lako spavanjeKoliko puta vam se desilo da ne možete da zaspete, umorni ste, pospani a ipak ne možete da zaspete. Počinjete da se okrećete i tražite najugodniji položaj, počinjete da brojite ovčice, i opet – ništa. E, to je već razlog za nerviranje. Vreme prolazi, treba se na vreme probuditi za novi dan i nove obaveze. Počinjete da razmišljate o prošlom danu, o budućim obavezama, o nezavršenim poslovima itd.

Odraslim ljudima je dnevno potrebno 6 – 7 sati sna, a preporučljivo je čak 8 sati. Neispavani ljudim nemaju dobru koncentraciju i pamćenje, slabi imunitet. Ukoliko takvo stanje duže traje, može dovesti do depresije, što nije bezazleno obolenje.

Probajte neke proverene savete, možda će i vama pomoći da lakše i brže utonete u san.

nezavršeni poslovi – nemojte otići u krevet na spavanje i početi sebi prebacivati zašto još nešto niste uradli prošli dan, zašto ste neke poslove ostavili za sledeći dan, da li ćete zbog toga trpeti neke posledice, itd. Umirite svoju savest i napravite plan za sledeći dan kojim ćete obuhvatiti i sve svoje zaostale obaveze.

– nemojte stalno gledati u sat i brojati koliko vam je vremena preostalo za spavanje. To će vas samo još više nervirati i pokvariti san.

mirnije aktivnosti pred spavanje će vam olakšati put u snove. Nemojte pred spavanje gledati filmove ili TV emisije koje će vas razbuditi i aktivirati vaš mozak.

– naučno je dokazano da postoji zračenje raznih gadžeta (mobilni telefon, tablet, kompjuter) koji negativni utiču na naš bioritam i sprečava stvaranje hormona sna, melatonina.

– na vaš san će loše delovati i kafa, crni čaj, alkohol, topla čokolada ili energetski napici, pa ih treba izbegavati i u popodnevnim satima.

– pred spavanje dopustite sebi malo maštanja o lepim, na primer egzotičnim krajevima, uživanjima u lepim prirodnim okruženjima.

temperatura u spavaćoj sobi treba da bude niža nego u prostorijama u kojima boravite tokom dana. Idealna temperatura je 18°C.

– pre upotrebe nekih lekova treba pročitati da li imaju uticaja na san i konsultovati se sa lekarom po tom pitanju.

– u krevet idite samo kada želite da spavate i stvorite takvu asocijaciju. Za sve druge aktivnosti, kao što je čitanje, gledanje TV, filmova – nemojte koristiti krevet.

– nemojte spavati tokom dana da ne pokvarite noćno spavanje. Ali ako već morate, neka to bude kratkotrajna dremka od 15 – 20 minuta.

– mnogima smeta bilo kakav zvuk, priča ili muzika, dok ne zaspu. Drugi se uspavljuju uz muziku.

– svako ima svoj omiljeni položaj za spavanje. Neki mogu zaspati samo ako se ispruže na leđa, nekima je jedino savijen položaj odgovarajući, a ima i onih koji moraju da legnu na stomak da bi zaspali.

– mnogi zbog loše cirkulacije ili zbog navike moraju da utople stopala pre spavanja. I to je jedan znak organzmu da je vreme za spavanje.

– ukoliko imate problema sa nesanicom, obavezno pred spavanje pojedite par trešanja koje su dobar izvor melatonina (hormon spavanja) koji će vam omogućiti miran, okrepljujući san.