parfem xIzboru ambalaže za neki proizvod posvećuje se posebna pažnja jer to utiče na formiranje prvog utiska o njemu. Kako potencijalnom kupcu skrenuti pažnju na proizvod, kako izabrati boju i oblik ambalaže za neki proizvod itd. razmatra cela jedna industrijska grupacija. Bočica nekog parfema može, po obliku i boji, da učini da neki parfem postane popularan čak i ako nema vrhunski kvalitet. Isto tako, neki kvalitetan parfem može zbog ambalaže odbiti sve potencijalne kupce.

Boja bočice parfema ili toaletne vode treba da asocira na njene sastojke i na intenzitet mirisa. Nepisano pravilo u industriji parfema jeste da se nežniji parfemi pakuju u svetlijim pakovanjima, a u tamnijim pakovanjima, agresivniji i slađi mirisi. Zato ako želite nekome da poklonite parfem ili toaletnu vodu a ne znate kakve mirise voli, pogledajte pakovanje mirisa koji koristi.

Belo pakovanje – se obično koristi za blage, puderaste parfeme koji često sadrže mirisnu notu jasmina.

Bež ili zlatno pakovanje – asocira na eleganciju i odmerenost. Ove boje, takođe, upućuju na nežnost i raskoš.

Crveno pakovanje – je rezervisano za slatkaste parfeme sa snažnim voćnim mirisnim notama.

Ljubičasto pakovanje – je karakteristično za ženstvene i snažne parfeme sa cvetnim mirisnim notama, nekada čak i slatkastim. Obično ga biraju žene koje vole da eksperimentišu u životu.

Plavo pakovanje – ambalaže asocira na vodu i svežinu i sa tim mirisnim notama su i parfemi u ambalaži te boje.

Svetloružičasto pakovanje – je pakovanje za cvetne i nežne mirise, idealno za devojke koje žele da mirišu ženstveno. Često sadrže mirise ruže, božura i poljskog cveća.