U današnje vreme, kada vam nedostaje vreme za mnogo šta a posebno za sebe i svoje zdravlje – pravite veliku grešku ako zanemarite svoje zdravlje, pa i glavobolje. To naravno ne znači da čim vas zaboli glava odmah uzmete neki aspirin! Sačekajte neko vreme ili bar probajte sa nekim od prirodnih lekova. Ali treba obratiti pažnju na to da li se često ponavljaju, u kom delu glave se javljaju, koliko traju, ako se prvi put javi posle 50. godine, itd. jer može biti znak ozbiljnih obolenja kao što je infarkt, aneurizma, krvarenje, itd.

Prema analizama stručnjaka, glavobolje su najčešće dobroćudne ali ponekada mogu biti jedan od prvih znakova da nešto u organizmu nije u redu. Ne mora da znači da su samo jake glavobolje opasne. Ukoliko prepoznate neke od sledećih znakova glavobolje, bilo bi dobro da se konsultujete sa lekarem.

– ako odjednom osetite glavobolju jakog intenziteta a da prethodno niste osetili nikakve probleme, može se desiti da je došlo do krvarenja unutar lobanje kao posledica pucanja aneurizme (trajnog proširenja moždanog krvnog suda). Na moždanu aneurizmu može ukazati, osim glavobolje, i spuštanje očnog kapka, smetnje sa vidom i ponekada nesvestica. Potražite hitno stručnu pomoć radi daljeg lečenja. Ovoj glavobolji mogu prethoditi glavobolje upozorenja slabijeg intenziteta nekoliko dana pre pucanja aneurizme.

– ako iz “čista mira” osetite glavobolju koju pre niste doživeli, a nije joj prethodio umor, stres ili neka povreda, potražite pomoć od svog lekara koji će preduzeti neophodne analize.

– glabolja jakog intenziteta može da bude uzrokovana tumorom mozga ili krvarenjem unutar lobanje.

– ako je glavobolja praćena otežanim govorom, otežanim pokretanjem ruke ili noge, poremećajem ravnoteže, gubitkom pamčenja ili nesvesticom – tada se što pre obratite lekaru jer se može raditi o infarktu, oštećenju mozga od tumora ili izlivu krvi.

– glavobolja može biti praćena visokom temperaturom, kočenjem vrata, mučninom i povraćanjem a što može da ukaže na meningitis (zapaljenje moždanih opni). I u tom slučaju je potrebno što pre obratiti se lekaru.

– ukoliko se intenzitet glavobolje postepeno pojačava potrebno je konsultrovati se sa lekarem jer je moguće da je upravo u tom trenutku razvoj nekog procesa u lobanji.

– ukoliko se glavobolja javi kao posledica udarca u glavu, moguće je da se pojave nagnječenje mozga, prelom lobanje ili unutrašnje krvarenje.

– ako se pojavi vrlo intenzivna glavobolja praćena crvenilom oka možda se radi o urođenom poremećaju krvnih sudova mozga (npr. aneurizma karotidne arterije). U svakom slučaju potrebno je što pre potražiti pomoć lekara.

– ukoliko se glavobolja javlja kod osoba koje se leče od kancera, obratite se lekaru jer je moguće da je uzrok tome nastanak moždanih metastaza.

– nisu bezazlene ni glavobolje koje se javljaju kod dece. Potrebno je pratiti ih i potražiti pomoć lekara. Prenesite mu svoja zapažanja kada se pojavila glavobolja, koje su bile prateće pojave, koliko dugo su trajale, itd.

– obratite pažnju na glavobolju koja kontinuirano traje preko 48 sati, jer to ukazuje na neka ozbiljnija obolenja.

– vodite računa da jutarnje glavobolje praćene mučninom i povraćanjem ukazuju na povećanje pritiska unutar lobanje koje može biti posledica nekih obolenja mozga (npr. tumor).

– proverite svoj vid jer je nekada glavobolja posledica naprezanja zbog lošeg vida.

Ukoliko imate relativno česte glavobolje ipak se posavetujte sa svojim lekarem i napravite dodatne analize. Potrudite se da se pridržavate osnovnih saveta lekara kao što su – izbegavanje stresnih situacija, druženje sa porodicom i prijateljima, šetnja, fizičke vežbe, umereno konzumiranje alkohola. Ako ne možete da se odreknete pušenja onda ga smanjite na najmanju moguću meru, jer pušenje smanjuje dotok kiseonika u mozak što može biti uzrok glavobolja. Pokušajte da redovno i dovoljno dugo spavate ali ne preterujte, jer i previše spavanja može izazvati glavobolje. Kafa može i da pomogne u slučaju glavobolje ali ponekada može i da odmogne, odnosno da dovede do pojave glavobolje usled prečestog konzumiranja.

Kod povremenih i blažih glavobolja dovoljno će biti da uzmete neki od aspirina koji se nalaze u slobodnoj prodaji u apoteci. Nemojte misliti da lekovi koji u nazivu imaju “plus” ili “ekstra” brže deluju – oni imaju samo veću količinu kodeina ili kofeina pa su zato i skuplji. Jače lekove nemojte sami uzimati bez konsultacije sa lekarem. Pre korišćenja bilo kojih hemijskih sredstava (aspirina) pokušajte ublažiti glavobolju na sledeći način:

– povucite se u zamračenu prostoriju, lezite i isključite se od svih zvukova. Opuštanje u tišini će omogućiti prestanak takozvane tenzione glavobolje.

– 1 kašičicu kantariona prelijte sa 2dl proključale vode i ostavite da odstoji desetak minuta. Zatim procedite i polako pijte u toku dana.

– ukoliko je glavobolja posledica stresa, onda polako i duboko dišite dok ne osetite popuštanje intenziteta glavobolje.

– masaža može da pomogne i opuštanju i eliminisanju glavobolje. Neka vam neko izmasira leđa, vrat ili slepoočnice. Ukoliko možete praktikujte masaže bar tri puta nedeljno i videćete kako blagotvorno deluju na smanjenje glavobolje, a i na kvalitet sna. Dnevno je potrebno piti najmanje 2l vode za dobro funkcionisanje organizma.

– nepravilan položaj tela uz konstantno gledanje na primer u monitor kompjutera, može dovesti do glavobolje i ukočenosti. Potrebno je povremeno napraviti pauzu, prošetajte se, istegnite vrat napred- nazad i levo- desno. Kretanje će doprineti da popusti grč u telu i bolju cirkulaciju kiseonika u mozgu. Dobro je i nakon 20 minuta rada na kompjuteru fokusirati pogled na tačku udaljenu otprilike šest metara u trajanju od 20 sekundi.

– fizička aktivnost može da smanji broj i intenzitet glavobolja. Zato iskoristiti svaki trenutak za vežbanje, šetnju ili npr. vožnju bicikla.

– izbegavajte konzerviranu hranu koja sadrži supstance za čuvanje hrane tiramin i nitrate. Oni ubrzavaju protok krvi kroz mozak, što izaziva bol. Takođe izbegavajte dimljenu, fermentisanu i mariniranu hranu. Sir, čokolada, ananas i banane takođe sadrže mnogo tiramina.

– praktikujte da svakodnevno jedete šaku orašastih plodova. Orasi i semenke sadrže magnezijum koji opušta mišiće i omogućava bolji dotok krvi sa kiseonikom u mozak.

– ponekada su intenzivni mirisi (kao na primer osveživači vazduha, parfemi, losioni, hemikalije) uzrok glavobolje. Redovno provetravajte prostorije u kojima boravite.

– glavobolja se nekada pojavi kao posledica vezivanja kose u rep. Naime, skupljanje kose na taj način iritira tkivo skalpa te dovodi do glavobolje.

– ne preskačite obroke, što se naročito odnosi na doručak kao najvažniji obrok u toku dana. Ako neredovno jedete nivo šećera u krvi će opasti, a posledica će biti glavobolja.