Posmatrajte pažljivo šta vam vaše telo porčuje. Obratite pažnju i na nokte na rukama i nogama. Prema njihovom izgledu možete prepoznati bolesti nekih organa u organizmu.

Uzdužna udubljenja – pretežno su bezopasna posebno ako su slabo izražena, a često nastaju zbog nedostatka tečnosti. Jače izražena udubljenja mogu biti znak promena u metabolizmu, početka dijabetesa, artritisa, nedostatka gvožđa ili poremećaja odnosa kiselina i baza. Izražene poprečne brazde mogu ukazivati i na psihičke probleme (stres, depresija). Takođe mogu da se jave i u slučaju akutne infekcije, srčanog oboljenja ili kao posledica hemoterapije. Osim toga, mogu ukazivati na tegobe u donjem stomaku.

Neravni nokti – ako se na nekim prstima od površine nokta odvajaju bele ljuskice, a pri tom nastaju sitna udubljenja, to može da bude znak psorijaze – posebno ako se uz to javlja i žuto-smeđa boja.

Bele tačke ili linije – ako nisu izazivane malim povredama prilikom manikira, mogu da budu znak nedostatka vitamina ili kalcijuma.

Bele uzdužne linije – obično se javljaju u slučaju trovanja teškim metalima (olovo, živa i arsen) ali i posle bolesti s povišenom telesnom temperaturom, opekotina ili usled rendgenskog zračenja.

Boja noktaNokti bi trebalo da budu ružičasti i gotovo glatki. Žuta boja ukazuje na obolenja jetre (na primer, žutice), a beli nokti bi mogli biti prvi znak hroničnog zapalenja creva ili obolenja bubrega. Žučkasta boja, ako nije posledica pušenja, može bitit prouzrokovana gljivičnim oboljenjem. U tom slučaju važno je otići lekaru jer se gljivice nikad spontano ne povlače, a mnogo se lakše leče u početnoj fazi. Crna boja na noktu je najčešće posledica izlivanja krvi ispod površine nokta, npr. posle jakog udarca. Ali ako crna boja nastaje bez razloga možda je uzrok neka teška bolest.

Lomljivi i krti nokti su znak anemije ali ako se i savijaju prema jagodicama – proverite srce i pluća.

Urasli nokti – uzrok su tesna obuća ili nepravilno sečeni nokti. Ako se ne obratite lekaru može doći i do čupanja nokta.

Meki i lomljivi nokti – ukazuju na nedostatak vitamina D, kalcijuma, cinka ili gvožđa ili na poremećaj rada gušterače. Prvo za neko vreme zaboravite na lakiranje noktiju i uravnotežite ishranu. Nokte svakodnevno mažite hidratantnom kremom ili u njih utrljajte bademovo ili maslinovo ulje. Najbolje je da ih namažete nakon kupanja ili pranja sudova, jer bolje upijaju kad su vlažni.