Ukoliko dete raste u normanim okolnostima i ako cucla ne služi da  se ućutka dete jer roditelji nemaju vremena da mu se posvete, ono će samo prestati da je koristi u periodu od prve do treće godine.

Mnogi roditelji ponude svojoj bebi cuclu već u prvim nedeljama života. Ako beba ne sisa, već se hrani formulom, možete da joj ponudite cuclu varalicu odmah nakon rođenja. A ako beba doji, sačekajte da se navikne na dojenje i da se njen ritam dojenja ustali. Nikada nemojte da koristite cuclu kao zamenu za dojenje ili hranjenje formulom. Nikada je ne umačite u šećer, med, slatko, ili druge slatke materije.

Posledice dugotrajnog sisanja cucle ili prsta mogu biti i nepravilnosti u govoru, pa je neophodno početi sa odvikavanjem deteta od cucle svakako pre nego što počne da govori. Progovaranje i cucla ne idu zajedno. Vrlo je logično da dete koje ima cuclu u ustima ne može da govori ili ne može da govori kako treba. Ovo može biti razlog i kašnjenja u progovaranju. Dugotrajna upotreba cucle deformiše govorne organe.

Odvikavanje bebe od cucle može biti dugotrajan proces, može trajati tri do četiri nedelje, a ponekada i mnogo duže. Najbolje je da počnete sa odvikavanjem deteta od sisanja cucle oko prvog rođendana. Ali svakako konačno treba odviknuti dete pre nego što počnu da niču stalni zubi. Ukoliko beba nije spremna da se odrekne od cucle, ne treba to raditi na silu. Za početak je najbolje da se bebi ne daje cuclu kada je budna već joj okupirati pažnju sa omiljenom igračkom. Ukoliko je razdražljiva pre spavanja, treba joj dati cuclu da se uspava i skloniti je. Postepeno, ako to redovno radite, dete će zaboraviti na cuclu dok je jednog dana potpuno ne odbije.

Kada beba počne da sedi stabilno, treba joj nuditi da pije iz šoljice ili manje čaše. Na početku će joj trebati pomoć pri držanju čaše, ali će postepeno naučiti da se samostalno služi čašom. Na ovaj način upotreba cucle će se postepeno smanjivati. Dete će biti stimulisano da razvija svoje sposobnosti. Oko prvog rođendana dete će uživati u prohodavanju, progovaranju i drugim izazovima koji mu predstoje. Sa navršene tri godine dete sasvim dobro govori, uživa u druženju s vršnjacima, pa će u zanosu igre satima zaboraviti na cuclu. Ako je tužno ili mu je dosadno, umesto da počne da sisa palac ili cuclu, svoja osećanja će iskazati rečima, a to znači da mu cucla više ne mora biti najbolja uteha.

Značajan trenutak u odrastanju deteta je uključenje u kolektiv, odnosno vrtić, posebno sa aspekta korišćenja cucle. Deca često razmenjuju cucle u vrtiću, pa se dešava da odu sa jednom, a vrate se sa sasvim drugom cuclom.

Evo predloga nekih metoda za odvikavanje od upotrebe cucle:

1 -prvi korak treba da bude postepeno produžavanje perioda bez cucle. Najduže ćete koristiti cuclu pred spavanje jer će i dete tada imati potrebu za većom sigurnošću.

2 – nikako dete nemojte prisiljavati da ne uzima cuclu jer će to biti kontraproduktivno.

3 – razgovarajte sa detetom i polako mu objašnjavajte zašto treba da se odvikne. To ćete verovatno ponoviti više puta i pokazati na neke drugare iz vrtića koji ne koriste cucle.

4 – objasnite mu takođe da će lepše govoriti i biti lepši sa lepim zubićima i osmehom.

5 – probušite cuclu iglom i na taj način će izaći iz nje vazduh pa više neće biti tako privlačna detetu.

6 – možete napraviti posebnu predstavu sa detetom i ostaviti cuclu na neko lepo mestu u kući koje će ga podsećati šta je radio dok je bio mala beba.

7 – možete pokušati skloniti cuclu i reći da je odneo npr. Deda Mraz i da je ostavio divan poklon “velikom” detetu koje više ne sisa cuclu.

Zapamtite samo da trebate imati strpljenja i stalno razgovarati sa svojim mališanom.