Postoje mnogi mitovi o ženskom telu o kojima se malo zna da su to samo mitovi a ne i naučno potvrđene činjenice.

Ženama i muškarcima jednako je potreban san – nije mit što se može odmah primetiti na ženinom licu. Na osnovu nekih istraživanja pokazalo se da nedovoljno sna kod žena ima bezbroj negativnih efekata. Dovoljno sna se kod žena odražava na njenoj lepoti ali i na zdravlju, takođe. Žene koje iz raznih razloga imaju nemirnu noć i loš san razdražljivije su, a u telu im se povećava nivo insulina, pa je veća mogućnost za razne upalne procese. Istraživanja su pokazala i da žene koje noću spavaju manje od pet sati imaju dva puta veće šanse da pate od visokog krvnog pritiska. Kod muškaraca to nije uočeno. Žene o ovome moraju voditi računa jer se sve to odražava na njihovu fizičku ali i psihičku ravnotežu, kao i na dug, srećan i zdrav život.

Menopauza uništava želju za seksom kod žena – je ipak samo zabluda, sudeći po naučnim istraživanjima. U menopuzi žene mogu imati mnogobrojne teškoće ali među njima ne mora biti i  smanjeni libido. Naime, istraživanja su pokazala da žene u pedesetim godinama često imaju vrlo bogat seksualni život. Istina je da valunzi i razdražljivot mogu da utiču na smanjenje seksualne želje, ali to je samo povremeno i trenutno neraspoloženje koje nije karakteristično za trajni period menopauze.

Žena ne može zatrudneti tokom menstruacije – taj mit je prilično rasprostranjen. Mala je verovatnoća da se to desi ali nije nemoguće i treba o tome voditi računa. Kada sperma dospe u žensko telo, može da se umiri i čeka jajašce za oplodnju i do nedelju dana. Ovulacija može da usledi brzo nakon menstruacije, ali čak i tokom krvarenja, što spermatozoidima daje veliku šansu za oplodnju, tvrde neki stručnjaci. Računanje plodnih i neplodnih dana zato nije uvek pouzdana kontracepcija, a parovi koji je koriste neretko neplanirano postaju roditelji.

Korišćenjem antibiotika smanjuje se uticaj kontracepcijskih pilula – ništa nije savršeno pa tako ni zaštita od trudnoće.  Korišćenjem kontracepcijskih pilula obezbeđena je zaštita od trudnoće od oko 99%. Koristili ili ne antibiotike, ovaj procenat se neće promeniti.

Treninzi uništavaju ženstvenost – jeste mit. Treninzi mogu uticati na razvoj mišićne mase kod žena brže nego kod muškaraca. Žene nemaju genetski potencijal da razviju izuzetno velike mišiće, osim u retkim slučajevima. One nemaju dovoljno testosterona, koji je neophodan za instantni rast mišića. Ali to ne znači da je tada žena manje ženstvena. Naprotiv, treninzi mogu da oblikuju i zategnu žensko telo.

Treninzi su za mlađe osobe – je zabluda. Nikad nije kasno za ženu da vežbanjem poboljša svoj mišićni tonus i muskulaturu. Opšte poznato je da je pravilna ishrana i odgovarajuća fizička aktivnost neophodan uslov za zdrav i kvalitetan život.