supplements-and-vitamins1Dodaci ishrani (suplementi)

Suplemente ne treba uzimati bez konsultacije sa lekarem!
Da bi zadovoljili dnevne potrebe za vitaminima i mineralima hrana (npr. u nekom godišnjem dobu) može biti nedovoljna ili zahteva velike kolicine odredenih namirnica, što opet može dovesti do drugih posledica. Npr. da bi zadovoljili dnevne potrebe za vitaminom B1 (1,5mgr) treba pojesti 700-800gr integralnog hleba ili 1kg nemasnog mesa dnevno. Tako velike porcije dovele bi do gojaznosti. Sa unosom 2500 kalorija dnevno pravilno odabrane hrane, covek bi uneo 20 -30% manje vitamina nego što mu je potrebno.
Vitamini u tabletama, posebno C i B, gube svojstva samo nedelju dana po otvaranju pakovanja jer cim se teglice otvore u njima se menja sredina. Inace vitamine treba cuvati, kao i ostale lekove, na tamnom, prohladnom mestu bez vlage.
Kompleksi vitamina mogu da jacaju citav organizam – koriste u borbi protiv umora, jacaju imunitet, ubrzavaju oporavak posle bolesti. Postoje i kompleksi namenjeni konkretnom problemu npr. poboljšanju vida (sadrže vitamine A, C, B2, cink i karotenoide) ili trudnicama (sadrže folnu kiselinu, vitamine B6 i B12, gvožde, kalcijum i jod).
Ne treba uzimati dva kompleksa u isto vreme jer ce imati nepoželjan efekat ili cete se cak predozirati.
Vitamine organizam bolje usvaja ako ih uzimamo uz jelo. Mleko pojacava efikasnost vitamina A, D, E i K jer mlecna masnoca pomaže organizmu da ih maksimalno iskoristi.
Voda, sokovi, cajevi i gazirana pica umanjuju dejtvo vitamina.

Koliko nam tableta treba
Treba voditi racuna kolike su nam dnevne potrebe za odredenim vitaminima inace mogu da izazovu suprotne efekte.
Vitamine koji zadovoljavaju 30 – 50% dnevnih potreba možete uzimati po sopstvenom izboru.
Vitamini koji zadovoljavaju 100% dnevnih potreba se piju 2 meseca posle cega se pravi pauza od 2 nedelje.
Vitaminsku dozu koja premašuje dnevne potrebe ne treba uzimati bez preporuke lekara. Ovakve doze vitamina nadoknaduju nedostatak u organizmu za 10-14 dana.
Injekcije vitamina deluju najbrže i najjace ali mogu da izazovu sporedne efekte.

Prepoznajte hipovitaminozu
Nedostatak vitamina može da doprinese razvoju raznih bolesti. Organizam na razlicite nacine reaguje usled nedostatka vitamina:
– umor
– slabija koncentarcija
– pojava peruti u kosi, lomljiva i suva kosa
– ekcemi, dermatitis ili pecati na licu

Šta su antivitamini
Neke supstance iz hrane potpuno blokiraju vitamine.
Vitamin B1 – važan je za normalan rast i razvoj, za pravilno funkcionisanje srca, nervnog i probavnog sistema. Ali ako uz dodatno uzimanje ovog vitamina jedete presnu morsku ribu, svež spanac i višnje – necete imati nikakav efekat.
Vitamin D, kalcijum i fosfor – nece se resorbovati u organizmu ako uz ove dodatke jedete proizvode od soje.
Vitamin C i E – necemo iskoristiti ako uz njih pijemo kafu i caj. Kofein je antivitamin pa napitke koji ga sadrže treba piti sat i po posle jela ili posle uzimanja suplementa. Jedna cigareta ubija dnevnu kolicinu potreba organizma za vitaminom C.
Vtamin A – ce se teško resorbovati ako se unosi uz margarin i ostala ulja za kuvanje. Zato ribu i jaja radije kuvajte ili spremajte sa minimalnom kolicinom masnoce.
Aspirin uništava kalijum, kalcijum, vitamine C i B.
Antibiotici uništavaju vitamine grupe B jer remete crevnu floru, a vitamin B se obrazuje zahvaljujuci bakterijama iz creva.

Previše vitamina ima nepovoljan efekat
Ako se koristi vitamin E u vidu suplementa u vecoj kolicini od potrebne, može da izazove razvoj celija koje mogu da oštete koštano tkivo i izazovu osteoporozu. Takode mogu da za 20% povecaju rizik od izliva krvi u mozak.
Previše vitamina C slabi imunitet i može doprineti razvoju kardiovaskularnih oboljenja kod starijih žena koje pate od dijabetesa.

Glukozamin – je dodatak ishrani koji služi kao preventiva i lek za artritis, osteoporozu i osteoartritis. Ovaj vitamin podiže i nivo šecera u krvi pa ga dijabeticari svakako ne smeju uzimati.
Ako imate pejsmejker ili stent, glukozamin nikako ne smete da pijete. Osim toga on otežava izbacivanje tecnosti iz organizma, što smeta srcu i bubrezima.
Pošto se pravi od ljušture jastoga, oni koji su alergicni na ribu i morske plodove ne smeju da ga konzumiraju.

Kalijum – ucestvuje u regulisanju kolicine vode u organizmu. Njega takode nemojte uzimate bez konsultacije sa lekarem, jer njegova veca ili manja koncentarcija u organizmu izazivaju probleme. Nedostatak ili previše kalijuma smetaju srcu, nervima i mišicima. Neophodan je za zglobove i kosti, pa se preporucuje kao suplement kod artritisa i u menopauzi. Što manje ima vode u organizmu to mu je potrebno manje kalijuma.
Namirnica koja ima najviše kalijuma je banana.
Kalijum ne treba da uzimaju stariji ljudi, oni koji imaju visok krvni pritisak, srcani i bubrežni bolesnici.

Selen – je neophodan ali ga organizam ne proizvodi pa se mora unosti hranom ili u vidu suplementa. Štiteci celije od oksidacije on sprecava prerano starenje kože, mišica i mozga. Takode ucestvuje u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i jaca imunitet, podstice izbacivanje toksina iz jetre, ukljucen je u proizvodnju hormona štitaste žlezde.
Namirnice bogate proteinima, veoma bogate su i sa selenom c tunjevina, teleca digerica, jaja, crveno meso, žitarice, neke mineralne vode.
Nema vidljivih simptoma u slucaju nedostatka selena u organizmu, ali je poznato da je nedostatak selena izražen kod pušaca , onih koji imaju virusni hepatitis ili inflamatorni reumatizam, starije osobe.
Ako uzimate selen pridržavajte se propisane doze jer previše selena dovodi do iritacije kože.

Kalcijum – je neophodan za zdrave zube i kosti. Bez njega ne funkcionišu nervi, zgrušavanje krvi je problematicno, ne stvaraju se pojedini hormoni u dovoljnoj kolicini. Daje se deci, trudnicama i ženama u menopauzi.
Ali treba znati da sinteticki kalcijum povecava rizik od infarkta kod žena, pa ga zato obavezno uzimajte uz konsulatciju sa lekarem.
Višak kalcijuma se manifestuje simptomima:
– mišicna slabost
– konvulzije
– pojacana žed
– nesvestica
– vrtoglavica
– anoreksija
Da bi se kalcijum resorbovao u organizmu, uz njega morate da unosite malu kolicinu masnoce. Posle uzimanja suplementa kalcijuma obavezno popijte cašu vode.

Riblje ulje – sadrži omega 3 masne kiseline koje su važne za pravilno funkcionisanje mozga i dobro raspoloženje. Ono povecava otpornost na stres, štiti od upala, daje gipkost zglobovima, smanjuje osetljivost na bol i ubrzava metabolizam. Povoljno utice na sagorevanju masti u organizmu i ne dozvoljava njihovo skladištenje.
Dovoljna je jedna kašika ribljeg ulja dnevno.

Ehinacea – je jedna od najdelotvornijih biljaka za jacanje imuniteta. Ona je veoma delotvorna u suzbijanju gljivicnih infekcija, a posebno kada se koristi istovremeno sa kremama, cije dejstvo pojacava.
Ako pocnete da pijete ehinaceu, pijte je 8 nedelja pa pauzirajte 2 nedelje.
Ehinaceu koristite uz konsulatcije sa lekarem, ali je ne smeju koristiti osobe koje pate od nekog autoimunog oboljenja (multipla skleroza, lupus, oboljenje štitaste žlezde).