kosaaaaNaš organizam pokazuje na više načina da je sve u redu, odnosno kada sve funkcioniše kako teba, ali isto tako daje znakove da nešto ne valja. Potrebno je na vreme protumačiti takve znakove i preduzeti odgovarajuće korake. Svakako trebate sami da preduzmete nešto i otklonite ono što možete, ali nemojte zaboraviti da obavestite i svog lekara koji će vas svakako uputiti da napravite određene analize.

Jedan od pokazatelja u kom je stanju vaš organizam, jeste kosa – njen kvalitet, boja, sjaj, lomljivost.

Bubrezi kontrolišu rast kose, zavisno od rada pluća kosa će imati odgovarajući sjaj, a rad slezine će uticati na stvaranje peruti. Kada kosa počne da sedi to je znak da se troši životna energija iz bubrega, a u slučaju da slezina dovoljno ne nahrani kožu stvara se perut što ukazuje i da je kvalitet krvi loš.

Slab rast kose može značiti nedostatak železa i cinka. Tada bi trebalo da konzumirate više mesa, zeljaste biljke, mahunarke, mleko, zatim rakove i školjke, kao i orašaste plodove.

Ako imate perut, preporučuje se unos citrusa, mesa, ribe i mleka.

Uobičajeno je da sa godinama kosa počinje da sedi. Ali nekad se može desiti da seda kosa bude posledica stresa. I u slučaju posebnog oblika slabokrvnosti, može se desiti da kosa osedi. Ako organizmu nedostaje vitamin B12, telo će stvarati manje, ali neprirodno velika crvena krvna zrnca, koja će brzo umirati. Krv neće hraniti vlasište, pa kosa gubi boju.

Nedostatak masnih kiselina u našem telu može dovesti do suhe kože temena i kose bez sjaja. Zdravo teme prati sjajna, zdrava kosa.

Tanka, slaba i bezbojna kosa može biti posledica nedostatka proteina u ishrani. Ako se kosa pojačano lomi dok je sušite fenom treba što pre uraditi analizu krvi na hormone štitne žlezde. Lomljive vlasi kose takođe mogu biti znak nedostatka omega 3 masnih kiselina i vitamina.

Osim o  izboru hrane, treba povesti računa o izboru odgovarajućeg šampona za kosu i regeneratora. To je posebno važno u slučaju farbane kose.