cajSvako je nekad imao problem sa nesanicom ili uznemirenjem, pa je spas pokušao naći korišćenjem sedativa.  Ali, sedativi znaju i da uspavaju, smanje koncentraciju i da izazovu zavisnost ako se dugo koriste. Čajevi, naprotiv nemaju negativne posledice.

Hmelj lepo uspavljuje – etarska ulja, smole i materije humulon i lupulon koje sadrži hmelj deluju umirujuće na centralni nervni sistem a pomažu i da brže zaspemo i bolje spavamo. Njime se pune jastuci, koristi se kao tinktura, zatim pomešan sa mlekom, ali najčešće kao čaj.

Priprema: 2 kašičice cvetova hmelja prelijte sa 250ml ključale vode i ostavite da odstoji desetak minuta. Čaj zatim procedite i pijte mlak u malim gutljajima, najbolje pola sata pre spavanja.

Lavanda opušta mišiće – topla kupka od lavande opušta mišiće, a čaj smiruje nervozu i uznemirenost, te blagotvorno deluje u slučajevima poremećaja spavanja. U lekovite svrhe koriste se cvetovi lavande koji sadrže flavonide, tanine, fitostrole i kumarine.

Priprema: 2 kašičice cvetova lavande prelijte šoljom vrele vode, ostavite da odstoji 10min i procedite. Ovaj čaj daje najbolje efekte ako se piju 3 šolje dnevno. Ako niste u prilici da popijete i onu šolju u podne, pijte bar dve ujutro i uveče. Onu večernju, pred spavanje, nemojte da preskočite, ona će vas umiriti i uspavati.

Matičnjak jača nerve – koristi se za mnoge tegobe, ali najčešće kod psiholoških oboljenja jer pomaže u borbi protiv teških misli, nervoze, anksioznosti. Još od antičkih vremena korišćen je za smirenje nerava i pri nesanici. Lekovito je zapravo njegovo lišće puno esencijalnih ulja, citronelala, citrala, zatim pelina i tanina. Deluju čak i samo sveži listovi jer mirišu na limun i popravljaju raspoloženje. Za nervozu ipak je najbolje koristiti ga u obliku čaja.

Priprema: 3 kašičice matičnjaka prelijte šoljom vrele vode i ostavite da odstoji desetak minuta. Procedite i pijte 3 šolje dnevno. Za potpun učinak preporučuje se da se ovaj čaj pije 6 nedelja.

Odoljen leči depresiju – gorke materije i eterična ulja koje sadrži odoljen, poznat i kao valerijana ili macina trava, blagotvorno deluju na moždane ćelije, smanjuju stres i nervozu. Zato se čaj od odoljena koristi za lečenje nervoze i blage depresije.

Priprema: pomešajte 50gr nane, 30gr iseckanog odoljena i 20gr gorke deteline. Jednu kašiku ove smese prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 2 sata. Zatim procedite čaj, zasladite ga medom i pijte topao posle jela, ujutro i uveče po jednu šulju.

Majčina dušica umiruje – eterična ulja majčine dušice deluju umirujuće. Pošto majčina dušica sadrži lako isparljive sastojke, čaj od ove biljke treba spremati u poklopljenoj posudi, u suprotnom neće imati lekovita svojstva.

Priprema: kašiku majčine dušice prelijte sa 2dl ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Kad se čaj prohladi, procedite ga i popijte. Ukoliko ne možete da podnesete gorčinu, zasladite ga kašičicom meda.