Posmatrajte pažljivo šta vam vaše telo porčuje. Obratite pažnju i na nokte na rukama i nogama. Prema njihovom izgledu možete prepoznati bolesti nekih organa u organizmu.

Uzdužna udubljenja – pretežno su bezopasna posebno ako su slabo izražena a često nastaju zbog nedostatka tečnosti. Jače izražena udubljenja mogu biti znak promena u metabolizmu, artritisa ili nedostatka gvožđa.

Neravni nokti – ako se na nekim prstima od površine nokta odvajaju bele ljuskice, a pri tom nastaju sitna udubljenja, to može da bude znak psorijaze – posebno ako se uz to javlja i žuto-smeđa boja.

Bele tačke ili linije – najčešće ih izazivaju male povrede prilikom manikira, ali mogu da budu i znak nedostatka vitamina ili kalcijuma.

Bele uzdužne linije – obično se javljaju u slučaju trovanja teškim metalima (olovo, živa i arsen) ali i posle bolesti s povišenom telesnom temperaturom, opekotina ili usled rendgenskog zračenja.

Crna boja na noktu – najčešće je reč o izlivanju krvi ispod površine nokta, npr. Posle jakog udarca. Ali ako crna boja nastaje bez razloga možda je uzrok teška bolest.

Urasli nokti – uzrok su tesna obuća ili nepravilno sečeni nokti. Ako se ne obratite lekaru može doći i do čupanja nokta.

Žučkasta boja – ako nije posledica pušenja uzrok može bitit gljivično oboljenje. U tom slučaju važno je otići lekaru jer se gljivice nikad spontano ne povlače, amnogo se lakše leče u početnoj fazi.

Meki i lomljivi nokti – ukazuju na nedostatak vitamina D, kalcijuma, cinka ili gvožđa ili na poremećaj rada gušterače. Prvo za neko vreme zaboravite na lakiranje noktiju i uravnotežite ishranu. Nokte svakodnevno mažite hidratantnom kremom ili u njih utrljajte bademovo ili maslinovo ulje. Najbolje je da ih namažete nakon kupanja ili pranja sudova, jer bolje upijaju kad su vlažni.

Distrofija nokta – reč o promeni građe i oblika površine nokta, pa je potrebno lečenje.ovi simptomi mogu ukazivati na probleme sa radom želuca i creva, odnosno na neke bolesti srca i pluća.