posuivanje

Naročito mladi ljudi su skloni posuđivanju stvari od prijatelja, mada neki od takvog ponašanja ne odustaju i tokom kasnijih godina života.

Najbolje bi bilo da svako u svom garderoberu povremeno napravi “veliko spremanje” i zaista vidi šta tamo treba da ostane a šta ne. Ako se nešto ne koristi najmanje 2 godine (to su najmanje dva leta, dve zime…) stvarno vam i ne treba. U garderoberu i treba da stoji sve ono što odmah možete koristiti ali ne i ono što ćete koristiti na primer kada smršate ili kada ponovo bude takav model moderan.

Bez obzira da li ste zadovoljni svojim stvarima ili u nekom trenutku ne možete da ih obnovite, ili ste zaboravili da ih ponesete sa sobom, nemojte posuđivati od prijatelja ništa što dolazi u dodir sa vašim telom. Naročito nemojte posuđivati:

– kape, šeširi, kacige, šubare, odnosno sve što stavljate na glavu ne treba da delite sa drugima. Najpre to nije higijenski a zatim možete na taj način da se zarazite sa nekom kožnom bolešću

– četke i češljevi za kosu su takođe predmeti koje ne treba da delite sa drugima. Možete se zaraziti i vaškama ne samo da dobijete neku kožnu bolest.

– slušalice za slušanje muzike mogu biti posebno leglo raznih bakterija, naročito one što se stavljaju u uši. Teško ih je i održavati čistim i zato je njabolje da ih ne posuđujete.

– minđuše takođe ne treba posuđivati jer se i one stavljaju na osetljivu kožu ušiju a mogu i da probiju tanku kožu ušiju i na taj način dovedu do ozbiljnih infekcija. Pre upotrebe minđuše možete dezinfikovati.

– dezodoransi treba da budu samo vaši. Područje ispod pazuha je vrlo osetljivo, često toplo i vlažno i idealno za razvoj bakterija protiv kojih se ne mogu boriti dezodoransi. Tuđi roll-on će osim traga na vašoj koži ostaviti i kapljice znoja prepune gljivica i bakterija.

– sapun služi za skidanje prljavštine ali ste i sami svesni da na njemu ostaju i mnoge bakterije. Ako posudite nečiji sapun dobićete i njegove bakterije.

– kremu za ruke često koristi više osoba, ali ne treba zaboraviti da je mnogi koriste a da prethodno nisu opreli i osušili ruke. Zato su je samom otvoru ambalaže često sakupljena veća količina prljavštine sa mnogim bakterijama.

– pribor za nokte, grickalice, makaze i lakove za nokte nemojte deliti sa prijateljicama. Na priboru se bakterije lako skupljaju, a infekcije još brže šire. Na grickalicama ili makazicama se bakterije lako i brzo nagomilavaju a ostaci kožice, prljavštine i, često, krvi u dodiru s vlagom postaju izvor prenošenja virusa i bakterija.

– četkice za zube su deo higijenskog pribora koji može imati samo jednog vlasnika.

– sva vaša šminka neka bude samo vaša. Puder, korektor, maskara, senke, rumenilo, ruž, sjajilo za usne, sve to se stavlja direktno na kožu lica koja je vrlo osetljiva. Šminkom se mogu razneti mnoge infekcije na primer na ustima ili na očima. Ružem se najlakše prenosi virusna upala grla i herpes. Četkica za nanošenje rumenila ili pudera, na primer, upija znoj sa površine kože u kojem se nalaze prljavštine koje mogu izazvati alergijske reakcije. Ako ste koristili četkicu za nanošenje maskare kada ste oboleli od konjuktivitisa, na njoj će virusi ostati živi i do dve nedelje. Sav pribor i kozmetička sredstva nemojte nipošto deliti ni sa najboljim prijateljicama.

– posteljina treba da bude samo vaša, jer ona neposredno dodiruje vaše telo, lice i glavu. Poduži je spisak obolenja koja se mogu preneti korišćenjem iste posteljine. A pored svego to nije ni higijenski.