Cucla za većinu roditelja predstavlja pravo spasenje. Kada dete plače, a nije bolesno, sito je i suvo, cucla će uglavnom biti ta koja će makar nakratko, omogućiti toliko priželjkivanu tišinu. Neki roditelji uopšte ne žele da bebi ponude cuclu ili je ponude isuviše kasno, pa je beba i ne prihvati. Ukoliko beba prvo počne da sisa palac, verovatno neće prihvatiti cuclu jer se već navikla na osećaj palca u ustima. Zato ako planirate da bebi ponudite cuclu, najbolje da to uradite u prvim nedeljama bebinog života. Cuclanje je osnovni prirodni refleks za svako dete. Omogućava mu da se hrani, da se smiri, da nauči da koordiniše disanje i gutanje, i da razvije funkcionalnost mišića lica i jezika. Cucla igra izuzetno važnu ulogu u pravilnom razvoju detetovih usta.

Imajte u vidu da detetu treba ponuditi cuclu samo u vreme uznemirenosti, dremanja i spavanja. Kada zaspe i cucla mu ispadne iz usta nemojte ponovo da joj stavljate u usta. Plač je novorođenčetu način da izrazi svoje emocije.

Ako se vaša beba već odlučila i navikla na cuclu, a ne na prstić, treba da odaberete najkvalitetniju cuclu na tržištu. Izbor jeftine i loše cucle može biti loš potez na više načina. Izbor skuplje cucle renomiranog proizvođača je bolji izbor ako ništa drugo a ono zbog toga što takvi proizvođači imaju svoj proveren proizvodni lanac koji podrazuma kontrole proizvoda na više nivoa.

Cucle za bebe ne mogu da snabdeju dete vrednim hranljivim materijama kao u slučaju dojenja, ali ipak deluju umirujuće. Cucle za bebe, dakle, smeju da se daju već i novorođenčetu. Pritom je, međutim, važno da odaberete odgovarajući model i odgovarajuću veličinu. Prilikom uvođenja cucle bebu treba pustiti da sama odluči kada i koliko dugo je želi. Dok se vaša beba ne odluči na najdražu cuclu ponudite joj da isproba različite oblike, samo vodite računa da treba da bude za određeni uzrast deteta. Ne postoji idealna cucla za svako dete. Na tržištu ih ima više vrsta, različitih oblika i kvaliteta.

Vodite posebno računa o higijeni cucle. Pre prve upotrebe cuclu sterilišite prema uputstvu proizvođača. Ukoliko padne na pod obavezno je saperite bar pod mlazom čiste vode. Nemojte bebinu cuclu stavljati sebi u usta pre nego što joj je date, jer vaša usna duplja može imati mikroorganizme koje su štetne za bebu. Praktično je imati više cucli, kako bi vam uvek neka bila pri ruci.

Moderne, anatomski napravljene cucle mnogo su bolje za vilicu od prsta. Osim važnosti anatomskog oblika u izboru cucle, roditelji treba da znaju da je ne treba umakati u zaslađene sokove ili hranu, kako bi se sprečio nastanak karijesa mlečnih zuba.

Što se tiče veličine cucli, odnosno deo koji stoji van bebinih usta, bitno je da bude dovoljno veliki da ne može ceo stati u bebina usta. Dobro bi bilo i da ima rupice kroz koje nežna bebina koža može da diše. Ovakve cucle sprečavaju nadraživanje i perutanje kože oko usana. Najbolja je cucla koja bi se savršeno uklopila u usta i na taj način omogućila pravilnu raspodelu pritiska jezika na nepce.

Stručnjaci se slažu: što je tanji i mekši grlić cucle, manji je pritisak na zubne arkade i dečje zube. Pored toga, cucla treba da ima odgovarajući oblik koji će omogućiti pravilan rad jezika i njegovu prirodnu ulogu u razvoju nepca. Sve ovo je važno kako bi se smanjio rizik od neravnih zubnih arkada i lošeg zagrižaja. Najbolje cucle imaju aktivan ortodontični vrh koji omogućava pravilan razvoj usne šupljine.

Danas se na tržištu mogu naći anatomske i obične cucle (tzv. trešnjice), a mogu bili od kaučuka ili silikona. Silikonske cucle su od skoro u upotrebi, dok su prvobitne sve pravljene od kaučuka.

Cucle od kaučuka – Kaučuk je prirodna i savitljiva guma koja vodi poreklo od lateksa. Veoma je mekan. Cucla od kaučuka se mora često menjati jer propada od korišćenja. Izdržljiva je na pritisak zuba bebe i ne cepa se pri izbijanju prvih zubića. Za razliku od silikona, kaučuk upija mirise i ukuse i zbog toga se može brzo pokvariti ako se prečesto steriliše. Mana kaučuka je što se stalnim iskuvavanjem razmekšava već posle 3-4 nedelje i počinje da bude podložna razvoju bakterija.

Cucla od silikona – Silikon je sintetički materijal dobijen od silicijuma. Cucle od ovog materijala su providne, ne mogu se deformisati, ne upijaju mirise i ukuse i ne podležu promenama usled čestog sterilisanja. Ipak treba obratiti pažnju u fazi izbijanja zuba: cucla od silikona se može pokidati i zato se mora zameniti čim se primete prvi zacepi. Iz ovog razloga cucle od silikona se preporučuju u prvim mesecima dok beba još nema zubiće kojima bi iskidala cuclu.

Cucla može da bude pomoć kod smirivanja deteta najkasnije do njegove treće godine, ali bi posle toga tu naviku trebalo prekinuti, upozoravaju pedijatri. Odvikavanje od cucle treba da bude postupno.Najbolje je da počnete sa odvikavanjem deteta od sisanja cucle oko prvog rođendana. Ako kasnije krenete sa odvikavanjem, biće sve teže.