kupanje bebePostoji veliki broj knjiga koje daju izvanredne savete mladim majkama o odrastanju njihove bebe i sve što treba da se uradi jeste da se polako i pažljivo pročitaju. To se odnosi i na održavanje higijene beba od rođenja. Bebe ne treba kupati svaki dan, već jednom do dva puta nedeljno. Kada se beba ukaki, guzu operite mlakom vodom i neutralnim sapunom, a prevoje iza ušiju, oko vrata i ispod pazuha, brišite svakodnevno prokuvanom vodom i gazom.

Posle kupanja kremom protiv ojeda i osipa namažite sve delove bebinog tela koji su izloženi delovanju mokreće i stolice. U prvih mesec dana ovim kremom mažite i pregibe iza ušiju, ispod pazuha i oko vrata. Ručice, nožice i telo posle svakog kupanja namažite losionom za telo.

Nega pupčanog patrljka – Doka ne otpadne pupčani patrljak, beba se potapa u vodu, već se poliva odozgo, vodom iz bokala ili tuša. Bebu treba držati preko podlaktice sa pelenom preko pupka. Prvo je umijte i operite kosmati deo glave, pa onda telo odozgo na dole. Temperatura vode treba da bude 37 stepeni Celzijusa, a vazduha 26-28°C. U toku kupanja pupak ostavite zamotanim, a posle ga odmotajte, prebrišite sterilnom gazom i povidon jodom ili okteniseptom dva-tri puta.

Devojčicama se genitalije peru uvek od napred prema guzi. Usne se nikad ne razmiču, jer beličaste naslage koje se vide u prvih mesec dana jeste sirasti maz koji štiti bebinu kožu, pa to nikad ne treba brisati niti odstranjivati.

Dečacima perite polni organ sa spoljnje strane. Kad kupate dečaka, kožicu lagano povlačite na dole sve dok ne osetite otpor. Tada operite smegmu i dobro isperite. Nikada se kožica na silu ne prevlači preko glavića. Slepljena kožica je do dve godine starosti deteta normalna pojava i spontano će se odvojiti.