Najbolji način kako da provedete praznike što kvalitetnije i da se zatim vratite u “normalu” tj. svakodnevnim životnim navikama i obavezama, jeste da na vreme isplanirate kako da provedete praznične dane. Najbolje je da praznike provedete van mesta boravka, po mogućnosti u nekom hotelu koji će vas rešiti brige oko pripremanja jela, čišćenja i raspremanja stana. Slobodno vreme iskoristite za boravak u prirodi i raznim fizičkim aktivnostima, naročito ako u svakodnevnom životu mnogo sedite i niste fizički aktivni. Što više vremena odvojite i za druženje sa dragim i bliskim osobama, u raznim društvenim igrama i opuštajućem razgovoru.

Nemojte praktikovati sedenja do kasnih noćnih sati, bez obzira na prijatnu atmosferu sedeljke. Mnogo su kvalitetnija druženja u dnevnim satima, uz na primer, fudbal, odbojku, tenis, ili šetnje. Ako ste na praznični odmor krenuli sa decom, iskoristite što više vremena da sa njima razgovarate ili nađite neke zajedničke igre sa njima. Deca će uživati i dugo pričati o zajedničkim igrama i izletima. Takva druženja će ostati u njihovom sećanju celog života.

Ako, ipak ostanete kod kuće u praznične dane, isplanirajte vreme za jednodnevne izlete i druženje sa dragim ljudima. Za večernje sedeljke pripremite kvalitetnu hranu i osvežavajuća pića. Podsetite se posledica neumerenog konzumiranja jela i pića.

U toku godine ima više “opasnih” perioda što se tiče “udara” na naš stomak i glavu. Zato “pamet u glavu”, što bi rekli mudri ljudi, i pripremite se za prejedanja ako već niste čovek od reči. Praznično vreme je vreme kada se, uz druženje sa dragim i prisnim ljudim, dopustimosebi i previše hrane kao i koju čašicu pića više nego što možemo podneti. Posledice osećamo više dana posle proslave, zavisno od toga koliko smo preterali u jelu i piću. Mada su svi svesni da raspoloženje uopšte ne zavisi od jela i pića, teško je kontrolisati se.

Jedite pametno kako vam hrana ne bi prouzrokovala nadutost, žgaravicu, osećaj težine i mučninu u želucu. Jedan od mudrih načina da to izbegnete jeste da pre svega jedete u miru, bez žurbe i gutanja vazduha, dobro žvačući svaki zalogaj i ne preterujući baš ni u čemu, osim u druženjima s dragim ljudima.

Pazite šta pijete da biste olakšali sebi sledeći dan. Neka alkoholna pića uzrokuju izraženije mamurluke. Kao na primer, pića koja sadrže veću količinu metanola uz etanol, poput konjaka, whiskey-a i crnog vina, prouzrokovaće jači mamurluk nego pića poput gina i votke, koja ne sadrže metanol. Opšte pravilo je da tamne rakije kao što su konjak ili viski sadrže više toksina, koji će sutradan izazvati tutnjavu u glavi i mučninu. Vino, penušavo vino i burbon imaju visoku koncentraciju aromatskih spojeva i stoga češće uzrokuju glavobolju, dok votka ima nižu koncentraciju istih spojeva. Kada pijete, držite se „bezbojnog” alkohola. Izbegavajte napitke koji su „pojačani” kofeinom, kao što je “red bull”. Kofein će samo pospešiti dehidrataciju organizma.

Ako ste već preterali u jelu pokušajte narednih dana da pomognete svom stomaku, a i glavi, da se vrati u ravnotežu. Prvi dan jedite samo kuvano povrće – brokoli, zelje, prokulicu, cveklu. Drugi dan već možete u jelovnik uključiti pirinač koji će upiti vodu i otrove u probavnom sistemu te smanjiti nadražljivost sluznice izazvanu preteranim jedenjem. Treći dan u jelovnik uvedite salate i voće bogato limunom za detoksikaciju. Četvrti dan konzumirajte ribu, isključivo belu, lešo pripremljenu. Peti dan povrće zamenite mahunarkama. Šesti dan možete predahnuti sa konzumiranjem integralnih žitarica. Svakodnevno pijte mnogo čaja od čička, mente, kadulje ili čajeve za detoksikaciju.

Evo i nekih opšteprihvaćenih prirodnih lekova za period posle preteranog prejedanja i konzumiranja pića:

– protiv gorušice je najbolje izbegavati hranu koja je izaziva: crveno i belo vino, kiselu hranu, čokoladu, sok od pomorandže, kafu, jake čajeve, krastavce, luk, masnoće. Svaka fizička aktivnost podstiće varenje i distribuciju hranljivih materija u telu i zato nakon jela prošetajte, po mogućnosti na svežem vazduhu. Jogurt, zahvaljujući svom bogatom sadržaju bakterija koje deluju na razgradnju belančevina, ublažava gorušicu.

– nadutost je posledica stvaranja viška gasova u crevima zbog čega se stvara osećaj punog i napetog stomaka. Svaka nadutost je znak da se crevna flora poremetila i da nije uravnotežena. Naročito ograničite unos kofeina, a povećajte uzimanje zelenog čaja nakon svakog obilnijeg obroka. Dobro bi bilo da uvek nosite tablete crnog ugljena ili probiotičke tablete koje će brzo ublažiti nadutost. Semenke anisa ublažavaju gasove pa ih žvačite barem dva puta dnevno.

– vitamin B ima osnovnu ulogu da pomogne u metabolizmu masti, ugljenih hidrata i belančevina.