Snalaženje u svakodnevnim obavezama, poslovnim zadacima i porodičnim obavezama iziskuje veliku spretnost, snalažljivost, razumevanje i dobru organizaciju vremena. Malo njih se može pohvaliti da sve te uslove sa lakoćom savladava. Većina se svakodnevno susreće sa raznim stresnim situacijama.

Stres pokreće procese u našem organizmu koji stvaraju štetne supstance i koje  uništavaju naše ćelije u organizmu. Zato konzumiranje antistres namirnica treba da sa jedne strane ponište delovanje stresa a sa druge strane deluju na stvaranje serotonima koji nas smiruje, ali istovremeno treba i da zadovolje sve potrebe za normalno funkcionisanje organizma.

Ove namirnice bi trebale obavezno biti u vašem jelovniku:

Bademi– su bogati vitaminima B2 i E, magnezijumom i cinkom. Vitamin B2 i magnezijum ključni su za proizvodnju serotonina koji kontroliše raspoloženje i pomaže nam da se izborimo sa stresom. Svakodnevno pojedite po nekoliko badema.

Citrusi – su neizostavni u borbi protiv stresa. Tokom zimskih meseci pojedite dnevno bar jednu pomorandžu, mandarinu ili grejpfrut, ili popijte čašu limunade. Možete napraviti koktel od jedne pomorandže, grejpfruta i limuna.

Čokolada – naročito crna, postiče proizvodnju endorfina koji daje osećaj radosti i dobrog raspoloženja. Kakao proizvodi su bogati antioksidantima koji produžavaju život ćelijama. Kako stručnjaci preporučuju, dovoljno je svakoga dana pojesti 20-30 gr omiljene čokolade.

Morski plodovi trebaju biti uključeni s vremena na vreme jer su bogati cinkom i jodom i jedan su od najvažnijih izvora nezasićenih masnih kiselina, omega 3.

Narandžasto povrće je bogato beta karotenom koji jača krvne sudove mozga, vraća normalan protok krvi u centralni i periferni nervni sistem, ublažava stres i poboljšava raspoloženje.

Svakog dana pojedite 1-2 šargarepe ili napravite sok, najbolje u jutarnjim satima.

Zeleno povrće – brokoli, karfiol, kupus, zelena salata i celer sadrže antioksidante koji pomažu organizmu da se oporavi od stresa. Oni sadrže i kalijum koji je neophodan nervnom sistemu. Povrće omogućava da se u organizam unesu vlakna neophodna za čišćenje organizma.

Čajevi – su od davnina poznati kod raznih kultura kao najbolji lek za mnoge bolesti, ali i kao preventiva protiv mnogih bolesti. Čaj od valerijane (koren biljke) se preporučuje za regulisanje sna a ne stvara nikakvu zavisnost. Matičnjak je poznata aromatična biljka blagorodna za umirenje nervnog sistema, protiv nesanice, nervoze i depresije. Hhmelj se primenjuje za smanjenje nemira, odnosno usporava ubrzan rad srca