliko kapi ulja u činiju sa vodom za osveženje prostorije ili u vodu za kupanje. Ili dodajte nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja u posude sa vodom na radijatoru koje održavaju vlažnost vazduha. Isparavanjem vode, prostorijom će se širiti i ugodni mirisi.

Pripremljene mirise nemojte prskati po drvenom nameštaju i tkaninama, da ne bi ostale fleke.

Neka vaš radni prostor uvek miriše na metvicu i citruse (limun, limeta, pomorandža, grejp, mandarina) koji podižu koncentraciju, energiju, samopouzdanje i u svakom pogledu vas razbuđuju. Miris limuna i pomorandže oslobađa od stresa i čini vas budnim. Za kancelarije i dobre poslovne rezultate su i mirisi geranijuma, ruže i kedrovine. Parfem na bazi ovih sastojaka trebalo bi da koristite pre nekog važnog sastanka ili razgovora za posao.

Ali i neki drugi mirisi deluju na koncentaciju i pozitivno raspoloženje.

Na koncentraciju stimulativno deluju i bergamot, mirta, bor i pepermint. Bergamot je sastojak mnogih parfema, jer širi topao i prijatan miris, i dobar je za otklanjanje strahova i teskobe. Aroma nane razbuđuje. Ruzmarin je dobar za pamćenje što je još Rimljanima bilo poznato. Ako vam je potrebna potpuna usredređenost i koncentracija, onda na vrat ili slepoočnicu umasirajte eterično ulje ruzmarina. Ulje ruzmarina, uz to povoljno deluje i na zdravlje i lepotu.

Ako vam predstoji javni nastup, a imate veliku tremu, pred važnu prezentaciju, naprskajte se parfemom na bazi nerolija. Ulje iz gorke pomorandže smanjuje anksioznost i stres i čini da javni nastup ne bude propraćen strahom.

Kada udišemo jasmin postajemo budniji, a to znači da se bolje usredsređujemo na sve stvari koje nas okružuju i više ih primećujemo. Isti efekat imaju i esencijalna ulja mente i vanile, a cvetne mešavine u parfemima, šamponima i kolonjskim vodama poboljšavaju koordinaciju ruku i očiju. Parfem na bazi mente brzo odnosi umor, osvežava opterećeni um i pomaže prilikom glavobolje. Eksperimenti su pokazali da su košarkaši bili brži i uspešniji kada su bili namirisani parfemom sa notama limuna i mente, odnosno nane.

Za povećanje apetita se preporučuje korišćenje mirisa pomorandžinog cveta, a za osećaj sitosti dobro je da okolina miriše na grejpfrut, limun i mentu. Ako želite da smršate češće mirišite banane, jabuke i pepermint.

Zdravstveni problemi se takođe mogu ublažiti mirisima:

Za otklanjanje grčeva neka vaše odaje mirišu na žalfiju, a možete je i piti jer je njen učinak višestruko delotvoran.

Glavobolju može ublažiti miris lavande ili mente – stavite na primer nekoliko kapi ulja od ovih biljaka i udišite taj miris. Naučnici iz medicinskog centra Univerziteta u Njujorku davali su bolesnicima da udišu lavandu i ispostavilo se da im je posle toga bila potrebna znatno manja doza analgetika. I slatkasti parfemi povećavaju toleranciju na bol.

I miris nane je dobar analgetik i prijatno osvežava.

Migrenozne bolove može ublažiti miris zelenih jabuka.

Miris vanile pomaže pri depresivnom raspoloženju.

Trenutke opuštanja će podstaći mirisi vanile, cimeta ili klinčića, koji bude nostalgična sećanja na maminu i bakinu kuhinju. Vanila smiruje i izaziva osećaj zaštićenosti. U vanili su pronađene neke hemijske komponente koje postoje i u majčinom mleku. Miris vanile je odlična mirisna pozadina kad se u vašem domu okupi društvo.

Za ugodnu i opuštenu atmosferu u domu naročito su poželjni drvenasti mirisi iz prirode poput borovine. Mešavina eteričnih ulja sandalovine, bora i borovnice idealan su osveživač vazduha sa mirisom šume. Uzmite po deset kapi od svakog eteričnog ulja i pomešajte sa kašičicom votke. Uspite u flašu od 500 ml sa raspršivačem i protresite. Zatim dospite vodu do vrha flaše pa ponovno protresite.

Miris pudera stvara osećaj sigurnosti i opuštenosti. Miris dečijeg ili ženskog pudera, uz dobru muziku je odličan način da se opustite posle napornog radnog dana.

Lavanda otklanja tenziju. Miris jabuke i krastavca deluje opuštajuće i doprinosi stvaranju osećaja topline i prisnosti.

Na pozitivan stav prema svakodnevnim problemima i dobro raspoloženje uticaće mirisi okoline poput mirisa južnog voća koji u mnogima budi optimizam. Za podizanje raspoloženja upotrebljavajte drvenaste mirisne note, na primer mirisna ulja iz sandalovine, bora ili kedra, jer ona podstiču proizvodnju endorfina, odnosno hormona sreće u telu. I miris grejpfruta utiče na pozitivno raspoloženje i odstranjuje umor. Miris jasmina se koristi protiv depresije. Kamilica, a posebno lavanda imaju smirujuće delovanje.

Za prijatne intimne trenutke sa partnerom odaberite na primer, miris mošusa i vanile koji u mozgu stvaraju osećaj opuštenosti i povećavaju seksualnu želju, a jednako deluju i na muškarce i na žene. Takođe mirisno ulje pačulija utiče na normalizaciju nivoa hormona u telu, pa tako i na seksualnu želju.

Poziv na seks šalju i mirisne kapljice u kojima se nalazi geranijum, zavodljiv cvetni miris sličan ruži. Aromatično ulje geranijuma deluje na koru nadbubrežne žlezde koja je odgovorna za izlučivanje određenih seksualnih hormona. Dakle, udahnite geranijum i očekujte uzbudljivu noć.

Miris cimeta je korišćen kao afrodizijak još od vremena kraljice Sabe. Reč je o afrodizijaku koji sporo deluje, ali povećava seksualni apetit kod pripadnika oba pola. On podstiče cirkulaciju i čini da erogene zone budu osetljivije a seksualni užitak jači. Ova mirisna nota najviše se koristi u orijentalnim parfemima.

Afrodizijačka svojstva ima i aromatični, slatkasti đumbir, čiji miris provocira hipotalamus, deo mozga odakle erotski impulsi regulišu ljudska osećanja.

Ljubavni nagon kod žena podstiče i miris ruže. Neka istraživanja pokazuju da ružino ulje utiče na hormonsku ravnotežu žena, ublažava PMS i depresivno stanje.

Jasmin miriše na ljubav i erotske igre. Afrodizijačko dejstvo jasmina bilo je poznato i Kleopatri. To je miris nad mirisima kada je reč o ljubavnim i erotskim igrama. Dovoljno je da stavite par kapi i do partnerovog mozga poslaćete egzotičnu i opojnu mirisnu poruku o strasti.

I neroli, koji se dobija iz cvetova gorke pomorandže, spada u grupu mirisa kojima se pripisuju afrodizijačka svojstva. Ovim mirisom se može i osvežavati garderoba, mogu se spremati mirisne kupke.

Da bi žena zablistala i iskazala sav seksepil, preporuka je da ulje jasmina stavi na ruke, mošusa na grudi, sandalovine na butine, a pačulija na obraze i vrat. Čuveni parfem “Šanel 5” sadrži mirise nerolija, jasmina i ruže.

Sandalovinu žene podsvesno poistovećuju sa androsteronom, muškim seksualnim hormonom koji ima nešto slabije dejstvo od testosterona, a koji podstiče privlačnost i čežnju. Istraživanja su pokazala da je ženama koje su mirisale sandalovinu naglo porasla telesna temperatura i da im se ubrzao puls. Objašnjenje je jednostavno: sandalovina, kao muški miris, poslala im je informaciju o seksualnom uzbuđenju.

Najjači mirisni afrodizijak za muškarce je miris bundeve. To se objašnjava time što je bundeva bogata cinkom koji izaziva erekciju kod muškaraca. Slično dejstvo na mušku populaciju imaju i mirisi lavande, jagode, pa i krofne, pice i kokica.