friz 3Rast kose i njen kvalitet zavisi od genetske predispozicije. Kosa u proseku raste 1cm mesečno (što znači oko 10-12cm godišnje), tako da ne možete previše očekivati od mera koje možete preduzeti. Ali trebate biti uporni jer ćete efekat preduzetih mera primetiti tek posle par meseci.

Svakako kosi možete pomoći da lepše izgleda. Uštedite novac, energiju i vreme i isprobajte prirodne recepte za brži rast kose. Osim uštede dobićete i jaku i sjajnu kosu.Da biste poboljšali proces rasta kose, važno je da ojačate koren i nahranite vlasi vitaminima i mineralima. Neki prirodni sastojci su vam na dohvat ruke, odnosno izborom hrane ćete posredno uticati na zdrav izgled i lepotu kose.

Održavajte kosu čistom, perite je najbolje sa blagim šamponom barem tri puta nedeljno.

Piling kože glave – kao što radite piling lica i tela, uradite i piling kože glave. Potrebna vam je samo četka za kosu sa mekim dlakama. Ujutru ili uveče lagano raščešjajte pramen po pramen kose od samog korena pa do vrhova. Stimulisaćete cirkulaciju, a time i brži rast kose.

Masirajte glavu – jer osim što opušta i prija, na taj način se otčepe zapušene folikule dlake i stimuliše rast kose. Sledeći put tokom pranja kose, malo duže se zadržite na masaži glave i kosa će vam biti zahvalna.

Nanesite ulja na kosu – bademovo, hibiskusovo ili čičkovo, barem jednom nedeljno. Uveče ga utrljajte u koren, a ujutru isperite. To će vašoj kosi obezbediti potrebnu hranu i gustinu i, na kraju, brži rast kose.

Kombinacija ricinusovog ulja, pantenola i koprive je odličan način da ubrzate rast kose. Sve sastojke možete kupiti u apoteci i uradite sledeće:

– poprskajte teme pantenolom,

– zatim u teme umasirajte ricinusovo ulje, koje ste prethodno zagrejali. Najbolje da masaža traje bar nekoliko minuta da ulje obloži vlasi i teme, a zatim pustite da odstoji najmanje dva sata (ili celu noć što je još povoljnije).

– tek posle toga isperite kosu šamponom od koprive.

Ishranu obogatite proteinima (ima ih spanać, kelj, jaja, riba, orasi) i vitaminima (posebno B vitamin ili biotin, cink, gvožđe, riblje ulje). I hrana bogata vitaminom E je izuzetno bitna za rast vaše kose. Jedite redovno namirnice poput badema, koje su bogate ovim vitaminom.

Tečnost je jedna od stavki koju ne treba zaboraviti. Dehidriranost organizma se prepoznaje i po kosi. Zato pijte dosta tečnosti tokom dana, najmanje 2 litra. Izbegavajte veštačke i razne energetske napitke, najzdravije je da koristite običnu vodu ili razne čajeve (na primer zeleni čaj ili od koprive).

Zavežite kosu u pletenicu kada krenete u krevet. Tako se vaša kosa neće mrsiti i oštetiti od trenja.

Izbegavajte previše vruću vodu za pranje kose, jer je ona može oštetiti. Pretopla voda otvara pore na vašem korenu i na taj način dovodi do opadanja kose.

Izbegavajte ili bar minimalno koristite fen ili peglu za ispravljanje kose.

Ukoliko i pored preduzetih mera nema pozitivnih pomaka u rastu kose, obratite se lekaru za savet, napravite analizu krvi i proverite hormone, koji često mogu da budu uzrok slabog rasta kose ili čak opadanja kose.