vrste medaMed je u svakom domaćinstvu poznat i priznat, od davnina, u ishrani kao lek ali i kao nezamenljivo sredstvo u kozmetici. Zahvaljujući visokom sadržaju amino-kiselina, med je odličan saveznik suve i oštećene kose. Njegovi šećeri pomažu da vlas postane sjajna i glatka, a tanini joj obezbeđuju prirodan sjaj. Osim toga, med ima blago antibakterijsko dejstvo, pa je zato idealan za osetljivu kožu glave i osobe koje imaju perut. Šamponi na bazi meda se naročito preporučuju za kosu oštećenu zbog farbanja. Osim što usne čini mekšim, med im obezbeđuje i fini film koji ispunjava sitne bore. Med se preporučuje i muškarcima kao losion posle brijanja jer zaustavlja krv, dezinfikuje i ubrzava regeneraciju traumiranih ćelija.

Međutim, na savremenom tržištu ni med nije odoleo raznim falsifikatima. Zbog toga se treba informisati, pre kupovine, kako da prepoznate pravi čisti, prirodni med.

– Kada se prevrne tegla sa prirodnim medom, vazduh će ići ka površini uvek u obliku obrnute kruške. Med uvek treba probati pre kupovine.

– Da proverite da li je med zaista pčelinji proizvod, stavite u staklenu teglicu 2 kašike meda i 6 kašika čistog špiritusa, pa dobro zagrejte u vrućoj vodi i promućkajte. Pravi pčelinji med rastopiće se sasvim, dok veštački pravljen med ostavlja na dnu beli talog.

– Takođe, prirodni med teče u neprekinutoj niti – ako je med u tečnom stanju.

– Uzmite malo meda i protrljajte ga između palca i kažiprsta dok se ne raspadne. Čisti med je dobar za kožu i nije lepljiv. Ako je ono što ste utrljali lepljivo, znači da ima šećera ili veštačkih zaslađivača.

– Stavite malo meda na papir ili papirnati ubrus. Čisti prirodni med ne sadrži vodu i neće probiti papir dugo vremena.

– Pčele instinktivno grade košnice na drveću i među stenama, kako bi se zaštitile od mrava. Stavite malo pravog meda kod mrava, oni neće dirati prirodni med.

– Ako pomešate žumance sa malo meda i ako je taj med prirodni, kada izlupate žumance u toj smesi će izgledati kao da je kuvano.

– Jednu kašičicu meda stavite u punu čašu vode. Veštački med će se početi otapati a čisti, prirodni med će se zgrudvati i spustiti na dno.

– Ako namažete med na krišku hleba, prirodni med će stvrdnuti hleb za nekoliko minuta a veštački med će navlažiti hleb zbog sadržaja vode.

– Pre nego što progutate prirodni, pravi med će stvoriti utisak bockanja u ustima. Pri konzumiaranju veštačkog meda nikada nećete imati takav osećaj.

– Pravi med se uvek kristalizuje pri dužem stajanju. Veštački med ostaje gladak kao sirup. Kristalizacija je znak njegovog kvaliteta. Kristalizacija je prirodan proces. U zavisnosti od vrste meda neki se kristališe ranije, a neki kasnije. Najbrže se kristališe suncokretov, a najsporije bagremov med.

– Umočite vrh šibice u med i zatim je pokušajte zapaliti. Prirodni med neće vas sprečiti da upalite šibicu, a veštački med neće dozvoliti da se šibica upali jer sadrži vodu.

– U mikrotalasnu peć stavite dve do tri kašičice meda. Zagrejte na visokoj temperaturi i pratite ponašanje meda. Prirodni med će se brzo kristalizovati i neće postati penast. Veštački med se neće kristalizovati i biće prepun mehurića. Kristalizacija meda je prirodan proces.

Postoji neko opštepriznato pravilo da treba uzimati dnevno jedan gram meda po kilogramu telesne težine.

Mada se često med zagreva da se dobije u tečnom stanju, treba imati u vidu da med prilikom zagrevanja gubi svojstva, a ako se pregreje može da bude čak i štetan za zdravlje.