listanje noktaLepi i negovani nokti ne samo da su poželjni za kompletan izgled svake osobe, nego su i znak opšte kulture. Malo vremena možete svaki dan da odvojite za negu svojih ruka, pa i nokata. Problem se javlja ukoliko do lomljenja nokata dolazi iz zdravstvenih razlogaa.

Na tržištu postoji veliki izbor raznih preparata za negu noktiju, ali je ipak najbolje da ih sami pripremite na prirodan način bez hemikalija koje mogu imati i štetne efekte. Neke od mešavina, koje sami možete pripremiti u borbi protiv lomljenja noktiju, pokazaće pozitivne efekte u vrlo kratkom roku.

Ishrana – treba da bude raznovrsna, puna vitamina i minerala. Posebno nedostatak kalcijuma dovodi do lomljenja i listanja nokta. Uzimajte kalcijum zajedno sa vitaminom D. Kada vam se nokti lome, povećajte i unos proteina i magnezijuma. Na trpezi bi trebalo da bude obrano mleko, jogurt, sir, riba i klice. Briga o ishrani će vam pomoći da se poboljšaju vaši nokti ali i opšte stanje organizma.

Maslinovo ulje sa sokom od limuna – kašičicu maslinovog ulja pomešajte sa nekoliko kapi soka od limuna i nanosite tu mešavinu najmanje dva puta sedmično. Mešavinu temeljno umasirajte u nokte, pustite da se upije, a zatim navucite pamučne rukavice i ostavite celu noć da deluje.

Morska so – pomešajte 10 grama morske soli sa dve kapi soka od limuna ili eteričnog ulja tamjana. Dobijenu mešavinu sipajte u posudu sa toplom vodom i potopite nokte na 10 do 15 minuta. Ponavljajte ovo 2 puta sedmično.

Možete u istu svrhu koristiti i samo jednu kašičicu morske soli rastvorenu u toploj vodi i u toj mešavini potopiti nokte 20 minuta. 10-15 dana svakodnevno ponavljajte tu proceduru a nakon toga možete smanjiti na jednom sedmično.

Pivo – pivo pomešano sa maslinovim uljem i jabukovim sirćetom su odličan lek za lomljive nokte. Ugrejte 60 ml maslinovog ulja, te ga pomešajte sa jednakom količinom jabukovog sirćeta i 120 ml piva. Potopite nokte u dobijenu mešavinu na 15 minuta. Ponavljajte to 2 puta sedmično.

Sok od limuna – sredstva za skidanje laka mogu uticati na sušenje i listanje noktiju, a veoma često vaši nokti postaju žućkasti. Da se toga rešite možete iscedite 2 limuna, pa zatim natopite tupfer u dobijeni sok i pređite njime preko svakog nokta. Masirajte nokte limunovim sokom i, kada se nokti osuše, isperite ih mlakom vodom. Ponavljajte po potrebi.

Lekovita mešavina za negu noktiju – skuvajte jaje te iz njega izvadite i izgnječite žumance. Nakon toga dodajte četiri grama pčelinjeg voska (kojeg ste istopili na pari) i malo maslinovog ulja. Smesu nanosite na nokte pre spavanja i držite celu noć.

Biljno ulje i jabukovo sirće – pomešajte u jednakom odnosu i imaćete delotvornu kupku za nokte.

Toplo mleko – sipajte u posudu pa zatim potopite ruke pet minuta da ojačate nokte i omekšate kožu.

Voda je neophodna za funkcionisanje našeg organizma i to oko 2l dnevno. Nedovoljno unošenje vode u organizam može rezultirati listanjem i lomljenjem noktiju.

Bademi – sadrže neke od masnih kiselina koje hrane nokte. Ako dnevno konzumirate šest badema, vrlo brzo će se pokazati pozitivni efekti na vašim noktima.

Skidač laka ne bi trebao da sadrži aceton, obzirom da on može uništiti površinski sloj nokta. Skidajte lak maksimalno nakon pet dana a posle toga nemojte lakirati nokte bar dva dana.