mamurluk 2Još nije pronađen univerzalan lek za mamurluk, tako da ćete i vi morati da prođete sve uobičajene faze. Mnogi će reći (iz sopstvenog iskustva, svakako) da je najdelotvorniji i siguran lek za mamurluk rasol, slatka ili gorka kafa, aspirin za glavobolju, itd. Koncentracija alkohola u krvi opada u toku 24h, koliko maksimalno traje mamurluk i ovo vreme se ne može skratiti. Za to vreme se alkohol metaboliše u jetri i postepeno eliminiše iz organizma. Sve što  možete preduzeti jeste da se pripremite, posebno u dane praznika.

Prevencija je jedan od načina u borbi protiv mamurluka. Pred odlazak na proslavu najbolje je da se pripremite na jedan od sledećih načina:

– sigurno znate da za dobro raspoloženje nije neophodno preterivanje u piću. Niste ni prvi a ni poslednji kome ne prija alkohol. Čaša vode ili soka će biti sasvim dovoljna da vam bude lepo i prijatno.

– ako baš ne možete da odolite ili da se ne razlikujete od drugih, zaustavite se na vreme u ispijanju. Idealno bi bilo konzumirati jedan aperitiv i jedno vino tokom obroka.

– na dužoj sedeljki se odlučite za pića sa manje alkohola (vino, pivo) a ne za pića sa većim procentom alkohola (rakija, viski).

– neki preporučuju da kada pijete da se držite „bezbojnog” alkohola (džin, votka). Tamne rakije kao što su konjak ili viski sadrže više toksina, koji će sutradan izazvati bubnjeve u glavi i mučninu.

– vino, šampanjac, imaju veću koncentraciju aromatičnih sastojaka i zato češće uzrokuju glavobolju, dok votka ima nešto nižu koncentraciju.

– nemojte mešati pića, pogotovo nemojte kombinovati pića sa sokovima koji ubrzavaju apsorbciju alkohola.

– pijte polako i sa što dužim pauzama, ne “na eks”.

– uz alkoholno piće je dobro piti običnu vodu ili mineralnu vodu.

– provereno delotvoran savet za prevenciju jeste da pre uzimanja alkohola, radi usporavanja apsorpcije u krvi, popijete čašu mleka ili kašiku maslinovog ulja, ili pojedete jednu pavlaku.

– hrana, čak jaka i masna, je obavezna uz piće jer će se duže zadržati u želucu i odložiti apsorbciju alkohola i njegovu koncentraciju u krvi. Uzimanje alkohola na prazan stomak dovodi do bržeg i lakšeg pijanstva i naravno, težeg mamurluka.

– izbegavajte konzumiranje kafe jer kofein samo pojačava razdražljivost i dodatno dehidrira organizam.

– nikotin udvostručuje toksičnost alkohola, zato izbegavajte cigarete.

– lekove uzmite pre konzumiranja alkohola, jer u kombinaciji sa alkoholom mogu imati pogubno dejstvo.

– parkirajte auto pre odlaska na sedeljku, jer kazne nisu male i zanemarive, da ne pominjemo mogućnosti nesreće sa teškim posledicama.