miran san

Ukoliko imate problema sa nesanicom, pokušajte najpre da rešite taj problem prirodnim lekovima npr. nekim čajevima, ali pomaže i opuštanje pre odlaska na spavanje (npr. čitanje knjige, itd.). Pokušajte da se pripremite za spavanje uz neki od sledećih čajeva.

Crveni grog– pomešajte kašičicu sušenog lišća i cvetova crvenog gloga sa 1 kašičicom cvetova brđanke i pola kašičice matičnjaka. Mešavinu prelijte šoljom kipuće vode. Ostavite da se natapa 10min, zatim procedite. Pijte 3 šolje na dan.

Heljda– kašiku heljde prelijte šoljom ključale vode i kuvajte 1min. Ostavite da odstoji 10-15min a zatim procedite. Pijte 2-3 šolje dnevno.

Hmelj– prokuvajte šolju mleka sa 2 kašičice sušenog hmelja. Ostavite da odstoji 5min, procedite, pa zasladite medom. Pijte pre spavanja.

Za opuštanje pred spavanje poslužiće i 2 pune šake šišarkica hmelja umotanih u pamučno platno koje ćete staviti u jastučnicu. Šišarkice menjajte svake 2 nedelje.

Jagorčevina– stavite u avan punu kašičicu sušenog korena jagorčevine, kašičicu majčine dušice i kašičicu semena anisa i dobro istucajte. Mešavinu prelijte šoljom kipuće vode, ostavite malo da odstoji, pa procedite. Pijte 2 šolje dnevno.

Kamilica – može da smanji napetost, da smiri varenje i opusti mišiće. Dovoljno je da sat vremena pre spavanja popijete šolju čaja od kamilice i da lepo odspavate.

Kantarion – se koristi za pripremanje čaja naročito ukoliko osoba pati od depresije, ali može i u drugim slučajevima da poboljša opuštanje i miran san.

Lavanda– 2 pune kašičice cvetova lavande prelijte šoljom kipuće vode, pa ostavite da odstoji 10min. Nakon toga procedite čaj i zasladite ga medom. Pijte 2 šolje dnevno, najbolje neposredno pre spavanja.

Matičnjak– prelijte 10 kašika lišća matičnjaka sa 1l hladne vode, poklopite i prokuvajte. Ostavite da odstoji 10min, pa procedite. Pre spavanja napunite kadu toplom vodom, dodajte čaj i leškarite 20min.

Nana– sitno iseckajte 6-10 kašičica sveže nane i pomašajte sa pola šolje jestivog suncokretovog ulja. Smesu držite u dobro zatvorenoj tegli oko 4 nedelje na tamnom mestu. Nakon toga procedite i prespite ulje u flašu od obojenog stakla sa čepom za vakumiranje. Uljem masirajte slepoočnice svaki put kad osetite da nećete moći da zaspite jer ste napeti ili nervozni.