imunitet

Verovatno ste primetili, najčešće u proleće, da se osećate iscrpljeno, stalno umorno i pospano. To je posledica života u zimskim uslovima kada najviše vremena provodite u zatvorenom prostoru, jednolično se hranite sa minimalnim unosom vitamina.

Istraživanja pokazuju da je vaš imunitet vrlo loš i da ste u opasnosti da se ozbiljno razbolite, ukoliko prepoznate neke od sledećih znakova:

Curenje nosa – je način da se organizam brani od virusa. Sekret u nosu zaustavlja viruse i sprečava njihov ulazak u telo. Ako su nosni kanali suvi, bakterije i virusi će lakše ući u disajni sistem.

Slab imunitet se lako može primetiti i po izgledu kože, noktiju i kose. Kada primetite da vam je koža postala suva i problematična a kosa beživotna i bez sjaja, sa ispucalim krajevima – morate poraditi na poboljšanju imuniteta. Tome treba dodati i lomljive nokte koji se “listaju”.

Česte prehlade – organizam jednostavno ne može da se izbori sa stalnim napadima virusa. Smatra se uobičajenim da se odrasla osoba tokom zime prehladi 2-3 puta, i da ta prehlada traje u proseku 3-4 dana. Ali ako ste češće od toga prehlađeni, vaš je imunitet slab.

Česta pojava herpesa takođe ukazuje na oslabljen imunitet. I to je pokazatelj da morate nešto preduzeti u smislu poboljšanja imuniteta. Ovaj virus uglavnom miruje, prvenstveno u ćelijama nervnih ganglija. Kada padne imunitet, odnosno kada je oslabljena odbrambena sposobnost organizma, virus se manifestuje i pokazuje u nekoliko kliničkih oblika, najčešće na usni i sluznici usta ili nosa.

Manjak vode u organizmu – se može pratiti po boji urina koji se izlučuje iz organizma. Ako je urin svetložute boje, bez  mirisa, onda unosite dovoljno tečnosti. Unošenjem najmanje 2l tečnosti dnevno, izbacićete toksine iz organizma.

Želja za slatkišima – takođe ukazuje na loš imunitet. Ako pojedete čokoladu od 100 grama tada značajno smanjujete sposobnost belih krvnih zrnaca da u narednih pet sati unište bakterije.

Višak kilograma – je jedan od elemenata koji slabi imunitet organizma. Suvišni kilogrami štetni su za srce, mozak i ostale organe. Prekomerna telesna težina uzrokuje hormonalnu neravnotežu i upalu koja smanjuje sposobnost imuniteta da se obrani od infekcija.

Hronični stres – je uzrok mnogih bolesti, odnosno dovodi do slabljenja imunološkog sistema organizma koji onda ne može da se izbori sa infekcijama. Previsok nivo stresa povećava rizik da obolite od gripa i prehlade, a što je još gore – i simptomi obolenja će biti još izražajniji. Osobe koje su pod hroničnim stresom, često osećaju najteže simptome i treba im dvostruko duže vremena da se oporave.

Nesanica u dužem vremenskom periodu – ukazuje na neki poremećaj u organizmu. To, zatim slabi odbranbenu snagu organizma i otvara put raznim infekcijama.

Nezdrave životne navike, poput konzumiranja alkohola i cigareta, slabe imunitet. Zdrava ishrana sa dosta vitamina i umerena fizička aktivnost će podići otpornost organizma na razne infekcije.