Sve ima svoj rok trajanja, pa i pokućstvo. Zamenićete postojeće stvari onda kada poželite neki drugačiji enterijer ali i kada vam finansijske prilike to dopuste. U međuvremenu higijena u stanu se mora održavati. Mnoge domaćice će vam reći da imaju svoj sistem održavanja higijene u stanu, da znaju koliko puta mesečno treba da detaljnije očiste stan ili šta svakodnevno treba držati čisto i uredno. Dakle, možemo podeliti poslove u kući na one koji se svakodnevno obavljaju – nameštanje kreveta, pranje posuđa i radnih površina u kuhinji, rešavanje otpada, higijena kućnih ljubimaca, zatim na poslove koji se nedeljno obavljaju – menjanje posteljine, pranje i peglanje odeće, usisavanje i brisanje prašine, pranje i čišćenje kuhinje i kupatila, poslove koji se obavljaju na mesečnom nivou – pranje prozora i zavesa, čišćenje frižidera, pranje podova, i na kraju poslove koji se obavljaju na sezonskom nivou – temeljnija čišćenja, pospremanja ormana. Ovo ne znači da se neki poslovi neće i češće obavljati nego što je navedeno.

Naročitu pažnju treba posvetiti kuhinji i kupatilu jer taj prostor treba održavati besprekorno čistim. Posebno radna površina u kuhinji treba da bude čista jer se na njoj sprema hrana. Daskama za rezanje namirnica, onima od plastike, a posebno od drveta, treba posvetiti nešto više pažnje. Dok su još neoštećene, dovoljno ih je oprati običnim deterdžentom i vrućom vodom, ali čim dobiju posekotine, tada zahtevaju temeljno ribanje četkom. Nakon pranja treba ih dobro osušiti. Bilo bi poželjno daske menjati nekoliko puta godišnje, zavisno od toga koliko ih često koristite.

Posteljinu menjajte najmanje jednom nedeljno. Pranje posteljine, na najmanjoj temperaturi od 60°C će sprečiti pojavu grinja. Jastuke bi  trebalo obnoviti svake godine. Posle samo 6 meseci 10% vašeg jastuka čine grinje i vaš znoj. Kada to udahnete mogu biti loše posledice po vaše zdravlje. Jastuke perite na svaka 3 meseca.

Jorgane perite na svakih 6 meseci jer oni, kao i jastuci, nose grinje, perut, bakterije, gljivice i njihove spore. Sve je to često uzrok astme i rinitisa. Prekrivače sa nekim punjenjima moguće je prati i u mašini za pranje veša (npr. od poliesterskih kuglica ili od perja) ali se obavezno pridržavajte uputstva proizvođača. Ako prekrivače sušite u mašini za sušenje veša obavezno u nju ubacite 2-3 nove teniske loptice da se prekrivači ne bi sabili.

Peškire menjajte na nedeljnom nivou. Svaki ukućanin treba da ima svoj peškir. Perite ih jednom nedeljni na temperaturi od najmanje 60°C. Naročito se kožne bolesti mogu preneti zajedničkim korišćenjem peškira.

I dušeci imaju rok trajanja. Pre nego što osetite bolove u vratu i leđima, produžite im vek trajanja pravilnim održavanjem. Jednom nedeljno ih okrenite, povremeno ih izložite suncu i svežem vazduhu, a 2-3 puta mesečno ih i dobro usisajte. Možete upotrebiti i stari recept protiv vlage: pospite sodu bikarbonu na dušek, ostavite da deluje oko sat do dva, pa dobro usisajte.

Klima uređaji se trebaju redovno održavati jer filteri u njima mogu sakupiti znatnu količinu prašine, koja posebno smeta alergičnim osobama i obolelima od astme. Ukoliko vaš klima uređaj ima zamenljiv filter, menjajte ga jednom mesečno. A ukoliko imate fiksni filter u uređaju, poprskajte ga specijalnim sprejom za čišćenje filtera ili ga operite bar jednom mesečno u toploj sapunici i osušite.

Kućna prašina može da sadrži alergene, polen, grinje, bakterije. Prašina koju udišemo najviše se skuplja u jastucima, dušecima, ali u zavesama, zato ove stvari treba čistiti što češće.

Zavirite u svoje fioke, ormane i police i sigurno ćete pronaći bar desetak nepotrebnih stvari. Umesto što ih čuvate i čekate da konačno dođe vreme kada će vam zatrebati, bolje je da ih sklonite na vreme i stvorite lep i organizovan prostor. Sve što je nepovratno oštećeno treba izbaciti jer ih vreme neće popraviti. Sentimentalno vezivanje za nepotrebne stvari će od vašeg doma napraviti skladište.

Naravno, koliko god da se trudite, kuća ne može biti sterilna i uvek ima malo prašine i bakterija, ali je svakako preporučljivo redovno čišćenje.