mamurlukDa li postoji delotvoran lek protiv mamurluka?! Stanje je poznato od davnina, a leka mu nema. Mamurluk je period trežnjenja, odnosno period eliminacije alkohola iz organizma, koji se odvija postepeno, a traje najduže 24 sata posle prestanka pijenja. Od unete količine alkohola zavisi vreme trežnjenja, ali i jačina propratnih simptoma. Ukratko, mamurluk je kazna za preterivanje u alkoholu.

Mamurluk kod žena i muškaraca nije isti:

– alkohol jače deluje na žene nego muškarce zato što one imaju manje enzima koji vare alkohol.

– postoje i neki muškarci i žene koji bolje podnose alkohol od drugih, jer njihov organizam jednostavno proizvodi više hemijskih spojeva koji uništavaju alkoholne toksine.

– alkoholisanje kao i mamurluk postaje sve gori sa godinama starosti jer funkcije organizma slabe i usporavaju se. To važi i za procese u bubrezima koji „filtriraju” alkohol.

Pre odlaska na proslavu ili žurku dobro se najedite i podsetite se poslednjeg mamurluka. Možda će vam to pomoći da budete oprezni u konzumiranju alkohola. I prevencija je jedan od načina borbe protiv mamurluka.

Simptomi i znaci mamurluka su vam sigurno poznati:

– umor, pospanost, malaksalost, opšta slabost i iscrpljenost organizma.

– vrtoglavica, drhtavica, jeza.

– glavobolja, pri čemu i najtiši razgovori imaju efekat grmljavine.

– preosetljivost na svetlost.

– mučnina, povraćanje i bol u stomaku.

– pojačana žeđ jer je organizam dehidrirao, zbog veće količine alkohola koji pojačava izlučivanje tečnosti iz organizma. Osim vode, gubi se i kalijum, natrijum i drugi elektroliti, a pored toga alkohol smanjuje koncentraciju glukoze u krvi.

– psihičke posledice opijanja su različite, na primer depresivno osećanje, osećaj kajanja, gubitak pamćenja itd.

Evo nekih od načina za izbegavanje ili ublažavanje mamurluka, možda će i vama pomoći:

– najbolji savet je preventiva, krenite na okupljanje punog stomaka. Ali ako ste to propustili, onda pre nego legnete u krevet posle žurke, pojedite neki jači obrok i isto to ponovite ujutro bez obzira što vam i pogled na hranu izaziva mučan osećaj. Dobro je uzeti kisela i slana jela.

– lek koji se najviše preporučuje protiv mamurluka jeste rasol. On je u svakom slučaju zdrav i pun vitamina C.

– neki kažu da je jedini lek za mamurluk – surutka. Probajte, ne može škoditi!

– neki opet “klinom izbijaju klin” pa vam savetuju da “jutro posle” uzmete tekilu. Ali ako nastavite da pijete alkohol, mamurluk ćete samo odložiti. Sve dok ne prestanete da pijete.

– klasičan i opšteprihvaćen lek je prirodni voćni sok. Sok će vam obezbediti dovoljno tečnosti, vitamina i šećera u krvi, potisnuće odvratan ukus alkohola u ustima i snabdeće vas energijom. Može vam pomoći i tableta vitamina C sa dosta tečnosti. Napitak sa vitaminom C je  proveren lek protiv mamurluka.

– pijte dosta tečnosti – voda, čaj, sokovi – nadoknađuju izgubljenu tečnost i time utiču na bolje opšte stanje. Najbolje je piti ceo dan nezaslađen čaj (na primer čaj od valerijane), polako, u gutljajima. Znate za onu izreku: “Ko vino večera, vodu doručkuje!“

– lagana pileća supa, ne previše jaka i masna, će nadoknaditi tečnost i elektrolite i pomoći iziritiranom želucu.

– sok od paradaiza ili banana će dobro doći u slučaju povraćanja i gubitka tečnosti.

– provereno dobar lek za mamurluk su 2 aspirina protiv glavobolje sa bar pola litre vode koje treba popiti pre spavanja a onda, ujutro čim se probudite ponovite postupak. Nemojte ovo raditi previše često.

– mnogi preporučuju prepečen hleb, krekere, žitarice, baren krompir koji će, svakako smiriti želudac.

– poželjna je lagana šetnja i boravak na svežem vaduhu, nipošto preterane fizičke aktivnosti.

– topla kupka može takođe ublažiti tegobe posle konzumiranja preteranog pića. Ali nemojte koristiti previše toplu kupku jer zagrevanje može da pojača glavobolju.

Ne zanemarujte poznata upozorenja:

– obzirom na smanjenu ili narušenu koordinaciju pokreta, smanjenju pažnju, usporene reflekse, nipošto se ne preporučuje vožnja u takvom stanju, čak i ako se subjektivno dobro osećate.

– nikako se ne preporučuje uzimanje lekova uz alkohol, jer kombinacija alkohola i lekova može dovesti do životne ugroženosti.