Kada nađete “ljubav svoga života” zaželećete i dete sa svojim partnerom koje će naslediti od svojih roditelja samo najbolje osobine! Kada ste sigurni da se u svemu dobro slažete sa izabranikom razmislite i da li ste spremni za bebu. Dolazak bebe u životu će dovesti do značajnih promena, svakako u najboljem i najlepšem smislu. Evo jednog podsetnika o čemu treba da razmislite pre dolaska bebe:

– oba partnera treba da budu spremna za roditeljstvo i svesna buduće odgovornosti u formiranju jednog mladog čoveka. Bebe će jednog dana odrasti – dug je period odrastanja, od bebe, preko tinejdžera do odraslog čoveka. Odluka treba da bude zajednička. Nespremnost partnera za dolazak bebe ne mora da znači da vam partner nije posvećen, da vas dovoljno ne voli – možda je strah od neizvesnosti taj koji ga blokira.

– naravno, zajednička odluka oba partnera treba da bude i da nisu spremni za prinovu.

– uvek treba voditi računa o svom zdravlju ali imajte na umu i da deca mogu naslediti i neke predispozicije ili bolesti od svojih roditelja.

– deca će oplemeniti vaš život, ali počnite na vreme da planirate: gde će beba da spava, koji prostor ćete moći da joj oslobodite, kako ćete rasporedite poslove u domaćinstvu.

– na tržištu ima veoma kvalitetnih priručnika o nezi i ishrani beba, kada treba uvesti nove navike, kako prepoznati znake bolesti, kada voditi bebu na redovne kontrole kod lekara itd. Raspitajte se kod svojih prijatelja o njihovom iskustvu i pribavite neki od priručnika koji će vam uvek biti pri ruci. Bez obzira na sve informacije do kojih ćete doći na taj način, osnovne i najvažnije informacije ćete dobiti od lekara pedijatra.

– da li ste se već dovoljno usaglasili u zajedničkom životu sa svojim partnerom, da novi i neprijatni izazovi na poslovnom i privatnom planu (kojih će svakako biti) ne dovedu do neprijatnih svađa koje nisu dobra atmosfera ni za odrasle a naročito ne za jedno dete. Treba se navići da svaki problem i neprijatnost rešavate mirno i odgovorno.

– ukoliko imate problema u braku nemojte misliti da će novi član domaćinstva spasiti vaš brak. To se nikada nije ostvarilo u mnogim brakovima, pa neće ni u vašem slučaju. Ukoliko u vašoj vezi postoje problemi, dolazak bebe će ih samo produbiti.

– u životu je važno imati pozitivan stav i kada se budete budili u gluvo doba noći zbog bebinog plača, i kada budete menjali pelene pred zoru. Beba samo plačem može izraziti svoju glad, nelagodnost ili bol.

– potrebe novog člana domaćinstva odraziće se i na finansijsku situaciju. Budite zajednički spremni i za to. Mnogo je lakše roditi bebu, nego podizati je. Na vreme pripremite sve da biste uživali u roditeljstvu.

– ako već imate decu i razmišljate o još jednoj bebi, povedite računa da li će novi član domaćinstva biti prevelik izazov za vaše zdravlje, sreću ali i vaše finansije.

– mnoge navika trebaćete da promenite i da svoje vreme uskladite sa potrebama novog člana domaćinstva, ali je to nemerljivo sa ljubavlju i zadovoljstvom koje će vam novi član priuštiti. Roditeljstvo je dugogodišnji proces koji se vremenom razvija i dopunjava, ali je ljubav ta koja taj proces čini lakšim i lepšim.