jodMada nam svakodnevne obaveze ne ostavljaju mnogo vremena koje treba da posvetimo sebi i svom zdravlju, svi bi trebali da u svom planeru naprave mesta za vreme koje će posvetiti samo sebi.

Naš organizam je jedan veliki ali precizan mehanizam koji treba dugo što bolje da radi. I njemu trebaju povremeni redovni pregledi. Nemojte da zanemarujete redovne preglede i kada se osećate dobro.

Vreme koje ćete posvetiti samo sebi iskoristite i da pažljivo pogledate svoje lice, ruke, kompletno telo, jer organizam šalje znakove upozorenja ukoliko nešto nije u redu. Kao što pojava temperature u telu ukazuje da se naš organizam bori, na primer sa virusima, tako pojedini znaci na našem telu mogu ukazati na neke probleme u našem organizmu.

Štitasta žlezda je jedan od osnovnih poluga našeg organizma. Ona utiče na kompletan metabolizam i ne postoji ni jedan organ koji nije zavisan od njenog rada. Ova žlezda se u organizmu razvija vrlo rano, već kod fetusa. Posledice lošeg rada štitaste žlezde su mnogostruke pa je posebno važno pratiti njen rad još u najranijem detinjstvu.

Ponekada je uzrok lošeg rada štitaste žlezde nedostatak joda. Jod je od vitalnog značaja za zdravo mentalno i fizičko telo i za plodnost. Nedovoljan unos joda kroz ishranu može da dovede do smanjenja aktivnosti štitaste žlezde. Žene u generativnom periodu trebalo bi da unose 150 mikrograma joda dnevno. Trudnice i dojilje trebalo bi da unose 250 mikrograma joda dnevno kako bi se štitasta žlezda njihove bebe pravilno razvila. Oboljenje štitaste žlezde povećava rizik od prevremenog porođaja ili rođenja mrtve bebe, a može dovesti i do problema u razvoju mozga kao i do odlubljivanja placente, potencijalno fatalnog stanja za majku i dete jer se placenta prerano odvaja od unutrašnjeg zida materice, pre rođenja deteta. Trudnice bi trebalo da izvrše pregled štitaste žlezde barem jednom na početku svoje trudnoće, i na taj način će biti sigurne da su ona a i beba pod kontrolom.

Jod se prirodno nalazi u hrani kao što su morska riba ili uopšte plodovi mora, hleb, sir, kravlje mleko, jaja, jogurt.

Jedan od brzih načina da dobijete jedan od pokazatelja da vašem organizmu nedostaje jod jeste test koji je koristan za sve, a posebno za osobe koje imaju problema sa štitnom žlezdom.

Uveče, pred spavanje uzmite povidon jod, koji se kupuje u apoteci. Umočite u jod štapić za čišćenje ušiju i nacrtajte jodom na mišici leve ruke tri linije: tanku, srednju i debelu. Sačekajte da se linije osuše na vašoj koži i lezite da spavate. Ujutru pogledajte vašu ruku. Ako je nestala samo najtanja linija, znači da je kod vas sa jodom sve u redu. Organizam je kroz kožu uzeo onoliko joda kojiko mu je bilo potrebno. Ako je osim najtanje, nestala i srednje debela linija znači da nemate dovoljno joda u organizmu i da treba da obratite pažnju na stanje vašeg zdravlja. Ako su nestale sve tri linije, znači da imate veliki manjak joda u organizmu i da vam je posebno ugrožena štitna žlezda.

Ovaj metod je potpuno bezopasan jer organizam preko kože uzima samo onoliko joda koliko mu je potrebno.