ogledalooooo

Ogledalce, ogledalce, kaži ko je najlepši na svetu? – pita zla veštica u jednoj dečijoj bajci. I vi stanite pred ogledalo i pažljivo posmatrajte svoje lice pa ćete tako doznati da li je vaše zdravlje dobro. Ako je odgovor pozitivan, onda ćete biti i najlepša osoba na svetu.

Oblik i izgled lica, kao i raspored kostiju i hrskavica, mogu da daju precizne podatke o stanju svakog organa, dok fleke, bubuljice, mladeži, rupice i bore na licu ukazuju na neke tegobe i bolesti. Prema kineskoj medicini lice je “prozor zdravlja”, a posebna pažnja poklanja se izgledu čela (ukazuje na promene digestivnog trakta), nosa (ukazuje na zdravlje želuca), brade (ukazuje na zdravlje bubrega), levog (ukazuje na zdravlje jetre i žučne kese) i desnog (ukazuje na zdravlje pluća i debelog creva) obraza.

Promena boje, suva ili masnija koža na pojedinim delovima, ukazuju na probleme u funkcionisanju organa. Tako se, na primer, zelena boja povezuje sa problematičnom jetrom i žučnom kesom, crvena sa srcem, krvnim sudovima i tankim crevom, žuta sa slezinom i želucem, bela, bleda i providna sa plućima i debelim crevom, a tamna, modra i plavičasta boja, sa bubrezima, bešikom, kostima, mozgom i reproduktivnim organina. Plavkasto-zelenkasta nijansa, koja je posebno uočljiva na čelu, upozorava da možete dobiti srčani udar.

Šta jedemo, koliko spavamo, vežbamo li malo ili previše, koliko sedimo pred računarom, da li smo strastveni ili apatični, pušači ili ne – sve se to vidi na licu. Na telu je, za razliku od lica, mnogo lakše sakriti tragove lošeg zdravlja ili nezdravih navika. Najveći neprijatelji lica su: alkohol, stres, nagla promena ishrane. I umerena konzumacija alkohola “čita” se na licu, pa tako ljudi koji svakodnevno popiju pivo, vino ili nešto žestoko, uglavnom imaju bleđi ten, naboranu kožu, ponekad i blago podbulo lice. To se događa zato jer alkohol dovodi telo u stanje stresa i pojačava proizvodnju hormona kortizola, koji utiče na izgled kože. Kortizol pravi višak masnoće koja se skuplja oko lica, zadržava se tečnost u obrazima, pa lice izgleda bucmasto. Alkohol je bogat šećerima koji usporavaju proizvodnju kolagena i elastina, pa vremenom koža gubi formu, mišići nisu elastični i lice stari.

Stres lice čini umornim, pogled zamućenim, pa takvi ljudi, bez obzira koliko se odmaraju odaju utisak da su hronično neispavani.

Mada je redovno vežbanje preduslov dobrog zdravlja, i preterano izlaganje naporima ostavlja trag na licu. Umerene vežbe prilagođene polu i uzrastu obezbediće vam dobru cirkulaciju i proizvodnju kolagena.

Osim spuštenih obraza, brze i rigorozne dijete na licu ostavljaju i višak kože oko donje vilice.

Pokušajte da izbegnete loše navike u ponašanju i ishrani pa ćete vremenom uspeti i da osvežite svoje lice. A možda vam treba samo dobar, zdrav san pa da ponovo dobijete i zdravu boju lica.

Proširene pore na licu – znače da se u vašem organizmu skuplja previše kiseline pa je veoma važno da promenite način ishrane i jedete što više kuvane hrane, voća i povrća.

Na bočnim delovima čela može da se očita stanje žučne kese, a tanka linija (bora), posebno ako zalazi u slepoočnicu, ukazuje na disbalans žučne kese. Suvo i crveno čelo ukazuje na disbalans bešike, ali i na upale bešike i mokraćnih puteva. Mogu ukazati i na nedostatak tečnosti i preterano konzumiranje alkohola. Ako u donjem delu čela postoje brojne horizontalne linije znači da postoji problem sa slezinom. Jedna duboka horizontalna bora ukazuje na disbalans tankog creva, dve vertikalne bore između obrva se pojave kad nešto nije u redu sa jetrom, a jedna vertikalna u slučaju disbalansa u želucu. Horizontalna linija u korenu nosa ukazuje na disbalans energije srca.

Otečeni kapci – su signal da vam probava, tačnije debelo crevo, ne radi kako treba. Na gornjem kapku se “ogleda” stanje slezine i želuca, a otoci ukazuju na bubrežne probleme. Ako je reč o želudačnim problemima otoci su od žute do crvenkaste boje sa mnoštvom tankih bora.

Umorni i spušteni kapci najčešće su posledica pospanosti prouzrokovane lošim osvetljenjem ili preteranim sedenjem za kompjuterom. Vežbe za oči mogu da ojačaju očne mišiće i spreče spuštanje kapaka. Ali spušteni kapak može biti i znak Bellove paralize, moždanog udara, raka pluća. Stanja koja utiču na živce lica, kao što je Bellova paraliza, mogu prouzrokovati slabost ili paralizu jedne strane lica čija je posledica teško zatvaranje kapka i opuštena usta. Najčešći je uzrok obolenja virus herpesa koji izaziva upalu živaca. U takvom su stanju ometani signali koje mozak šalje mišićima. Spušteni kapci takođe su i simptom moždanog udara koji u pravilu idu uz nerazgovetan govor te osećaj slabosti u ustima i rukama. Vrlo retko to može da bude i znak raka pluća, odnosno postoji određeni tumor koji se javlja na vrhu pluća i stvara pritisak na grupu živaca koji utiču na oči. Popratni simptomi su i bolovi u ramenima i rukama, slabost i trnci u rukama

Podočnjaci mogu biti znak anemije kao i bledunjavi kapci koji su izgubili ružičastu boju. Bled izgled nastaje zato što telu nedostaju crvena krvna zrnca. Pokušajte popraviti stanje povećanim unosom gvožđa. Ako su podočnjaci žuti (vidljiviji ili naduveni) ukazuju na stanje želuca, srca i tankog creva. Ako su plave boje – ukazuju na stanje bubrega, a tamni i naduveni podočnjaci ukazuju na stanje jetre, dok je velika kesica ispod oka signal za probeleme sa debelim crevom.

Crvenilo i izraženiji kapilari na beonjačama su verovatno posledica iritacije i infekcije očiju pa prekontrolišite kozmetiku i odbacite onu kojoj je rok istekao.

Krvave oči mogu upozoravati na različite infekcije oka, poput upale šarenice ili neki od oblika artritisa. Suve ili crvene beonjače najčešće pripisujemo neprospavanoj noći ili radu za kompjuterom, ali to može biti i posledica nedostatka vitamina A i B2.

Titranje oka nekoliko dana ukazuje na prehladu živca ili očnog mišića, a može biti i znak nedostatka magnezijuma.

Ukoliko se pojavi beli krug oko zenice oka ili ako se pojave male, bele naslage na rubu oka, to je znak da postoji višak masnoće i holesterola u krvi. Njih organizam odlaže baš u oku jer kroz njega protiče mnoštvo krvnih žilica. Višak se taloži na njihovim zidovima, pa se zato pojavljuju bele naslage.

Akne oko brade – van perioda kada ste u PMS, znak su problema s reproduktivnim organima ili hormonske neravnoteže. Akne nastaju zbog nedostatka cinka pa se preporučuje veći unos mleka, rakova i školjki. Takođe tamne mrlje oko usta i brade mogu ukazati na probleme sa bubrezima.

Ispucale usne mogu biti prvi simptom dijabetesa.

Izgled nosa ukazuje na probleme sa želucem, slezinom i pankreasom. Ispucali kapilari i crvenilo u korenu nosa ukazuju na prekomerno konzumiranje pića, kafe i čajeva. Ako je nos mastan, osoba je sklona prehladama i bronhitisu.

Krvarenje desni mogu biti posledica loše oralne higijene, loše hrane, previše alkohola i cigareta. Struganje zubima u toku sna utiče ne samo na zube već i na pojavu jakih glavobolja, mišićne napetosti i bolova u vilici. Obratite se stomatologu koji će vam verovatno preporučiti nošenje zaštite za zube preko noći.

Dobro je ako je jezik crvenkasto-ružičaste boje, bez tragova zuba i sa jasnim premazom od pljuvačnih žlezda. Ali ako boja jezika prelazi u ljubičastu nijansu to je pokazatelj upale, infekcije ili hiperaktivnosti organa. Bela boja jezika ukazuje na anemiju ili lošu funkciju organa.

Premaz na jeziku takođe je jasan pokazatelj stanja organizma. Gusti sloj pokazuje neravnotežu u probavnom sistemu, možda je uzrok bakterija, ili povratak kiseline iz želuca, ili čir na želucu. Ako jezik požuti to je signal za infekciju u telu. To je pokazatelj i nedostatka vitamina. Posmatrajte ovakve promene oko dve nedelje pa ako ne dođe do bitnih promena, posetite lekara. U međuvremenu pokušajte da četkicom za zube nežno odstranite nepoželjne naslage na jeziku.

Boja kože – ako je u poslednje vreme postala tamnija nego inače, posebno na vašoj bradi i iznad gornje usne, to je siguran znak da ste pod velikim stresom i da vam nedostaju minerali i vitamini.

Tamnoputost ili svetli ten se nasleđuje a navike u ishrani daju mu specifičnu boju licu. Tako stručnjaci tvrde da osobe koje imaju izrazito bledo lice, a koža lica se razlikuje od boje ostale kože, ne jedu dovoljno povrća, uglavnom imaju višak kilograma i nezdravo žive. Istraživanja pokazaju da samo tri porcije voća i povrća nedeljno vraćaju koži prirodan sjaj i pigment u roku od nekoliko nedelja. To posebno važi za crveno voće i povrće! Naime, cvekla, jagode, šargarepa, paradajz, itd. sadrže pigmente koji daju boju ovom voću i povrću, pa kada ga redovno jedemo, ti pigmenti se talože u koži i daju joj jedar, zdrav izgled. Oni koji jedu previše slatkiša uglavnom imaju tamnije fleke na vratu. Mrlje ukazuju i na visok nivo insulina, odnosno na dijabetes.

Crvenilo na licu je znak opterećenja tankog creva i srca. Crvenilo se može tretirati uljima i kremama koje pospešuju krvotok i imaju lekovito delovanje na kožu. Ukoliko crvenilo ne nestaje izbegavajte alkohol, kafu, čaj, belo brašno i jako začinjena jela, a pojačajte unos sirove hrana, žitarica, beli i crveni luk, limun, celer, grožđe i kruške.

Slaba i tanka kosa znak je da vam nedostaju minerali. Sa ovim problemom se najčešće bore žene u menopauzi. Rana pojava sedih dlaka znak je da vam nedostaje vitamin B12 koji je, između ostalog, zaslužan za rast zdrave kose. Slab rast kose može značiti i nedostatak železa i cinka, a nadomešta se mesom, zeljastim biljkama, mlekom, te rakovima i školjkama. Železo je mineral bez koga kosa ne može rasti i izgledati zdravo, a njegov manjak se očituje suvim pramenovima. No ako osim navedenih simptoma izgubite na težini, postoji opasnost od nepravilnog rada štitaste žlezde.

Ukoliko je rad bubrega dobar i kosa će biti zdrava. A ako i pluća dobro funcionišu, kosa će imati zdrav sjaj.

Pojava peruti može da ukaže na lošu slezinu i lošu krvnu sliku. Protiv pojave peruti treba povećati unos citrusa, mesa, ribe i mleka.

Ako se obrve iznenada prorede može biti da je smanjena aktivnost štitaste žlezde koja proizvodi hormon nužan za rast dlačica. Pored toga simptomi mogu biti i isušenost kože, gubitak težine i stalan osećaj umora.

Prema istraživanjima, žene sa najdubljim borama imaju najkrhkije kosti. Kostima i koži zajedničko je tkivo kolagen. Kako starimo, promene u kolagenu rezultiraju borama i opuštenom kožom, ali utiče i na pogoršanje kvalitete kostiju. Ljudi sa dubokim borama oko očiju često imaju neka kožna oboljenja, kao i mnogo veće šanse da obole od karcinoma.

Ako imate bubuljice, akne, bilo kakve promene samo na desnom obrazu, to ukazuje na probleme sa plućima ili debelim crevom. Takođe, prehlade, grip, sezonske kijavice uvek mogu da se predvide na osnovu “stanja” desnog obraza. Akne, ekcem ili lagano crvenilo na desnom obrazu može ukazati na veliku verovatnoću da ćete serazbolećete se. Ljudi koji su skloni alergijama, ekcemu ili astmi, imaju osip na desnom obrazu ili je on uvek plavkast u odnosu na levi.

Sa druge strane, levi obraz pokazuje stanje jetre, a ukoliko su vam po njemu ispucali kapilari, imate crvenilo ili bubuljice, obratite pažnju na pritisak. Problematičan izgled levog obraza ukazuje na emocionalne probleme poput ljutnje, preteranog besa, depresije, napada panike.

Levi deo vrata, odmah ispod vilice ukazuje na stanje debelog creva, desni, želuca, a sa strane – žučne kese. Linija koja “kreće” od sredine vrata (vertikalno ispod uha), nastavlja se preko vilice (5. i 7. zub) i stiže do nosa odgovara meridijanu debelog creva, pa ako se zubi često kvare reč je o hroničnom zatvoru i nagomilanim sluzima u crevu.