med i cimetMed je namirnica koja ima prirodni sastav idealno izbalansiran za ljudsku upotrebu tako da je veoma mali broj ljudi koji je alergičan na njega ili iz nekog drugog razloga ga ne treba koristiti. Med se koristi u ishrani, ali ima široku primenu i u kozmetici, a posebno je značajna njegova primena u lečenju nekih bolesti.

Pri korišćenju meda u lečenju često se koristi u kombinaciji sa cimetom. Mnogi narodi vekovima već koriste cimet a i moderna nauka je potvrdila njegovo blagotvorno delovanje na rad gušterače (pankreasa) i ravnotežu šećera u krvi. Redovna konzumacija meda i cimeta, uz zdravu ishranu i umerenu dnevnu aktivnost, može da spreči razvoj srčanih bolesti jer čisti začepljene arterije a povoljno deluje i na nervni sistem.

Med i cimet za srce – smanjuje nivo holesterola i reguliše ritam srca. Jednu kašiku meda i kašičicu cimeta treba rastvoriti u čaši vode i piti svaki dan.

Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem paste od meda i cimeta u prahu u vidu marmelade, smanjuje nivo holesterola.

Promešajte dve velike kašike meda i tri kafene kašičice cimeta u velikoj čaši čaja (4dl najbolje zelenog čaja). Piti tri puta na dan. Kod prvog uzimanja, za dva sata holesterol u krvi će se smanji za 10%, a nakon duže upotrebe moguće je postići potpuno izlečenje.

Za neugodan zadah – treba pomešati jednu kašiku meda i cimetovog praha u toploj vodi. Svako jutro isperite usta ovom tečnošću i vaš dah će biti svež ceo dan.

Med kao lek za artritis – uzeti jednu kašiku meda, dve kašike mlake vode i malo cimetovog praha. Napravite glatku smesu kojom ćete masirati bolna mesta. Istovremeno u šolju vruće vode umešajte dve kašike meda i kafenu kašiku cimetovog praha pa tu mešavinu pijte ujutro i uveče. Ako mešavinu od jedne kašike meda i pola kašike cimetovog praha uzmete ujutro pre doručka, umanjićete bolove već posle dve nedelje.

Za infekcije žučnog mehura – svakodnevno uzmite čašu mlake vode u koju treba da pomešate dve velike kašike cimeta u prahu i jednu čajnu kašiku meda.

Protiv prehlade – uzmite veliku kašiku meda sa četvrtinom kašike cimeta. Uzimati tri puta dnevno tokom tri dana i prehlada će nestati. Na ovaj način se uspešno čiste i sinusi i leči hronični kašalj.

Protiv bolova u želucu – med u kombinaciji sa cimetom ublažiće bol u želucu.

Za poboljšanje imunog sistema – Dnevno uzimanje meda i cimeta u prahu snaži imunitet i štiti organizam od bakterija i virusa.

Za mršavljenje – Prokuvajte med i cimet u prahu u čaši vode (jednaki delovi). Ova mešavina meda i cimeta ne dozvoljava masnoćama da se talože u organizmu. Potrebno je piti dva puta dnevno po jednu čašu ovog napitka, ujutru pola sata pre jela i uveče pola sata pre spavanja. Čak iako ne pomogne u mršavljenju, u jačanju imuniteta sigurno će pomoći.

Za dobro varenje hrane  – upotreba meda jača bela krvna zrnca u borbi protiv svake bolesti, a cimet u kombinaciji sa medom pospešuje varenje. Za to je potrebno pre jela uzimati po dve kašike mešavine meda i cimeta kako bi se olakšalo varenje i najtežih jela!

Za dugovečnost – čaj od meda i cimeta usporava proces starenja, produžava životni vek a kožu čini svežom, nežnom i krepkijom. Recept za to glasi ovako: jednu kašiku cimeta i četiri kašike meda prokuvati u jednoj šolji vode. Podeliti na četiri dela i piti tokom dana (četiri puta dnevno).

Rak kostiju i stomaka – Prema istraživanjima u Japanu došlo se do potvrde da se mešavinom meda i cimeta uspešno leči rak kostiju i stomaka. Za to je potrebno svakodnevno uzimati mešavinu jedne velike kašike meda i jedne male kašike cimeta, mesec dana tri puta dnevno.

Protiv ćelavosti – u vruće maslinovo ulje umešati jednu veliku kašiku meda i jednu malu kašiku cimeta. Ovu smesu utrljati u koren kose i ostaviti da deluje petnaest minuta. Za nekoliko dana koren kose će ojačati i kosa će prestati da opada!

Protiv zubobolje – najmanje tri puta dnevno na bolni zub nanositi mešavinu meda i cimeta.

Protiv infekcije bešike  – umešati dve velike kašike cimeta i jednu malu kašiku meda u 2 dl mlake vode i popiti. Ova smesa će očistiti bešiku i uništiti bakterije.

Protiv nervoze i bolova u stomaku  – ukoliko se redovno za doručak jede hleb namazan sa mešavinom jednakih delova cimeta i meda imaće blagotvorno dejstvo na nervni sistem, stomačne bolove, čir na želucu i gasove.

Protiv umora  – Jednu polovinu velike kašike meda i jednu četvrtinu male kašike cimeta, umutiti u 2 dl vode. Piti ujutru na prazan stomak i popodne tokom sedam dana. Za to vreme će organizmu vratiti snaga i vitalnost.

Bubuljice i infekcija kože  – dokazano je da med i cimet mogu sprečiti i zaustaviti stvaranje lišajeva, ekcema, bubuljica i sličnih infekcija kože, ukoliko se lice redovno tretira mešavinom od jednakih delova meda i cimeta. Protiv akni umešati tri velike kašike meda i jednu malu kašiku cimeta. Nanositi na obolela mesta svako veče pre spavanja.

Za popravljanje sluha  – za popravljanje sluha svako jutro i svako veče, uzimati mešavinu jednakih delova meda i cimeta.