menopauza 1Kraj reproduktivnog perioda života ženske populacije se naziva menopauza.  U toku menopauze značajno se smanjuje količina estrogena u organizmu. Najznačajniji simptom početka menopauze kod nekih žena jeste neredovan menstrualni ciklus. Ovo se javlja kod 90% žena tokom četiri godine pre početka menopauze. To se dešava obično između 45. -55. godine života. Ako ciklus traje kraće od 26 dana, menopauza nastupa nešto ranije (oko 49 godina); ako ciklus traje duže od 33 dana, menopauza nastupa nešto kasnije (oko 51 godine). Kod žena koje puše menopauza nastupa godinu – dve ranije, nego kod žena koje ne puše. Ukoliko do menopauze dođe pre 40-ete godine, smatra se da je to prevremena menopauza, a ako se desi posle 53-eće godine života, smatra se da je to kasna menopauza. Kao posledica hirurškog odstranjenja materice i jajnika može doći do ranije pojave menopauze, kao i u slučaju gama zračenja jajnika.

Svaka žena kroz taj period prolazi na drugačiji način – lakši ili teži, ali je taj period karakterističan po nekim fizičkim i emocionalnim tegobama.

Najčešća pojava u toku menopauze jesu tzv. valunzi koji predstavljaju povremeni osećaj toplote u licu i gornjem delu tela, praćen crvenilom i preznojavanjem. Uz te simptome može se javiti i lupanje srca, tahikardija, razdražljivost, česte promene raspoloženja, gubitak koncentracije, crvenilo kože, osećaj straha.

Žene u menopauzi ugoje se u proseku između jednog i tri kilograma. Metabolizam se usporava. Mišićna masa se postepeno smanjuje i ustupa mesto salu. Uz prestanak lučenja estrogena olakšava se nagomilavanje masnih ćelija (naročito u predelu stomaka i struka).

Kada dođe do pada nivoa estrogena dolazi i do promena na koži jer ona sadrži estrogene receptore. Sa postepenim tanjenjem, atrofijom epiderma, naročito u delovima koji su izloženi svetlosti, dolazi do vidljivog starenja kože. Javlja se degeneracija kolagenih i elastičnih vlakana. Koža postaje suva, sa svrabom i lako se traumatizuje. Dlakavost se povećava u predelu lica, a smanjuje u predelima oko pubisa, aksila i temena.

U postmenopauzi uz nedostatak estrogena, raste učestalost kardiovaskularnih oboljenja.

Jedan od simptoma menopauze je i nesanica koja, ako traje duži period, dovodi do iscrpljenosti organizma.

U menopauzi dolazi i do vaginalnih promena. Sluzokoža vagine je suvlja, kao i sluzokoža mokraćnih puteva. Zbog promene kiselosti vagine i mokraćnih puteva često dolazi do infekcija. Seksualna želja se smanjuje i žena se zbog promena u vagini udaljava od normalnog seksualnog života.

Kao posledica gubitka gustine kostiju javlja se osteoporoza. Simptomi ove bolesti nisu vidljivi sve dok ne dođe do loma kostiju (naročito kuka, noge, ruke, kičme) i zato je naročito važna redovna lekarska kontrola. Fizička aktivnost podstiče metabolizam u kostima mnogo više nego lekovi. Idealna je gimnastika s tegovima od 1-2 kg, aerobik, lagano trčanje, šetnja i vožnja bicikla.

Na prirodan proces u organizmu ne možemo da utičemo, ali možemo prirodnim lekovima da ublažima prateće tegobe.

Biljni lekovi se naročito preporučuju jer mogu značajno povratiti hormonsku ravnotežu u organizmu koja je poremećena u periodu menopauze. Obogatite svakodnevni jelovnik sa celerom, komoračom, sojom, voćem, žitaricama, lanenim semenkama, plavom ribom.

Žalfija – je u narodu poznata i priznata u lečenju mnogih tegoba, a između ostalog, se koristi za smanjenje osećaja vrućine.

Soja – je poznata kao izvor fitoestrogena. Mnoge tegobe koje se javljaju u ovom periodu su upravo posledica gubitka estrogena pa se korišćenjem soje u svakodnevnoj ishrani smanjuju simptomi menopauze i štite organizam od bolesti (kardiovaskularni problemi, psihički problemi, osteoporoza).

Kantarion – je delotvorna u ublažavanju depresije i uznemirenosti.

Matičnjak – se treba koristiti kod žena koje imaju poremećaj sna, koje su pod stresom ili imaju osećaj uznemirenosti.

Semenke bundeve  – su odličan izbor za regulaciju vrućine, glavobolje, smanjenje bolova u zglobovima, regulisanje naglih promena raspoloženja.

Homeopatija je jedan od prirodnih načina ublažavanja tegoba kao što su valunzi (talasi topline), nesanica, depresija, osećaj straha.

Aromaterapija uz korišćenje eteričnih ulja daje izvanredne rezultate u regulaciji proizvodnje hormona. Naročito se preporučuju ulje pomorandžinog cveta, sandalovo i lavandino ulje, žalfije, ružino i geranijumovo ulje.

Akupresura je jedan od prirodnih načina koji mogu ublažiti tegobe. Možete sami sebi pomoći na primer, kružeći i pritiskajući palcem jedne ruke na tačku iznad ručnog zgloba druge ruke, na pola širine palca prema malom prstu.

Joga se preporučuje svim populacijama a naročito u periodu menopauze. Dovoljno je dva puta nedeljno odvojiti vreme za vežbe i primetićete efekte – poboljšanje sna, smirenje, ređe glavobolje, veću pokretljivost, usklađenost tela i uma. Vežbanjem joge dolazi do oslobađanja endorfina, što poboljšava raspoloženje.