menopauzaMenopauza je prirodna pojava kod žena koja predstavlja kraj reproduktivnog perioda i prestanak menstrualnog krvarenja. U toku menopauze značajno se smanjuje količina estrogena u organizmu. Najznačajniji simptom početka menopauze kod nekih žena jeste neredovan menstrualni ciklus. Ovo se javlja kod 90% žena tokom četiri godine pre početka menopauze.

Ako ciklus traje kraće od 26 dana, menopauza nastupa nešto ranije (oko 49 godina); ako ciklus traje duže od 33 dana, menopauza nastupa nešto kasnije (oko 51 godine). Kod žena koje puše menopauza nastupa godinu – dve ranije, nego kod žena koje ne puše.

Taj fizioliški proces je često praćen nekim telesnim promenama i nizom neugodnosti koje neke žene teško podnose.

Najčešća pojava u toku menopauze jesu tzv. valunzi koji predstavljaju povremeni osećaj toplote u licu i gornjem delu tela, praćen crvenilom i preznojavanjem. Uz te simptome može se javiti i lupanje srca, tahikardija, razdražljivost, poremećaj sna, česte promene raspoloženja, gubitak koncentracije, crvenilo kože, osećaj straha, tuge.

Žene u menopauzi ugoje se u proseku između jednog i tri kilograma. Metabolizam se usporava. Mišićna masa se postepeno smanjuje i ustupa mesto salu. Uz prestanak lučenja estrogena olakšava se nagomilavanje masnih ćelija (naročito u predelu stomaka i struka).

Kada dođe do pada nivoa estrogena dolazi i do promena na koži jer ona sadrži estrogene receptore. Sa postepenim tanjenjem, atrofijom epiderma, naročito u delovima koji su izloženi svetlosti, dolazi do vidljivog starenja kože. Javlja se degeneracija kolagenih i elastičnih vlakana. Koža postaje suva, sa svrabom i lako se traumatizuje. Dlakavost se povećava u predelu lica, a smanjuje u predelima oko pubisa, aksila i temena.

U postmenopauzi uz nedostatak estrogena, raste učestalost kardiovaskularnih oboljenja.

Jedan od simptoma menopauze je i nesanica koja, ako traje duži period, dovodi do iscrpljenosti organizma.

U menopauzi dolazi i do vaginalnih promena. Sluzokoža vagine je suvlja, kao i sluzokoža mokraćnih puteva. Zbog promene kiselosti vagine i mokraćnih puteva često dolazi do infekcija. Seksualna želja se smanjuje i žena se zbog promena u vagini udaljava od normalnog seksualnog života.

Takođe je evidentna pojava osteoporoze kao posledica gubitka gustine kostiju. Simptomi ove bolesti nisu vidljivi sve dok ne dođe do loma kostiju (naročito kuka, noge, ruke, kičme) i zato je naročito važna redovna lekarska kontrola. Fizička aktivnost podstiče metabolizam u kostima mnogo više nego lekovi. Idealna je gimnastika s tegovima od 1-2 kg, aerobik, lagano trčanje, šetnja i vožnja bicikla.

Do nadutosti stomaka često dolazi u toku klimaksa. Smatra se da je uzrok promena u nivou hormona estrogena i njegovim fluktuacijama. U situacijama kada je estrogen visok, to vodi do nadutosti, kao i do zadržavanja vode u organizmu. Sigurno da i starenje digestivnog sisitema doprinosi stvaranju više gasova u stomaku u periodu klimaksa nego u mlađim ili srednjim godinama. 

Normalno je da se menopauza desi već od 40-ete godine života, mada se na našem području dešava pri prosečnoj starosti od 51 godine (između 45 i 55 godina). Ukoliko do menopauze dođe pre 40-ete godine, smatra se da je to prevremena menopauza, a ako se desi posle 53-eće godine života, smatra se da je to kasna menopauza.

Kao posledica hirurškog odstranjenja materice i jajnika može doći do pojave menopauze, kao i u slučaju gama zračenja jajnika.

Svaka žena kroz ovaj period prolazi na drugačiji način. Treba imati u vidu da je to prirodan proces koji traje oko jednu do dve godine u proseku.